این گزارش که توسط پژوهشگران مؤسسه یهودی امنیت ملی آمریکا (جینسا) تهیه شده، نشان میدهد ایالات متحده در جریان حمله موشکی حکومت ایران به اسرائیل، ۹۲ موشک تاد را برای رهگیری موشکهای بالستیک میانبرد ایران به کار گرفت. عددی که از مجموع تخمینی ۶۳۲ موشک موجود، سهم چشمگیری را تشکیل میدهد. طبق این تحلیل، سامانههای تاد آمریکا تقریباً نیمی از تمامی موشکهای رهگیر استفادهشده برای دفاع از اسرائیل را تشکیل میدادند.
در مجموع، سامانههای تاد به همراه پدافند موشکی Arrow-2 و Arrow-3 اسرائیل توانستند ۲۰۱ موشک از مجموع ۵۷۴ موشک شلیکشده از ایران را منهدم کنند. با این حال، کاهش سریع ذخایر دفاعی، نگرانیهایی را درباره آمادگی نظامی آمریکا در مواجهه با درگیریهای آینده، بهویژه در منطقه آسیا-اقیانوسیه، به وجود آورده است.
آمادگی نظامی زیر سوال
آری سیکورل، معاون سیاست خارجی موسسه جینسا و نویسنده این گزارش، گفت: «این عملیات پیام روشنی به ایران، روسیه و چین داد که آمریکا آماده است از توان نظامی خود برای دفاع از نزدیکترین شریکش در خاورمیانه استفاده کند. اما همچنین نشان میدهد که ما باید فوراً ذخایرمان را بازیابی کنیم—نه فقط تا سطح قبلی، بلکه فراتر از آن.»
او افزود که ایالات متحده اکنون با چالش تامین مجدد رهگیرهایی روبهروست که هرکدام حدود ۱۲.۷ میلیون دلار هزینه دارند. بر اساس برآوردها، آمریکا در سال ۲۰۲۴ تنها ۱۱ فروند موشک تاد دریافت کرده و قرار است تا پایان سال ۱۲ فروند دیگر نیز تحویل بگیرد. تا پایان سال مالی ۲۰۲۶ نیز احتمال دارد بین ۲۵ تا ۳۷ فروند دیگر تامین شود.
تهدید ظرفیت دفاعی آمریکا
به نوشته استارز اند استریپس، که اخبار و اطلاعات را در اختیار جامعه نظامی ایالات متحده قرار میدهد، با این سرعت تولید، بازسازی کامل ذخایر ممکن است تا هشت سال به طول بینجامد، بهویژه با توجه به قراردادهای فروش خارجی، از جمله توافق ۱۵ میلیارد دلاری با عربستان برای ارسال هفت سامانه تاد و ۳۶۰ موشک رهگیر، و قرارداد دفاعی ۴۲ میلیارد دلاری با قطر که شامل همین سامانهها میشود.
مشکلات عملکردی در حملات فشرده
طبق یافتههای این گزارش، در بازههایی که بیش از ۶۰ درصد رهگیرهای استفادهشده تاد بودهاند، نرخ اصابت موشکهای ایران بین ۱ تا ۴ درصد افزایش یافته است. این موضوع میتواند نشاندهنده محدودیتهای عملکردی سیستم تاد در برابر حملات فشرده و پیدرپی باشد.
با وجود این، سیکورل تاکید کرده که عملکرد کلی دفاعی موفقیتآمیز بوده و از حدود ۲۵۸ تلاش برای رهگیری، تنها حدود ۱۰ درصد شکست خوردهاند و ۵۷ موشک به مناطق مسکونی برخورد کرده است. تحلیل جینسا نشان میدهد که بیشتر موشکهای شلیکشده حکومت ایران به مناطق غیرمسکونی اصابت کردهاند.
پاتریوتها در برابر ایران
علاوه بر سامانه تاد، آمریکا در جریان این درگیری حدود ۳۰ موشک پاتریوت برای دفاع از پایگاه هوایی «العدید» در قطر استفاده کرد. سیکورل میگوید که اگرچه پاتریوتها ارزانتر و سریعتر تولید میشوند، اما توانمندی دفاع منطقهای تاد را ندارند.
به گفته کارشناسان، مصرف گسترده موشکهای رهگیر در دفاع از اسرائیل ممکن است کنگره آمریکا را به تخصیص بودجه بیشتر برای جبران این کمبود وادار کند. در عین حال، ادامه چنین عملیاتهایی فشار بیشتری بر ذخایر نظامی ایالات متحده وارد خواهد کرد، بهویژه در شرایطی که آمریکا درگیر بازدارندگی در مناطق مختلف جهان است.