وال استریت ژورنال: هزینه قمار اقتصادی اردوغان را مردم عادی ترکیه می‌پردازند

یکشنبه ۱۴۰۰/۰۹/۱۴

وال استریت ژورنال در گزارشی درباره نقش سیاست‌های رییس جمهوری ترکیه در بحران اقتصادی این کشور نوشت مردم عادی ترکیه در حال حاضر هزینه قمار اردوغان را با قبوض گران‌تر برق و قیمت‌های بالاتر مواد غذایی پرداخت می‌کنند.

این روزنامه آمریکایی در این گزارش به بحران ارزی اخیر در ترکیه پرداخت و نوشت این بحران موجب شده مردم این کشور برای نان یارانه‌ای صف‌هایی را تشکیل دهند، مصرف گوشت را کاهش دهند و برای زندگی بهتر به اروپا فرار کنند.

بر اساس این گزارش، ارزش لیر ترکیه در سال جاری میلادی به میزان ۴۵درصد کاهش یافته و نرخ تورم نیز به بیش از ۲۱ درصد افزایش یافته است.

وال استریت ژورنال تاکید می‌کند اتخاذ سیاست کاهش نرخ بهره‌های بانکی از سوی اردوغان در حالی است که او تقریبا همه مقام‌های اقتصادی را که در مقابل دیدگاه‌های غیرمتعارف اقتصادی او ایستاده بودند، برکنار کرده است.

در نوامبر، بانک مرکزی ترکیه برای سومین بار با وجود تورم بالا در کشور، نرخ بهره بانکی را کاهش داد و چند روز بعد، اردوغان در یک سخنرانی با دفاع از این تصمیم، گفت که ترکیه در حال یک «جنگ اقتصادی برای استقلال» است.

وال استریت ژورنال نوشت اردوغان از همان زمان آغاز نخست وزیری‌اش در سال ۲۰۰۳، تمایل خود را به کاهش بهره ابراز کرده بود و انگیزه‌های او بخشی مربوط به تمایل برای تحریک اقتصاد، و بخشی نیز مربوط به اعتقادات مذهبی اوست.

به نوشته این روزنامه، اردوغان که مسلمانی معتقد و مدافع نقش بیشتر دین در جامعه است، در بحث کاهش نرخ بهره، به ممنوعیت «ربا» در اسلام اشاره کرده است.

وال استریت ژورنال به نقل از برخی اقتصاددان‌ها نوشت که این استراتژی اردوغان احتمالا شکست خواهد خورد، زیرا تورم بر صادرکنندگان ترکیه فشار وارد کرده است و آنان اکنون مجبورند برای انرژی و مواد خام، هزینه بیشتری بپردازند.

همچنین صادرکنندگان ترکیه از این که نوسانات شدید لیر موجب شده قیمت‌گذاری‌ها غیرممکن شود، انتقاد کرده‌اند.

این روزنامه نوشت اگر اردوغان خواهان لیر ضعیف‌تر برای تشویق صادرات است، این نشان‌دهنده تغییر استراتژی اخیر دولت ترکیه است، زیرا پیشتر بانک مرکزی ترکیه بیش از ۱۶۵ میلیارد دلار ذخایر خارجی را در کمتر از دو سال برای تقویت لیر هزینه کرد.

وال استریت ژورنال تاکید کرد بانک‌های ترکیه تاکنون توانسته‌اند در برابر بحران ارزی این کشور مقاومت کنند، اما اقتصاددان‌ها نگرانند سقوط بیشتر لیر باعث رکود بانکی شود و ترکیه نتواند بدهی‌های خارجی خود را پرداخت کند.

بر اساس یک نظرسنجی شرکت نظرسنجی متروپول در ترکیه، بیش از ۸۰ درصد مردم این کشور گفته‌اند که دولت سیاست‌های درستی در حوزه اقتصاد ندارد.

وال استریت جورنال در پایان گزارش خود به نقل از چاناکچی، مقام پیشین خزانه‌داری ترکیه نوشت: «این بار ما در نوع دیگری از بحران زندگی می‌کنیم. این بحرانِ فقیرتر شدن است.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
جهان‌نما
خبرها
خبر ورزشی

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.