سخنگوی وزارت خارجه ایران: بحث درباره دولت فراگیر افغانستان زود است

سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت: «ما با همه طرفها از جمله طالبان در تماسیم ولی زود است درباره دولت فراگیر افغانستان بحث شود.»
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت: «ما با همه طرفها از جمله طالبان در تماسیم ولی زود است درباره دولت فراگیر افغانستان بحث شود.»
این اظهارات در حالی است که پیشتر جامعه جهانی از جمله مقامهای جمهوری اسلامی خواستار تشکیل «دولت فراگیر» پس از به قدرت رسیدن دوباره طالبان در افغانستان شده بودند.
خطیبزاده روز دوشنبه ۱۹ مهر در نشست خبری هفتگی خود از برگزاری نخستین جلسه مجازی میان وزیران امور خارجه ایران و افغانستان خبر داد و گفت قرار شده «نشستی در تهران با حضور وزرا داشته باشیم.»
سخنگوی وزارت خارجه ایران با اشاره به سفر استاندار خراسان به افغانستان، درباره رابطه تهران با کابل ادامه داد: «ما با افغانستان روابط مردمی و تجاری خوبی داریم.»
او اضافه کرد: «یکی از ویژگیهای تجاری دو کشور مردمی بودن آن است. سفر استاندار هم اطمینان از مردمی بودن این روابط است.»
محمدصادق معتمدیان استاندار خراسان همراه با یک هیات محلی از جمله فرماندار تایباد روز یکشنبه ۱۱ مهر به افغانستان رفت و با مقامهای طالبان در شهرهای هرات و کابل ملاقات کرد.
استانداری خراسان رضوی اعلام کرده است «ایجاد بازارچه مرزی خردهفروشی به عنوان پایلوت در مرز دوغارون اسلام قلعه» و «برگزاری نمایشگاه اختصاصی جمهوری اسلامی ایران در هرات یا کابل در صورت تامین امنیت و ایجاد تمهیدات لازم توسط کشور مقابل» از موارد توافق شده در این سفر بود.
پیشتر و کمی پس از به قدرت رسیدن دوباره طالبان در افغانستان، حسین سلیمی ربیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و افغانستان گفته بود روند تجارت میان دو کشور «متوقف شده است».
روابط تهران-باکو «طبیعی است»
سخنگوی وزارت خارجه ایران همچنین درباره تنشهای اخیر میان این کشور و جمهوری آذربایجان گفت: «روابط تهران و باکو طبیعی است و برهم زدن آن غیرطبیعی است» و «همه اجزای یک رابطه راهبردی و مشارکت جامع را با آذربایجان داریم».
در حالی که هفته گذشته گزارشهایی درباره بسته شدن حریم هوایی ایران به روی هواپیماهای نظامی آذربایجان منتشر شده بود، خطیبزاده گفت: «حریم هوایی و مرزها باز است.»
تنشها میان ایران و آذربایجان پس از بازداشت دو راننده ایرانی کامیون از سوی آذربایجان افزایش یافته و در این مدت طرفین مانورهای نظامی متعددی برگزار کردند.
وزارت دفاع جمهوری آذربایجان روز یکشنبه اعلام کرد که نیروی دریایی ارتش این کشور از روز دوشنبه تا چهارشنبه یک مانور نظامی در دریای خزر انجام میدهد.
خطیبزاده در واکنش به برگزاری این مانور آذربایجان گفت: «ما با همه طرفهایی که رزمایش برگزار میکنند مشکلی نداریم، مهم شرایط موقعیتی محل و توافقات در حوزه خزر است و همه طرفها باید به آن توجه کنند.»
او با انتقاد از مانورهای نظامی آذربایجان ادامه داد: «در یک ماه گذشته هشت رزمایش برگزار شده و بیشتر نمایشی بوده و اینها خوب نیست.»
به گفته این مقام جمهوری اسلامی، این کشور انجام رزمایش خود در مرز دو کشور را از قبل به آذربایجان اطلاع داده بود.
پیشتر الهام علیاف رییس جمهوری آذربایجان از انجام مانور سپاه پاسداران در مرز ایران و آذربایجان انتقاد کرده بود.
«مسائل دوجانبه و منطقهای» در مذاکرات با عربستان سعودی
همچنین سخنگوی وزارت امور خارجه ایران همچنین درباره مذاکرات تهران و ریاض در بغداد گفت: «قرار شده گفتوگوها در فضای عمومی پیگیری نشود.»
او درباره تعداد جلسات مذاکره ادامه داد: «چهار دور با ریاض در بغداد گفت و گو کردیم. آخرین دور مربوط به زمانی بود که در نیویورک بودیم. الان هم این تماسها بدون انقطاع ادامه دارد.»
خطیبزاده درباره محتوای مذاکرات نیز فقط گفت: «بیشترین تمرکز بر مسائل دوجانبه و منطقهای به تخصیص مسائل خلیج فارس بوده است.
بر اساس برخی گزارشها، فعالیت دوباره نمایندگیهای دیپلماتیک میان دو کشور، یکی از موضوعات اصلی مورد بحث در مذاکرات میان تهران و ریاض است.
خطیبزاده درباره مذاکرات احیای برجام نیز بدون ارائه تاریخ مشخصی برای دور بعدی این گفتوگوها گفت: «ما حتی یک ساعت را بعد از اینکه فرآیند بررسی داخلی برجام نهایی شود از دست نمیدهیم.»
در حالی که آمریکا و دیگر امضاکنندگان برجام خواستار بازگشت فوری ایران به میز مذاکرات هستند، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی وعده داد: «روزهای آتی شما شاهد فعالیتهای بیشتری خواهید بود.»