روسیه به استفاده گسترده از سلاحهای شیمیایی ممنوعه در جنگ اوکراین متهم شد

هلند و آلمان اعلام کردند به شواهدی دست یافتهاند که نشان میدهند روسیه در جنگ اوکراین، بهطور گسترده از سلاحهای شیمیایی ممنوعه استفاده کرده است.
هلند و آلمان اعلام کردند به شواهدی دست یافتهاند که نشان میدهند روسیه در جنگ اوکراین، بهطور گسترده از سلاحهای شیمیایی ممنوعه استفاده کرده است.
خبرگزاری رویترز جمعه ۱۳ تیر با استناد به گزارش نهادهای اطلاعاتی آلمان و هلند نوشت ارتش روسیه با استفاده از پهپاد، گازهای خفهکننده را به داخل سنگرهای سربازان اوکراینی پرتاب میکند تا آنها مجبور به ترک مواضعشان شوند و سپس هنگام خروج، هدف نظامیان روسی قرار میگیرند.
روبن برکلمنز، وزیر دفاع هلند، در مصاحبه با رویترز خواهان اعمال تحریمهای شدیدتر علیه مسکو شد و گفت: «میتوانیم تایید کنیم که روسیه استفاده از سلاحهای شیمیایی [در جنگ اوکراین] را تشدید کرده است.»
برکلمنز افزود: «این اقدام نگرانکننده است زیرا بخشی از روندی است که طی سالهای اخیر شاهد آن بودهایم. روندی که نشان میدهد استفاده روسیه از سلاحهای شیمیایی در این جنگ بهتدریج عادیتر، سازمانیافتهتر و گستردهتر شده است.»
آژانس اطلاعات فدرال آلمان نیز در بیانیهای تایید کرد این یافتهها در همکاری با نهادهای اطلاعاتی هلند به دست آمدهاند.
نخستین بار آمریکا در اردیبهشت ۱۴۰۳ روسیه را به استفاده از ماده شیمیایی کلروپیکرین در جنگ اوکراین متهم کرد.
رویترز در ادامه گزارش خود نوشت قادر نیست بهطور مستقل استفاده از مواد شیمیایی ممنوعه در جنگ اوکراین را از سوی هیچ یک از دو طرف تایید کند.
روسیه عملیات نظامی خود علیه اوکراین را اسفند ۱۴۰۰ کلید زد و از آن زمان تاکنون، درگیریهای مرگبار میان دو کشور ادامه داشته است.
دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، ۱۳ تیر با ابراز ناامیدی از مواضع ولادیمیر پوتین، همتای روس خود، گفت به نظر میرسد پوتین قصد ندارد جنگ اوکراین را خاتمه دهد.
اتهامات متقابل کییف و مسکو
وزیر دفاع هلند در ادامه اظهارات خود گفت دستکم سه مورد مرگ در اوکراین به استفاده از سلاحهای شیمیایی مربوط بوده و بیش از دو هزار و ۵۰۰ مجروح در میدان نبرد نیز علائم ناشی از تماس با مواد شیمیایی را به مراکز درمانی اوکراین گزارش کردهاند.
برکلمنز هشدار داد افزایش استفاده روسیه از سلاحهای شیمیایی نه تنها تهدیدی برای اوکراین، بلکه خطری برای سایر کشورها نیز به شمار میرود.
او اضافه کرد: «باید فشارها را [بر مسکو] بیش از این افزایش دهیم. این به معنای بررسی تحریمهای بیشتر و جلوگیری از مشارکت روسیه در نهادهای بینالمللی، از جمله شورای اجرایی سازمان منع سلاحهای شیمیایی است.»
همزمان، پیتر ریسینک، رییس سازمان اطلاعات نظامی هلند، تاکید کرد شواهد مربوط به استفاده روسیه از سلاحهای شیمیایی ممنوعه بر پایه «اطلاعات مستقل، مشاهدات و تحقیقات ما» به دست آمده است.
اوکراین نیز اعلام کرده هزاران مورد استفاده روسیه از مواد شیمیایی در مناقشه اخیر را به ثبت رسانده است.
در سوی مقابل، روسیه استفاده از مهمات غیرقانونی در جنگ را رد و اوکراین را به استفاده از این نوع تسلیحات متهم کرده است.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، ۱۱ تیر گفت نیروهای روسی در شرق اوکراین یک انبار تسلیحاتی متعلق به ارتش این کشور را کشف کردهاند که در آن کلروپیکرین نگهداری میشده است.
کییف این اتهام را رد کرده است.
سازمان منع سلاحهای شیمیایی (اوپیسیدبلیو) سال گذشته اعلام کرد اتهامات کییف و مسکو علیه یکدیگر «فاقد مستندات کافی» بودهاند.
تاکنون ماموریتی برای این سازمان به منظور تحقیق درباره استفاده از سلاحهای شیمیایی ممنوعه در جنگ روسیه و اوکراین تعیین نشده، چرا که آغاز چنین روندی نیازمند درخواست رسمی از سوی یکی از کشورهای عضو است.