مقتدی صدر با تحریم انتخابات پارلمانی عراق، خواستار انحلال گروههای مسلح شد

مقتدی صدر، رهبر جریان صدر در عراق، خواستار انحلال و خلع سلاح تمامی گروههای مسلح در این کشور شد و گفت تا آن زمان، انتخابات پارلمانی عراق را تحریم خواهد کرد.
مقتدی صدر، رهبر جریان صدر در عراق، خواستار انحلال و خلع سلاح تمامی گروههای مسلح در این کشور شد و گفت تا آن زمان، انتخابات پارلمانی عراق را تحریم خواهد کرد.
صدر با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد ارتش و پلیس عراق باید تقویت شوند، کشور از استقلال کامل برخوردار باشد و تحت نفوذ هیچ دولت خارجی قرار نگیرد.
او که مخالف مداخله تهران در امور داخلی عراق است، با تاکید دوباره بر کنارهگیری از انتخابات پارلمانی آینده نوشت: «تحریم میکنیم.»
او پیشتر نیز اعلام کرده بود در صورت عدم رسیدگی به موضوع «فساد و مفسدان»، در انتخابات آتی شرکت نخواهد کرد و خواستار تمدید یکساله دوره دولت فعلی عراق شده بود.
برخی کارشناسان هشدار دادهاند تصمیم صدر برای تحریم انتخابات میتواند میزان مشارکت را حتی به کمتر از ۳۰ درصد ثبتشده در دورههای پیشین برساند.
هیات دولت عراق پیشتر با برگزاری انتخابات پارلمانی در تاریخ ۲۰ آبان موافقت کرده بود.
تنشهای سیاسی فعلی در عراق، از چهار سال پیش و بهدنبال پیروزی ائتلاف صدر در انتخابات پارلمانی سال ۱۴۰۰ آغاز شد.
در آن زمان، گروههای مورد حمایت جمهوری اسلامی ابتدا نتیجه انتخابات و سپس تشکیل دولت را به چالش کشیدند تا آنجا که نمایندگان ائتلاف صدر با وجود داشتن بیشترین کرسیها، از پارلمان استعفا کردند.
صدر نیز در آن بازه زمانی از سیاست اعلام کنارهگیری کرد.
ساعتی پس از اعلام کنارهگیری او، هوادارانش به ساختمانهای دولتی عراق، از جمله کاخ ریاستجمهوری در منطقه سبز بغداد، هجوم بردند و به تعدادی از دفاتر گروههای شبهنظامی مورد حمایت جمهوری اسلامی حمله کردند.
همچنین با استعفای نمایندگان جریان صدر، پارلمان عراق عملا در اختیار ائتلاف چارچوب هماهنگی، شامل اعضای سابق حشد الشعبی، قرار گرفت.
این بحرانها در نهایت با انتخاب لطیف جمال رشید، سیاستمدار باسابقه کُرد، بهعنوان رییسجمهوری جدید عراق در مهر ۱۴۰۱ تا حدودی مهار شد.
او محمد شیاع السودانی، نامزد گروههای مورد حمایت جمهوری اسلامی، را بهعنوان نخستوزیر جدید این کشور معرفی کرد.
قرار است تا چهار ماه دیگر، ششمین انتخابات پارلمانی عراق از زمان سقوط رژیم صدام حسین در سال ۲۰۰۳ برگزار شود.
با وجود تحریم جریان صدر، پیشبینی میشود در انتخابات پارلمانی آینده حدود ۳۲۲ نهاد سیاسی شامل افراد و ائتلافها برای تشکیل پارلمان جدید رقابت کنند.
دوره کنونی مجلس نمایندگان عراق از دی ۱۴۰۰ آغاز شده و طبق قانون، چهار سال ادامه خواهد داشت.
بر اساس قانون عراق، انتخابات پارلمانی باید دستکم ۴۵ روز پیش از پایان دوره فعلی برگزار شود.
آمارهای رسمی حاکی از آن است که حدود ۳۰ میلیون عراقی واجد شرایط رای دادن هستند.