چهارمین روز دادگاه آبان؛ بررسیهای حقوقدانها و روایت شاهدان از کشتار و شکنجه معترضان
چهارمین روز از دادگاه بینالمللی مردمی آبان روز شنبه در لندن برگزار شد و طی آن برخی از معترضان، بازداشتشدگان و بستگان کشتهشدگان جزییات تکاندهندهای از چگونگی سرکوب، شکنجه و کشتار معترضان از سوی جمهوری اسلامی ارائه کردند.
در جلسه عصر چهارمین روز دادگاه، شاهد شماره ۵ که در ایران حضور داشت و نمیتوانست هویتش را اعلام کند، کشتار معترضان از بالای پایگاه بسیج در روز ۲۵ آبان را توضیح داد.
به گفته او، در یک شهر کوچک که تنها یک خیابان اصلی دارد ۳ نفر کشته و بیش از ۶۰ نفر زخمی و ۵۰۰ نفر بازداشت شدند که تعدادی از آنان نوجوان بودند و هنوز پابند الکترونیکی دارند.
شاهد شماره ۲۵۵ که او نیز هویت خود را اعلام نکرد گفت پس از زخمی شدن در اعتراضات ۲۵ آبان، ۱۸ روز زندانی و زیر شکنجه بود. او از وضعیت ناگوار زندانیان این اعتراضات گفت و شکنجهها علیه خود در زندان را تشریح کرد.
شاهد شماره ۲۵۵ گفت که در دوران بازداشت به تجاوز جنسی تهدید شد.
در ادامه، محمد نیری وکیل سابق در ایران و مشاور حقوقی سازمانهای غیردولتی فعال در زمینه مقابله با نقض حقوق بشر، توضیحاتی درباره گزارشی داد که در زمینه نقض حقوق بازداشتشدگان اعتراضات آبان تهیه کرده است.
او گفت پرداخت دیه به خانواده قربانیان میتواند با هدف ساکت کردن آنان انجام شده باشد.
همچنین فاطمه خوشرو، شاهد ۱۱۰، که روز ۲۵ آبان در اعتراضات یکی از شهرهای استان لرستان حضور داشت و بازداشت شد، از توهینهای جنسی ماموران گفت و اضافه کرد در بازجوییها از او میخواستند به سفر به اسرائیل و آمریکا و آموزش دیدن توسط نیروهای پنتاگون اعتراف کند.
در حالی که پیش از اعتراضات در ترکیه زندگی میکرده، به گفته او، بازجویان همچنین از او می خواستند اعتراف کند که از مخالفان جمهوری اسلامی پول گرفته و به همین دلیل یک هفته پیش از اعتراضات به ایران آمده است.
او گفت: یک روز من را به یک اتاق کوچک منتقل کردند که هیچ دوربینی در آن نبود. مامور زن گفت لباسهایت را در بیاور. من لباسهایم را درآوردم. بعد پنج مرد که یکی از آنان بازجوی همیشگی من بودند به اتاق آمدند و شروع به لمس بدن من کردند.
شاهد ۱۱۰ ادامه داد وقتی موضوع کتک زدن و آزار جنسی را به قاضی پرونده خود اعلام کرد او گفت «به من ربطی ندارد».
همچنین در چهارمین روز دادگاه، شاهد شماره ۱۷۹ که هویت خود را اعلام نکرد جزئیاتی از کشتار معترضان همراه با نامهای مقامات را ارائه کرد.
صبح نیز، در ابتدای دادگاه، رابرت هاینش استاد حقوق بینالملل بشردوستانه در دانشگاه لایدن، گزارشی از تحقیق خود و همکارانش درباره کشتار آبان ۹۸ را ارائه کرد.
رابرت هاینش گفت که تهیهکنندگان این تحقیق به این نتیجه رسیدهاند که در آبان ۹۸ «جنایت علیه بشریت» روی داده است.
او تاکید کرد که بر اساس تحقیق، شورای امنیت کشور دستور کلی شلیک مستقیم به معترضان را به شوراهای تامین استان ابلاغ کرد و این یک دستور کلی و بدون اشاره به مکان و موضوعات مشخص بوده است.
استاد دانشگاه لایدن گفت که تنها تعداد قربانیان ملاک معرفی یک اقدام به عنوان جنایت علیه بشریت نیست، بلکه قلمرو و گسترده بودن موضوعات و سیستماتیک بودن نیز جزو دیگر فاکتورها است و سرکوب اعتراضات آبان نیز در تمام ایران رخ داده و سرکوب نیز گسترده بوده است.
در ادامه، سهیل عبدی، شاهد شماره ۱۷۳، به دادگاه گفت که از معترضان بوده و مشاهداتش درباره اتفاقات ۲۵ آبان ۹۸ در شهریار را بیان میکند.
او تاکید کرد که این اعتراضات مسالمتآمیز بود و ماموران لباسشخصی و سپاه پاسداران بدون هیچ اخطاری به معترضان شلیک کردند و او و چندین نفر تیر خوردند و یکی از آنان کشته شد.
شاهد شماره ۱۷۳ گفت به دلیل ترس از بازداشت، نزد یک پزشک خصوصی رفت و در خانه جراحی شد و حدود ۴۰ نفر از مجروحان هم با این پزشک تماس گرفتند.
او به نقل از کارکنان بیمارستانها اضافه کرد نیروهای امنیتی جانباختگان را با کامیونهای حمل گوشت به کهریزک منتقل میکردند.
همچنین در جلسه روز چهارم دادگاه، خواهر یکی از کشتههای آبان به عنوان شاهد شماره ۲۰۸ چگونگی کشته شدن برادرش را بازگو کرد.
او گفت: جسد برادرش چند روز بعد از مرگ و با اخذ تعهد از خانواده مبنی بر مصاحبه نکردن با رسانههای خارج از کشور تحویل داده شد و در این مدت صدا و سیما خواستار مصاحبه با آنان بود و وعده میدادند که در صورت مصاحبه فرزندشان «شهید» اعلام میشود.
یک روز پیشتر، در سومین روز دادگاه بینالمللی مردمی آبان، بهار صبا، پژوهشگر عفو بینالملل و شادی صدر، از مدیران سازمان عدالت برای ایران، گزارشهایی از اسناد جمعآوری شده درباره کشتار معترضان آبان ۹۸ ارائه کردند.
در روزهای اول و دوم دادگاه نیز کیفرخواست از سوی هیات دادستانی قرائت و جمعی از شاهدان و خانواده کشتهشدگان، شهادت خود را به دادگاه ارائه دادند.
هدف از دادگاه بینالمللی مردمی آبان «رسیدگی به کشتار و شکنجه مردم در اعتراضات آبان ۹۸» است و اظهارات ۴۵ شاهد علیه بیش از ۱۳۰ مقام جمهوری اسلامی، از جمله علی خامنهای و ابراهیم رئیسی، را بررسی میکند.