این دو منبع دوشنبه ۳۰ تیر به رویترز گفتند که هنوز تصمیم نهایی برای این دیدار اتخاذ نشده، اما بحثهایی در دو سوی اقیانوس آرام درباره توقف احتمالی ترامپ در منطقه، همزمان با نشست همکاری اقتصادی آسیا-پاسفیک (APEC) در کره جنوبی یا دیدارهای حاشیهای این رویداد که از ۳۰ اکتبر تا اول نوامبر برگزار میشود، مطرح شده است.
ترامپ در هفتههای اخیر و پس از آنکه جنگ تعرفهای تلافیجویانه میان دو کشور که موجب اختلال در تجارت جهانی و زنجیرههای تامین شده بود متوقف شد، تلاش کرده تنشها با پکن را کاهش دهد.
همزمان، چین نیز از مهمانان بینالمللی از جمله برخی مقامات آمریکایی برای شرکت در مراسمی در پکن به مناسبت هشتادمین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم که قرار است در سوم سپتامبر برگزار شود، دعوت کرده است. این خبر را سخنگوی سفارت چین در واشینگتن در نشست خبری هفته گذشته برای خبرنگاران اعلام کرد.
کرملین نیز دوشنبه اعلام کرد در صورتی که ترامپ تصمیم بگیرد در این مراسم در پکن شرکت کند، احتمال دیدار میان او و ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، در آن زمان منتفی نیست. پوتین حضور خود در این مراسم را تایید کرده است.
گو جیائوکان، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، دوشنبه در واکنش به احتمال دیدار ترامپ و شی گفت: «دیپلماسی میان سران کشورها نقش راهبردی و غیرقابل جایگزینی در روابط چین و ایالات متحده دارد.»
او از اظهار نظر مستقیم درباره این دیدار خودداری کرد. کاخ سفید نیز از اظهار نظر درباره این موضوع خودداری کرده است.
اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا، دوشنبه ۳۰ تیر گفت: «در آینده بسیار نزدیک» گفتوگوهایی میان دو کشور برگزار خواهد شد.
او به شبکه سیانبیسی گفت: «در حال حاضر وضعیت تجارت خوب است و حالا میتوانیم درباره مسائل دیگر صحبت کنیم. متاسفانه، چینیها از خریداران بزرگ نفت تحریمشده ایران و روسیه هستند.»
او افزود: «میتوانیم درباره مسئله فیل در اتاق هم صحبت کنیم؛ یعنی توازنسازی بزرگی که چینیها باید انجام دهند.»
ترامپ تلاش کرده تعرفههایی بر تقریباً همه کالاهای وارداتی اعمال کند؛ اقدامی که به گفته او باعث تقویت تولید داخلی خواهد شد، اما منتقدان میگویند این سیاستها هزینه بسیاری از کالاهای مصرفی را برای آمریکاییها افزایش میدهد.
او خواهان اعمال تعرفه پایه ۱۰ درصدی بر واردات از همه کشورها شده، با نرخهای بالاتر برای برخی کشورها از جمله چین. در حال حاضر، کالاهای وارداتی از چین بالاترین نرخ تعرفه، یعنی ۵۵ درصد، را دارند.
ترامپ ضربالاجلی تا ۱۲ اوت برای دستیابی به توافق تعرفهای پایدار با چین تعیین کرده است.
از دیگر نقاط تنش میان دو کشور میتوان به حمایت چین از روسیه، تجارت مواد شیمیایی مرتبط با فنتانیل، نگرانیهای امنیتی منطقهای و ممنوعیت خروج برخی شهروندان آمریکایی از چین اشاره کرد.
آخرین دیدار سطحبالای میان آمریکا و چین در ۱۱ ژوئیه در مالزی برگزار شد، جایی که مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، و وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، دیداری «سازنده و مثبت» درباره نحوه پیشبرد مذاکرات تجاری داشتند.
روبیو در آن زمان گفت که از ترامپ برای سفر به چین و دیدار با شی دعوت شده و هر دو رهبر «مایل به انجام این دیدار هستند.»
وانگ ونتائو، وزیر بازرگانی چین، نیز جمعه اعلام کرد که پکن خواهان بازگرداندن روابط تجاری با آمریکا به وضعیت باثبات است. او گفت مذاکرات اخیر در اروپا نشان داده که نیازی به ادامه جنگ تعرفهای نیست.