• العربية
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

وال‌استریت ژورنال: ترامپ به‌دنبال گزینه‌های قاطع نظامی درباره ایران است

۱ بهمن ۱۴۰۴، ۰۲:۱۹ (‎+۰ گرینویچ)

روزنامه وال‌استریت ژورنال سه‌شنبه ۳۰ دی در گزارشی به‌نقل از مقام‌های آمریکایی نوشت دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری ایالات متحده، همچنان مشاوران خود را برای ارائه آنچه «گزینه‌های نظامی قاطع» خوانده شده، تحت فشار قرار داده است.

هم‌زمان با انتشار این گزارش‌ها یک ناو هواپیمابر و جنگنده‌های آمریکایی راهی خاورمیانه شده‌اند. این تحرکات می‌تواند آغازی برای تقویت گسترده‌تر نیروها باشد تا در صورت تصمیم ترامپ، توان آتش لازم برای حمله به جمهوری اسلامی را در اختیار او قرار دهد.

مقام‌های آمریکایی که نامشان اعلام نشده، به وال‌استریت ژورنال گفته‌اند که ترامپ بارها از واژه «قاطع» برای توصیف اثری که مایل است هر اقدام آمریکا بر ایران داشته باشد، استفاده کرده است. همین تعبیر باعث شده مقام‌های پنتاگون و کاخ سفید مجموعه‌ای از گزینه‌ها را برای رییس‌جمهوری پالایش و دقیق‌تر کنند؛ از جمله گزینه‌هایی که هدفشان می‌تواند بیرون راندن رژیم از قدرت باشد. مقام‌ها همچنین در حال طراحی گزینه‌های محدودتری هستند که می‌تواند شامل هدف قرار دادن تاسیسات سپاه پاسداران باشد.

به‌نوشته وال‌استریت ژورنال ترامپ تاکنون دستور حمله به ایران را صادر نکرده و آنچه در نهایت تصمیم خواهد گرفت، همچنان نامشخص است. با این حال، ادامه این گفت‌وگوها نشان می‌دهد که او مجازات تهران به‌دلیل کشتن معترضان در میانه بحران اقتصادی فزاینده ایران را از دستور کار خارج نکرده است.

برآوردها درباره شمار قربانیان متفاوت است، اما مقام‌های آمریکایی می‌گویند این رقم به احتمال زیاد بسیار بالاتر از برآوردهای حداقلی دو تا سه هزار کشته است. مایک والتز، سفیر آمریکا در سازمان ملل، شنبه به ارزیابی این نهاد جهانی استناد کرد که بر اساس آن، مقام‌های ایرانی تا ۱۸ هزار نفر را کشته‌اند.

ترامپ سه‌شنبه ۳۰ دی، در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا همچنان ممکن است که آمریکا به ایران حمله کند، گفت که حکومت ایران به هشدارهای واشینگتن توجه کرده و هفته گذشته برنامه اعدام ۸۳۷ نفر را لغو کرده است. او گفت: «باید ببینیم در مورد ایران چه اتفاقی می‌افتد.»

به گفته مقام‌های پیشین و کارشناسان، پرسش بزرگ‌تر برای دولت آمریکا این است که آیا می‌توان با اتکای صرف به قدرت هوایی آمریکا یک رژیم خارجی را از قدرت کنار زد یا نه. کاخ سفید همچنین باید با این مساله روبه‌رو شود که آیا دولت آماده اجرای یک کارزار نظامی طولانی‌مدت است که در صورت بازگشت معترضان ایرانی به خیابان‌ها و درخواست حمایت از ترامپ، ممکن است هفته‌ها یا ماه‌ها به طول بینجامد.

دیوید دپتولا، ژنرال بازنشسته نیروی هوایی آمریکا که در کارزار هوایی «طوفان صحرا» علیه عراق در سال ۱۹۹۱ نقش کلیدی داشت، به وال‌استریت ژورنال گفت: «در گزینه‌های نظامی در جریان سرکوب حقوق بشری، کارهایی قابل انجام و کارهایی غیر قابل انجام هستند. می‌شود در حاشیه، مانع برخی رفتارهای رژیم شد اما اگر واقعا بخواهید رژیم را تغییر دهید، نیازمند انجام عملیات گسترده هوایی و زمینی خواهید بود.»

در حالی که دولت آمریکا درباره گام‌های بعدی بحث می‌کند، ارتش این کشور با شتاب تجهیزات بیشتری را به خاورمیانه منتقل کرده است. به گفته مقام‌های آمریکایی و داده‌های رهگیری پرواز، جنگنده‌های اف-۱۵ئی آمریکا یک‌شنبه در اردن به زمین نشستند. ناو هواپیمابر یو‌اس‌اس آبراهام لینکلن و گروه رزمی آن — که شامل ناوشکن‌ها، جنگنده‌های اف-۳۵ و دیگر هواپیماهای رزمی و جنگ الکترونیک است — نیز طبق داده‌های رهگیری دریایی، در حال حرکت از دریای چین جنوبی به سمت خلیج فارس مشاهده شده‌اند.

به گفته مقام‌های آمریکایی، سامانه‌های پدافند هوایی بیشتری نیز به منطقه منتقل خواهد شد، از جمله سامانه‌های پاتریوت و تاد، که برای مقابله با هرگونه حمله تلافی‌جویانه جمهوری اسلامی ضروری خواهند بود.

به گفته مقام‌ها، ورود تجهیزات نظامی بیشتر به خاورمیانه گزینه‌های حمله بیشتری در اختیار آمریکا قرار خواهد داد. مارکو روبیو، مشاور امنیت ملی و وزیر امور خارجه آمریکا، دوشنبه با فیصل بن فرحان آل‌سعود، وزیر امور خارجه عربستان سعودی، درباره ایران گفت‌وگو کرد؛ کشوری که حمایت آن برای هرگونه کارزار هوایی علیه ایران ضروری خواهد بود.

در جریان اعتراضات ایران در هفته گذشته، ترامپ چندین گزارش توجیهی درباره پیچیدگی‌های یک کارزار نظامی دریافت کرد، از جمله اینکه حملات هوایی آمریکا تضمینی برای فروپاشی حکومت ایران نخواهد بود.

از آن زمان، برخی مقام‌ها در داخل دولت این پرسش را مطرح کرده‌اند که هدف سیاسی حملات علیه جمهوری اسلامی در مقطع کنونی دقیقا چیست. ترامپ آگاه است که هر اقدام نظامی بسیار دیرتر از زمانی انجام خواهد شد که او به معترضان وعده داده بود «کمک در راه است» و بعید است به سرعت عملیاتی باشد که نیکلاس مادورو، رهبر پیشین ونزوئلا، را کنار زد.

کاخ سفید هنوز به‌طور علنی برنامه‌ای برای چگونگی اداره ایران در صورتی که آمریکا موفق به سرنگونی رژیم شود، ارائه نکرده است.

رمزی مردینی، تحلیلگر ریسک ژئوپلیتیک در خاورمیانه و پژوهشگر دانشگاه استنفورد، به وال‌استریت ژورنال گفت: «یک راهبرد قطع سر ممکن است توهمِ پنجره‌ای از فرصت ایجاد کند، اما هیچ نیروی مخالفی روی زمین یا حتی در افق وجود ندارد که بتواند رژیم را تصرف کند، چه رسد به برقراری ثبات در کشور. چه کسی در خیابان‌ها پلیس‌ را به کار خواهد گرفت؟ چه کسی تسلیحات، پایگاه‌های نظامی و تاسیسات هسته‌ای را ایمن می‌کند؟ چه کسی مرزهای عراق و افغانستان را کنترل می‌کند؟ معترضان؟»

برخی مشاوران پیشنهاد داده‌اند که از ابزارهای غیرنظامی برای تنبیه جمهوری اسلامی استفاده شود؛ از جمله کمک به معترضان برای هماهنگی آنلاین یا اعلام تحریم‌های جدید علیه رژیم.

اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، سه‌شنبه در مجمع جهانی اقتصاد در سوییس گفت: «فشار مالی آمریکا موثر بوده، چون در دسامبر اقتصادشان فروپاشید. به همین دلیل مردم به خیابان‌ها آمدند. این دیپلماسی اقتصادی است، بدون شلیک حتی یک گلوله، و اوضاع در اینجا به‌شکلی بسیار مثبت در حال پیش رفتن است.»

ترامپ در نطق تحلیف خود یک سال پیش وعده داده بود که دولتش بخشی از موفقیت خود را با «جنگ‌هایی که هرگز وارد آن‌ها نمی‌شویم» خواهد سنجید. در دسامبر، پیت هگست، وزیر جنگ آمریکا، به حاضران در مجمع دفاع ملی ریگان گفت که آمریکا دیگر نمی‌خواهد «با ملت‌سازی، مداخله‌گری، جنگ‌های نامشخص و تغییر رژیم» منحرف شود.

با این حال، ترامپ در مورد تغییر رهبری در ایران پیام‌های متناقضی فرستاده است. ترامپ در مصاحبه‌ای با رویترز در هفته گذشته، نسبت به اینکه ایرانیان پس از سقوط رژیم، حول چهره‌ای مانند شاهزاده رضا پهلوی گرد هم آیند، ابراز تردید کرد. اما اندکی بعد در مصاحبه‌ای دیگر گفت که خواهان تغییر رهبری در ایران است.

او روز شنبه در پاسخ به پست‌های شبکه‌های اجتماعی علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، که ترامپ را مسئول اعتراضات دانسته بود، به پولیتیکو گفت: «وقت آن رسیده که به دنبال رهبری جدید در ایران باشیم.»

ترامپ افزود: «این مرد، مردی بیمار است که باید کشورش را درست اداره کند و دست از کشتن مردم بردارد.»

تهران هشدار داده است که در صورت بمباران ایران از سوی آمریکا، آمریکایی‌ها را هدف قرار خواهد داد، به‌ویژه اگر حملات متوجه علی خامنه‌ای باشد. مسعود پزشکیان، رییس‌ دولت در جمهوری اسلامی، یک‌شنبه گفت که هرگونه تعرض به خامنه‌ای به‌منزله «جنگ تمام‌عیار علیه ملت ایران است.»

جنگنده‌های اف-۱۵ئی مدت‌هاست به‌طور چرخشی در اردن مستقر می‌شوند و اعزام هواپیماهای بیشتر می‌تواند توان هوایی آمریکا را از چند جهت تقویت کند. این هواپیمای دو‌نفره که از سوی یک خلبان و یک افسر سامانه‌های تسلیحاتی هدایت می‌شود، قادر به حمله به اهداف زمینی و هوایی است.

اف-۱۵ئی‌ها در سال ۲۰۲۴ نقش مهمی در دفاع از اسرائیل در برابر یک حمله گسترده پهپادی جمهوری اسلامی ایفا کردند. این جنگنده‌ها با شلیک موشک‌های هوا‌به‌هوا پهپادها را رهگیری کردند و در مقطعی حتی برخی خدمه پروازی به‌طور ناموفق تلاش کردند پهپادها را در حین پرواز بمباران کنند. از آن زمان، آمریکا جنگنده‌های اف-۱۵ئی‌ را که پنهانکار نیستند، به موشک‌های هوا‌به‌هوایی مجهز کرده که به‌طور خاص برای سرنگونی پهپادها طراحی شده‌اند.

با این حال، یک کارزار هوایی بزرگ در داخل ایران به احتمال زیاد شامل هواپیماهای پنهانکار مانند جنگنده‌های اف-۳۵ و بمب‌افکن‌های بی-۲، و همچنین زیردریایی‌های شلیک‌کننده موشک کروز خواهد بود؛ سامانه‌هایی که در حمله آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران به کار گرفته شدند. تاکنون مشاهده نشده که جنگنده‌های اف-۳۵ نیروی هوایی آمریکا به سمت خاورمیانه حرکت کرده باشند.

به گفته مقام‌های آمریکایی و متحدان، در زمانی که دولت آمریکا هفته گذشته در حال بررسی حمله احتمالی به ایران بود، این کشور به اندازه کافی تجهیزات نظامی و سامانه پدافند هوایی در خاورمیانه نداشت تا بتواند یک عملیات بمباران پایدار را آغاز کند یا از نیروهای آمریکایی و متحدان در برابر واکنش تلافی‌جویانه جمهوری اسلامی دفاع کند.

به گفته مقام‌ها، اسرائیل به‌طور خاص نگرانی‌های خود درباره توان دفاعی‌اش در صورت هدف قرار گرفتن از سوی جمهوری اسلامی را به واشینگتن اطلاع داده است.

پس از جنگ ۱۲ روزه، آمریکا یک گروه رزمی ناو هواپیمابر و بخشی از سامانه‌های پدافند هوایی را از منطقه خارج کرد، زیرا ترامپ تمرکز خود را بر ونزوئلا و نیمکره غربی گذاشته بود. اما در جریان جنگ ۱۲ روزه، ترامپ در پستی در شبکه‌های اجتماعی نوشت که آمریکا اطلاعاتی درباره محل اختفای خامنه‌ای در اختیار دارد، اما «قرار نیست او را از میان برداریم؛ دست‌کم فعلا نه.»

Banner

پربازدیدترین‌ها

استقرار گسترده نیروهای سرکوبگر در شهرها هم‌زمان با افزایش قیمت بنزین
۱
روایت شما

استقرار گسترده نیروهای سرکوبگر در شهرها هم‌زمان با افزایش قیمت بنزین

۲

جمهوری اسلامی، آمریکا را به «جنگ اقتصادی» و حملات موشکی تازه تهدید کرد

۳

تغییر نوع سرقت در ایران؛ از گوشت‌قاپی تا سرقت مسلحانه برنج

۴

حملات حوثی‌ها به عربستان سعودی ۷۳ زخمی بر جای گذاشت

۵
تحلیل

راهبرد اروپا در قبال ایران؛ «راه سوم» جای خود را به همسویی با واشینگتن می‌دهد

Banner

انتخاب سردبیر

  • بازخوانی پروازهای غیرمعمول فرودگاه عشق‌آباد پیش از حمله به پل آق‌تکه‌خان
    گزارش ویژه

    بازخوانی پروازهای غیرمعمول فرودگاه عشق‌آباد پیش از حمله به پل آق‌تکه‌خان

  • حدادعادل: به‌دلیل شرایط جنگی، فعلا نمی‌توانیم وارد مساله حجاب شویم

    حدادعادل: به‌دلیل شرایط جنگی، فعلا نمی‌توانیم وارد مساله حجاب شویم

  • ۱۸ متهم در پرونده آتش‌سوزی زندان دستگرد با خطر اعدام روبه‌رو هستند
    اختصاصی

    ۱۸ متهم در پرونده آتش‌سوزی زندان دستگرد با خطر اعدام روبه‌رو هستند

  • کشتار دی ماه و مساله کیسه‌های حمل جسد
    تحلیل

    کشتار دی ماه و مساله کیسه‌های حمل جسد

  • ۲ سند محرمانه از فساد در فروش نفت؛ محمدجواد باوند و شبکه تازه تراستی‌ها در فروش نفت تحریمی
    اختصاصی

    ۲ سند محرمانه از فساد در فروش نفت؛ محمدجواد باوند و شبکه تازه تراستی‌ها در فروش نفت تحریمی

  • تحلیلگر آمریکایی: ترامپ در حال آماده‌سازی گزینه‌های نظامی گسترده علیه جمهوری اسلامی است

    تحلیلگر آمریکایی: ترامپ در حال آماده‌سازی گزینه‌های نظامی گسترده علیه جمهوری اسلامی است

  • پیام یک مقام دولتی به ایران‌اینترنشنال: حکومت مردم را به رگبار بسته، ترامپ باید وارد شود

    پیام یک مقام دولتی به ایران‌اینترنشنال: حکومت مردم را به رگبار بسته، ترامپ باید وارد شود

  • شاهزاده رضا پهلوی: ضربه قاطع می‌تواند موازنه را به‌طور کامل به نفع مردم بی‌دفاع تغییر دهد

    شاهزاده رضا پهلوی: ضربه قاطع می‌تواند موازنه را به‌طور کامل به نفع مردم بی‌دفاع تغییر دهد

  • حمایت قاطع پارلمان اروپا از انقلاب ملی ایرانیان و مطالبه قرار دادن سپاه در فهرست تروریستی

    حمایت قاطع پارلمان اروپا از انقلاب ملی ایرانیان و مطالبه قرار دادن سپاه در فهرست تروریستی

•
•
•

مطالب بیشتر

مردم جشن می‌گیرند، حکومت پلمب می‌کند؛ ممنوعیت شادی از قهوه‌پارتی تا برند پوشاک

۲۴ مهر ۱۴۰۴، ۰۸:۰۹ (‎+۱ گرینویچ)
•
مریم مقدم
100%

جمهوری اسلامی در اقدامی تازه صفحه اینستاگرام برند پوشاک «جین وست» را در پی برگزاری جشنی مختلط، از دسترس خارج و یکی از شعبه‌های آن را در تهران پلمب کرد. چند کافه‌‌دار و شهروند به ایران‌اینترنشنال گفتند حکومت با سیاست پلمب درصدد کنترل شهروندان، اعمال فشار بر آنان و انتقام‌گیری است.

برخی رسانه‌ها در ایران گزارش دادند فروشگاه جین‌وست در خیابان فرشته تهران، شنبه ۱۹ مهر و پس از برگزاری جشنی در ۱۸ مهر و انتشار ویدیوهای آن، به‌دست نیروی انتظامی پلمب شد.

وب‌سایت خبری «آسیانیوز ایران» با اشاره به این اقدام نوشت که به نظر می‌رسد این برخورد، صرفا یک واکنش مقطعی نیست، بلکه بخشی از یک کارزار بزرگ‌تر برای «کنترل بیشتر بر فضای اجتماعی، مقابله با نمایش ثروت و اجرای سختگیرانه‌تر قوانین» است.

بسیاری از کسب‌وکارها نگران تاثیر این سیاست‌ تازه بر معیشت، سلامت روان شهروندان و زندگی اجتماعی آنها هستند.

فشار اقتصادی حکومت بر مردم و استفاده از آنها برای سرکوب

در هفته‌های اخیر فشار حکومت بر کسب‌وکارها و شهروندان به دلیل سرپیچی از قانون حجاب اجباری، رقص و سرو مشروبات الکلی افزایش چشمگیری پیدا کرده است. از جمله، در پی انتشار ویدیوهایی از برگزاری جشنی در جزیره کیش با عنوان «قهوه‌پارتی» در رسانه‌های اجتماعی، دادستان عمومی و انقلاب کیش، از تشکیل پرونده و بازداشت برگزارکنندگان آن خبر داد.

یکی از زنان کافه‌داری که تجربه برخورد عوامل انتظامی با چنین جشن‌هایی را دارد به ایران‌اینترنشنال گفت شاهد بوده که مقامات در بعضی موارد از افراد بازداشت‌‌شده - بدون توجه به موقعیت مالی‌شان - وثیقه چند میلیاردی دریافت کرده و آنها را از کار کردن منع کرده‌اند.

او افزود بر اساس مشاهداتش بر این باور است که حساسیت بیشتری روی تجمعات تفریحی با حضور جوان‌ها و نسل زد وجود دارد و نیروهای امنیتی با چنین رویدادهایی خشن‌تر برخورد می‌کنند.

مقام‌های جمهوری اسلامی همواره چنین جشن‌هایی را «برخلاف شئونات اسلامی» و «هنجارشکنی» توصیف کرده و به نظر می‌رسد نگران الگوبرداری کسب‌وکارها از یکدیگر در این زمینه‌اند.

در ماه‌های اخیر ویدیوهایی از صاحبان چندین کافه در دزفول و قم در رسانه‌های اجتماعی منتشر شده که در آن در سخنانی شبیه به اعتراف اجباری یا به دلیل برگزاری جشن همراه با رقص و موسیقی، از مسئولان عذرخواهی و ابراز ندامت می‌کنند یا از مشتریان خود می‌خواهند برای جلوگیری از پلمب شدن، حجاب را رعایت کنند.

کارمند یک کافه در تهران به ایران‌اینترنشنال گفت مقام‌های جمهوری اسلامی تلاش می‌کنند با فشار بر صاحبان کسب‌وکارها و تهدید به برخورد و پلمب اماکن، مردم را در برابر هم قرار دهند و از آنها به عنوان وسیله‌ای برای سرکوب و سانسور خودشان و زنان استفاده کنند.

پلمب به مثابه ابزار فشار سیاسی

از طرف دیگر، شواهد و گزارش‌های رسیده حاکی است حکومت از بستن کسب‌وکارها برای انتقام‌گیری از مخالفانش هم استفاده می‌کند.

اطلاعات و گزارش‌های رسیده به ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهند دست‌کم در دو مورد، کسب‌وکار شهروندان به دلیل فعالیت سیاسی خود آنها یا نزدیکانشان و با هدف اعمال فشار بر افراد، به دستور نهادهای حکومتی در تهران پلمب شده‌اند.

این برخورد در گذشته هم سابقه داشته و به عنوان مثال در آذر ۱۴۰۱ و همزمان با اعتراضات سراسری در خیزش «زن، زندگی، آزادی»، اداره اماکن برای توقف اعتصاب در شهرهای مختلف کردستان و نیز در ایلام و کرمانشاه، مغازه کسبه‌ای را که در اعتصاب شرکت کرده بودند، پلمب کردند.

کارمند یک کافه در مشهد به ایران‌اینترنشنال گفت حکومت فکر می‌کند با پلمب و بازداشت، باقی رستوران‌ها و کافه‌ها را «از برگزاری ایونت» بازمی‌دارد اما تعداد این رخدادها روز به روز بیشتر می‌شود و در نهایت حتی پلمب هم کارگر نیست و مراسم بسیاری از چشمش در می‌رود.

او افزود: «غول از چراغ جادو بیرون آمده و دیگر به آن برنمی‎‌گردد.»

  • افزایش انتقادها از روند پلمب کافه‌رستوران‌ها در ایران

    افزایش انتقادها از روند پلمب کافه‌رستوران‌ها در ایران

مردم چه می‌گویند؟

رسانه‎‌های اجتماعی از جمله ایکس و اینستاگرام سرشار از روایت شهروندان از پلمب شدن کسب‌وکارها و فشار اجتماعی بر زنان برای حجاب اجباری‌اند.

گروهی از زنان با اشاره به پلمب کافه و رستوران‌ها و جریمه‌های موجود، بر این باورند تنها زمانی می‌توان گفت حجاب اجباری در ایران برچیده شده که زنان بتوانند آزادانه با پوشش دلخواه خود در مدرسه، دانشگاه، محل کار و اماکن دولتی حاضر شوند و مدارک هویتی بدون حجاب اجباری داشته باشند.

برخی دیگر از زنان هم با اشاره به فشار موجود بر آنها در محل کار برای حجاب اجباری، می‌گویند حجاب آزاد نشده، بلکه حکومت به‌دلیل شجاعت زن‌ها در سرپیچی از قانون حجاب اجباری و همچنین ترس از اعتراضات مردم به‌خاطر فشارهای اجتماعی و شرایط سخت معیشتی، مستاصل شده است.

در کشوری با فرهنگ طولانی قهوه‌‌خانه‌داری در کنار نبود فضاهای تفریحی کافی و آزادی‌های اجتماعی، کافه‌ها جزو معدود مکان‌های مورد علاقه جوان‌ها برای جمع شدن و تنفس‌اند.

فشار بر کافه‌ها و رستوران‌ها بر سر حجاب و بگیر و ببند زنان، ممکن است باعث جرقه خوردن دور جدید اعتراضات ضدحکومتی در ایران بشود.

پشت درهای بسته و دنیای پنهان سکس و تن‌فروشی در ایران

۱ مرداد ۱۴۰۳، ۱۵:۳۰ (‎+۱ گرینویچ)
•
هومن عابدی
100%

هر چند جمهوری اسلامی بر اساس قوانین شرعی، محدودیت‌های فراوانی بر رفتار جنسی خارج از چارچوب ازدواج رسمی در ایران اعمال می‌کند اما به نظر می‌رسد رشد صنعت خدمات ماساژ به صورت زیرزمینی در شهرهای مختلف، به پوششی برای تن‌فروشی بدل شده است.

تن‌فروشی در قالب ارائه خدمات ماساژ که در شبکه‌های مجازی تبلیغ می‌شود و پربازدید شده است، از تناقض‌های اخلاقی و اجتماعی-اقتصادی عمیق در جمهوری اسلامی حکایت دارد.

در کشوری که اخلاق عمومی بر پایه اصول اسلامی تعریف می‌شود، محبوبیت خدمات ماساژ در شبکه‌های اجتماعی مانند اینستاگرام، پارادوکس قابل توجهی را به نمایش می‌گذارد.

به نظر می‌رسد بسیاری از این صفحه‌ها در فضای مجازی در حال تبلیغ خدمات درمانی هستند اما بررسی‌های دقیق‌تر ایران‌اینترنشنال واقعیت دیگری را آشکار می‌کند: شبکه‌ای مخفی از تن‌فروشی، تحت پوشش خدمات درمانی فعالیت می‌کنند.

یکی از این صفحات به دست زنی اداره می‌شود که خود را دارنده مدرک فیزیولوژی از دانشگاه تهران و مدرک بین‌المللی ماساژدرمانی از مالزی معرفی می‌کند و در پروفایل آن نوشته شده است: «من یک ماساژور هستم و در تهران برای زنان و مردان خدمات ماساژ ارائه می‎‌دهم.»

ایران‌اینترنشنال نمی‌تواند به‌طور مستقل اصالت این صفحات یا محتوای آن‌ها را تایید کند، علاوه بر این به نظر می‌رسد برخی از این صفحات، از ویدیوهایی از خدمات ماساژ در سایر کشورها را برای تبلیغ کار خود استفاده کرده‌اند.

این خدمات شامل ماساژ در منزل، ماساژ پا، ماساژ با سنگ داغ و ماساژ تایلندی است و در شماری از این صفحات هم عکس‌هایی از یک سالن ماساژ که ظاهرا در شمال تهران قرار دارد، به چشم می‌خورد.

وجود تعدادی ویدیو از زنان جوانی که در حال ماساژ مردان هستند، ظاهرا به مشتریان این امکان را می‌دهد که ماساژور مورد علاقه خود را انتخاب کنند.

با این حال، یکی از لینک‌های موجود در یکی از این صفحه‌ها، ما را به یک کانال تلگرام راهنمایی می‌کند و این کانال بُعد دیگری از خدمات ارائه شده در این مراکز را به تصویر می‌کشد.

محتویات این کانال تگرام نشان می‌دهد این مراکز چیزی فراتر از ماساژدرمانی سنتی در اختیار مشتریان می‌گذارند و خدمات آن‌ها همچنین شامل سکس سه‌نفره یا گروهی و رابطه با لزبین‌ها و افراد تراجنسیتی می‌شود.

قیمت این خدمات دو میلیون و ۱۰۰ هزار تومان برای یک ماساژ ۹۰ دقیقه‌ای، چهار میلیون و ۷۰۰ هزار تومان برای ماساژ و رابطه جنسی، شش میلیون و ۲۰۰ هزار تومان برای یک شب خدمات، و ۱۳ میلیون تومان برای خدمات در طول ۲۴ ساعت تعیین شده است.

تن‌فروشی در ایران غیرقانونی است و برای افرادی که در آن مشارکت می‌کنند یا در تسهیل آن نقش دارند، مجازات‌های سنگینی در نظر گرفته می‌شود.

بر اساس قوانین جمهوری اسلامی، «زنا»، یعنی رابطه جنسی بین دو فرد که رابطه زناشویی رسمی با همدیگر ندارند و هم‌جنس‌گرایی می‌تواند به حبس، شلاق یا در مواردی به اعدام منجر شود.

ناظران می‌گویند علی‌رغم قوانین تنبیهی بی‌رحمانه جمهوری اسلامی، تجارت زیرزمینی روابط جنسی در ایران همچنان ادامه دارد و عواملی از جمله فقر، بیکاری، اعتیاد به مواد مخدر و کمبود تحصیلات به آن دامن می‌زند.

مشکلات شدید اقتصادی یکی از مهم‌ترین دلایلی است که زنان در ایران را در معرض استثمار قرار می‌دهد و می‌تواند شماری از آنان را وادار به تن‌فروشی کند.

وقتی ایران‌اینترنشنال برای کسب اطلاعات بیشتر با مدیر کانال تلگرامی تماس گرفت، فردی با فهرستی از پیش آماده شده که جزییات قوانین و روش‌های پرداخت را توضیح می‌داد، به این تماس پاسخ داد.

به گفته او، مشتریان باید نیمی از هزینه‌ها را پیش از دریافت خدمات و نیمی دیگر را پس از آن پرداخت کنند، البته پیش‌پرداخت باید به حساب فرد دیگری صورت می‌گرفت و این موضوع می‌تواند به این معنی باشد که این صفحات و کانال در کار کلاهبرداری باشند.

وجود این صفحات در فضای مجازی، چه جعلی و چه واقعی، تصویری نگران‌کننده از زندگی در حکومت جمهوری اسلامی به تصویر می‌کشد: یا افرادی در حال سواستفاده از تجارت غیرقانونی تن‌فروشی برای گول زدن جوانان و کلاهبرداری از آنان هستند و یا زنان جوانی از سنین ۲۰ تا ۴۰ ساله حاضر هستند برای سه میلیون تومان تن‌فروشی کنند.

ادامه بررسی های ایران‌اینترنشنال، نشان داد صفحات مشابه متعددی در فضای مجازی وجود دارند که به دست ادمین‌های ایرانی اداره می‌شوند.

برخی از این صفحات به صورت تلویحی و مبهم به تبلیغ ارائه خدمات جنسی می‌پردازند و برخی دیگر آشکارا از آن سخن می‌گویند. قیمت این خدمات با توجه به عوامل مختلفی از دو میلیون تومان تا ۱۵ میلیون تومان متغیر است.

100%

به دلیل ماهیت حساس این مطلب و حفظ امنیت افرادی که عکس آن‌ها در این صفحات قرار داده شده است، ایران‌اینترنشنال از ذکر اسامی درج شده در این صفحات خودداری می‌کند.

«آ» که می‌گوید زنی ۲۴ ساله است که تصویرش در یکی از آگهی‌های تبلیغ ارائه خدمات جنسی در فضای مجازی دیده می‌شود.

آن‌چنان که در تبلیغ ادعا شده او با ارائه گواهی سلامت و همچنین گواهی واکسیناسیون کرونا به مشتریان اطمینان خاطر می‌دهد که خطر ابتلا به بیماری‌های مراقبتی از طریق رابطه جنسی وجود ندارد.

عکس‌هایی با لباس‌های مختلف از این زن در این صفحه موجود است و نوشته شده او برای هر روز همراهی یک مشتری خدمات جنسی، ۱۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان مطالبه می‌کند و با آنان به سفر نیز می‌رود.

زن دیگری با نام «میم»، ویدیوهایی شطرنجی‌شده از رابطه دهانی به اشتراک گذاشته است. او همچنین عکس‌هایی در سواحل، باشگاه‌های ورزشی و سایر مکان‌ها در اختیار مشتریان بالقوه خود می‌گذارد و به نظر می‌رسد با به نمایش گذاشتن بدن خود سعی در جذب آنان دارد.

«ر» زنی دیگر است که می‌گوید ۲۷ ساله است و آمادگی خود را برای سفرهای بین‌المللی با مشتریان اعلام کرده است.

زن دیگری با نام «گاف» در یک ویدیوی تبلیغاتی دیده می‌شود و از یک استخر، بوسه و چشمک را روانه مشتریان خود می‌کند.

100%

مقام‌های جمهوری اسلامی در مواجهه با تن‌فروشی به صورت گزینشی عمل می‌کنند. آن‌ها در بسیاری موارد چشم خود را به روی واقعیت‌های موجود می‌بندند و در تعدادی از موارد نیز به شکلی بی‌رحمانه افراد دخیل در تن‌فروشی را سرکوب می‌کنند.

به همین دلیل، این باور وجود دارد که تصمیمات و شیوه برخورد مسئولان حکومت در حوزه برخورد با مساله تجارت جنسی، تحت تاثیر فساد و رشوه‌گیری اتخاذ می‌شود.

هرچند نگاه عامه مردم در ایران به تن‌فروشی، تحت تاثیر ارزش‌های محافظه‌کارانه مذهبی، تا حد زیادی منفی است، اما اکنون بسیاری اذعان دارند که عوامل اجتماعی-اقتصادی در دامن زدن به این پدیده نقشی کلیدی ایفا می‌کنند.

هم‌زمان، تلاش‌ها برای مبارزه با تن‌فروشی در ایران به دلیل محدودیت‌های قانونی و فرهنگی با موانع زیادی روبه‌رو شده است.

اگرچه برخی ابتکارات با هدف حمایت و بازپروری کارگران جنسی در ایران وجود دارد، اما سازمان‌های غیردولتی فعال در این زمینه با مشکلات زیادی از جمله فشارهای حکومت و نگاه منفی جامعه دست به گریبان هستند.

به گفته کارشناسان و متخصصان این حوزه، مواجهه موثر با پدیده تن‌فروشی تنها با شناسایی و تلاش برای رفع عوامل ریشه‌ای آن، مانند فقر و نگاه غیرامنیتی و آسیب‌شناسانه به این معضل امکان‌پذیر است.

به‌علاوه، آگاهی‌بخشی، خدمات آموزشی، آموزش حرفه‌ای و مراقبت‌های پزشکی از دیگر شاخصه‌های مهمی هستند که باید در مسیر حل معضل تن‌فروشی در نظر گرفته شوند.

حکومت به دنبال اجرای سختگیرانه قوانین خود در حوزه «اخلاق»، از جمله حجاب اجباری است. در سوی دیگر، تن‌فروشی بیداد می‌کند و زنان آسیب‌پذیر را درست زیر چشم حکومت مورد استثمار قرار می‌دهد.