نخست وزیر عراق، پس از پایان رایگیری در توییتی نوشت که «ما وظیفه خود را به پایان رساندیم و قول برگزاری انتخابات عادلانه و ایمن را محقق کردیم.»
با این حال منابع مختلف گزارش دادند که میزان مشارکت در انتخابات روز یکشنبه عراق با کاهش شدید رایدهندگان، به کمترین میزان در میان دورههای مختلف انتخابات از سال ۲۰۰۳ تاکنون رسیده است.
الکاظمی گفت که نتایج انتخابات زودرس پارلمانی تا بیست و چهارساعت پس از پایان رایگیری اعلام میشود با این حال بسیاری از منابع با شک به آن مینگردند از جمله به این خاطر که در انتخابات گذشته برخلاف پیشبینی مقامهای دولتی، اعلام نتایج یک هفته طول کشید.
برآوردهای یک نظرسنجی در عراق نشان میدهد طرفداران مقتدی صدر که در انتخابات قبلی ۵۴ کرسی را بهدست آورده بودند در انتخابات روز یکشنبه احتمالا ۴۲ کرسی پارلمان عراق را کسب میکنند.
بر اساس نظرسنجیها طرفداران مقتدی صدر بیشترین کرسیهای پارلمان را به دست خواهند آورد و در صورت قطعی شدن چنین نتیجهای، صدر کسی خواهد بود که مذاکرات تشکیل دولت جدید عراق را پیش خواهد برد.
میزان مشارکت نیز حدود ۳۸ درصد تخمین زده شده است که نسبت به مشارکت ۴۲ درصدی انتخابات قبلی، کاهش چهار درصدی را نشان میدهد.
انتخابات زودرس پارلمان عراق درحالی روز یکشنبه ۱۰ اکتبر برگزار شد که عراق در دو سال گذشته با چالشهای اقتصادی، کمبود شدید برق و اعتراضهای گسترده به فساد و حملات مکرر شبهنظامیان تحت حمایت ایران به منطقه سبز بغداد و پایگاههای محل استقرار نظامیان آمریکایی مواجه بوده است.
مصطفی الکاظمی که سال گذشته در پی اعتراضات گسترده و پس از استعفای عادل عبدالمهدی، به دنبال ماهها رایزنی احزاب سیاسی به عنوان نخست وزیر عراق منصوب شد در این انتخابات برای ورود به پارلمان نامزد نشد.
وال استریت ژورنال در گزارشی نوشت که انتخابات پارلمانی روز یکشنبه عراق میتواند سرنوشت نیروهای آمریکایی مستقر در این کشور را رقم بزند و نتیجه آن موقعیت عراق را در نبرد گسترده واشینگتن و تهران تعیین میکند.
وال استریت ژورنال با اشاره به اینکه الکاظمی با مخالفت شدید گروههای تحت حمایت جمهوری اسلامی مواجه است که او را به دست داشتن در کشته شدن قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس متهم میکنند، اضافه کرد که الکاظمی تلاش میکند تا خود را در موقعیتی قرار دهد که پس از انتخابات گروههای رقیب بر ادامه حضور او در سمت نخست وزیری توافق کنند.
با این وجود، تشکیل دولت پس از اعلام نتایج انتخابات عراق، چالش برانگیز خواهد بود و با وجود تنشهای سیاسی در این کشور، تشکیل دولت آینده ممکن است هفتهها یا ماهها مذاکرات را درپی داشته باشد.
در انتخابات عراق، احزاب سنی و شیعه و احزاب کرد شمال عراق سه نیروی اثرگذار به شمار میروند همان طور که نظام سیاسی عراق نیز متشکل از احزاب، اقوام و مذاهب گوناگون است و چالش رقابت میان گروههای مختلف سیاسی با توجه به روابطشان با کشورهای خارجی، میتواند تشکیل دولت را با چالش جدی مواجه کند.