هشدار آژانس درباره دشواری نظارت، تاکید آمریکا بر منع دائمی دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای

در حالی که وزارت خارجه آمریکا تاکید کرده است که عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای در برجام یک تضمین دائمی است، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هشدار داد که فعالیت‌های نظارتی این سازمان در ایران به‌طور فزاینده‌ای دشوار شده است.

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، پنج‌شنبه در نشست خبری خود گفت که مفاد‌هایی در برجام وجود دارد که پس از ۱۵ تا ۲۵ سال منقضی می‌شوند، اما بند عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای هرگز منقضی نمی‌شود و دائمی است.

او افزود: «برجام ابزارهای مهمی از جمله امکان راستی آزمایی و نظارت را در اختیار ما قرار می‌دهد.»

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تاکید کرد که واشینگتن در گام اول بر حصول اطمینان از اینکه برنامه هسته‌ای ایران دوباره تحت کنترل درآمده و جمهوری اسلامی به صورت دائمی و قابل راستی‌آزمایی امکان دستیابی به سلاح هسته‌ای را نداشته باشد، تمرکز دارد.

پرایس خاطرنشان کرد که اگر امکان بازگشت طرفین به پایبندی به تعهدات هسته‌ای پیش بیاید، می‌توان از برجام به عنوان پایه‌ای برای مذاکره موضوعاتی همچون چگونگی تقویت و طولانی‌تر کردن توافق هسته‌ای و نیز رسیدگی به سایر نگرانی‌های آمریکا و شرکا و متحدانش در منطقه استفاده کرد.

دشواری فزاینده آژانس برای انجام فعالیت‌های نظارتی در ایران

در همین حال، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در مصاحبه‌ای با شبکه سی‌ان‌ان گفت که نظارت بر تاسیسات هسته‌ای ایران ضعیف شده و این وضعیت فعالیت این آژانس در ایران را به‌طور فزاینده‌ای دشوار می‌کند.

او تاکید کرد: «ادامه این وضعیت حدی دارد و اگر آنها می‌خواهند که ما درستی فعالیت‌های هسته‌ای آنها را تایید کنیم و بگوییم انحرافی رخ نداده، باید به ابزارهای مورد نیاز خود دسترسی داشته باشیم، که در حال حاضر چنین امکانی را نداریم.»

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی افزود: آژانس به سطحی از دسترسی نیاز دارد که متناسب با وسعت و پیشرفتگی برنامه هسته‌ای ایران باشد.

گروسی خاطرنشان کرد اگرچه همه طرفین برای بازگشت به مذاکرات برجام اعلام آمادگی کرده‌اند، اما تعریف آمادگی برای هر طرف فرق می‌کند و همین امر روند مذاکرات احیای برجام را پیچیده کرده است.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همچنین با اشاره به اینکه کشورهای مذاکره‌کننده با ایران به دنبال بسط دادن توافق به حوزه‌های «ژئواستراتژیک» دیگری هستند، گفت که این حوزه‌ها موضوع فعالیت آژانس نیست.