• العربية
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo
تحلیل

وال‌استریت ژورنال: ایران و مصر شکست‌ها را پیروزی اعلام می‌کنند

۱۱ تیر ۱۴۰۴، ۲۳:۱۵ (‎+۱ گرینویچ)

روزنامه وال‌استریت ژورنال در تحلیلی با اشاره به اظهارات تازه رهبر جمهوری اسلامی ایران نوشت: رفتار جمهوری اسلامی در بزرگ‌نمایی ادعای پیروزی پس از حملات اخیر اسرائیل و آمریکا، شباهت بسیاری به سنت تاریخی دشمنان اسرائیل دارد که همواره شکست را پیروزی جا زده‌اند.

این روزنامه یادآور شده علی خامنه‌ای در توییت‌های متعدد خود مدعی شده «رژیم صهیونیستی زیر ضربات جمهوری اسلامی از میدان خارج شده» و ایران «سیلی محکمی به صورت آمریکا زده است». وال‌استریت ژورنال این موضع‌گیری‌ها را به صحنه‌ای از فیلم کمدی مونتی پایتون و جام مقدس تشبیه کرده است؛ جایی که شوالیه سیاه، حتی پس از قطع دست و پاهایش، همچنان حریف را به مبارزه دعوت می‌کرد.

این مقاله در ادامه نوشته است این نوع رفتار پیشینه‌ای قدیمی دارد. تووی تروی، نویسنده مقاله، یادآور شده در جنگ شش روزه سال ۱۹۶۷، رادیو دولتی قاهره پیوسته اخبار دروغین از پیروزی‌های مصر منتشر می‌کرد؛ در حالی که نیروی هوایی مصر نابود شده و اسرائیل صحرای سینا را تصرف کرده بود. در این گزارش آمده است ادعاهای رادیو قاهره از جمله «بمباران تمام شهرها و روستاهای اسرائیل» و «تصرف شَعَر ییشوُو» تنها باعث شدند ملک حسین، پادشاه اردن، که در ابتدا قصد ورود به جنگ را نداشت، به درگیری بپیوندد و اورشلیم و کرانه باختری را از دست بدهد.

وال‌استریت ژورنال همچنین به جنگ «یوم کیپور» در سال ۱۹۷۳ اشاره کرده و نوشته است اگرچه مصری‌ها و سوری‌ها در آغاز موفقیت‌هایی به دست آوردند، اما در نهایت همان الگوی شکست و دروغ‌پردازی تکرار شد. این روزنامه نقل کرده که یکی از سربازان اسرائیلی گفته بود: «ما به اعراب یاد دادیم چطور بجنگند و آن‌ها به ما یاد دادند چطور دروغ بگوییم.» در همان زمان، ارتش اسرائیل تا حومه دمشق پیش رفت و ارتش سوم مصر را به محاصره درآورد، اما قاهره همچنان پیروزی را جشن می‌گرفت؛ تا جایی که عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور کنونی مصر، هنوز این روز را «روزی برای افتخار و پیروزی» می‌نامد.

این مقاله نتیجه می‌گیرد که همان‌طور که جنگ یوم کیپور برای انور سادات فرصتی برای بازنگری در سیاست‌ها و به امضای معاهده صلح با اسرائیل منجر شد، رهبران حکومت ایران نیز دیر یا زود ناچار خواهند شد واقعیات میدانی را بپذیرند، هرچند فعلاً به اصرار بر پیروزی‌های نمایشی ادامه می‌دهند.

Banner
Banner
Banner

پربازدیدترین‌ها

آمریکا شبکه‌های مرتبط با پسر علی شمخانی و حزب‌الله لبنان را تحریم کرد
۱

آمریکا شبکه‌های مرتبط با پسر علی شمخانی و حزب‌الله لبنان را تحریم کرد

۲

تشدید شکاف میان آمریکا و بریتانیا در قبال ایران؛ ترامپ استارمر را به «حفاری نفتی» فراخواند

۳
تحلیل

چرا درآمد ۱۰۰ میلیارد دلاری عوارض تنگه هرمز یک افسانه است

۴
تحلیل

وال‌استریت ژورنال: جمهوری اسلامی تندروتر شده است

۵

نفوذ جمهوری اسلامی و کارزار جمع‌آوری کمک‌های مالی شیعیان کشمیر پس از کشته شدن خامنه‌ای

Banner

انتخاب سردبیر

  • ترامپ در راه رسیدن به توافقی بهتر از برجام با چه موانعی روبه‌روست؟
    تحلیل

    ترامپ در راه رسیدن به توافقی بهتر از برجام با چه موانعی روبه‌روست؟

  • اعزام هزاران نیروی آمریکایی دیگر به منطقه برای تشدید فشار بر تهران

    اعزام هزاران نیروی آمریکایی دیگر به منطقه برای تشدید فشار بر تهران

  • وال‌استریت ژورنال: جمهوری اسلامی تندروتر شده است
    تحلیل

    وال‌استریت ژورنال: جمهوری اسلامی تندروتر شده است

  • فایننشال تایمز: تهران از ماهواره چینی برای هدف‌گیری پایگاه‌های آمریکا استفاده کرد

    فایننشال تایمز: تهران از ماهواره چینی برای هدف‌گیری پایگاه‌های آمریکا استفاده کرد

  • سایه سنگین جنگ بر نیمکت‌های خالی؛ بحران آموزش در عصر «اینترنت طبقاتی»
    روایت شما

    سایه سنگین جنگ بر نیمکت‌های خالی؛ بحران آموزش در عصر «اینترنت طبقاتی»

  • هیات مذاکره‌کننده‌ پس از بروز اختلاف، با دستور ذوالقدر به تهران بازگشتند
    اختصاصی

    هیات مذاکره‌کننده‌ پس از بروز اختلاف، با دستور ذوالقدر به تهران بازگشتند

•
•
•

مطالب بیشتر

قانون‌گذاران آمریکا انتقال بمب‌های سنگرشکن به اسرائیل را پیشنهاد دادند

۱۱ تیر ۱۴۰۴، ۲۲:۲۷ (‎+۱ گرینویچ)

دو نماینده دموکرات و جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان آمریکا لایحه‌ای دوحزبی ارائه کرده‌اند که در صورت تصویب، اسرائیل می‌تواند به بمب‌های سنگرشکن ۳۰۰۰ پوندی و بمب‌افکن‌های رادارگریز بی-۲ دسترسی پیدا کند؛ همان سلاح‌هایی که آمریکا در حمله اخیر به تاسیسات هسته‌ای در ایران به‌کار گرفت.

به گزارش خبرگزاری‌ها، این طرح را جاش گات‌هایمر (نماینده دموکرات نیوجرسی) و مایک لاولر (نماینده جمهوری‌خواه نیویورک) پیشنهاد داده‌اند. طبق متن لایحه، رئیس‌جمهوری آمریکا در صورتی که حکومت ایران به ساخت سلاح هسته‌ای ادامه دهد، اختیار خواهد داشت این تسلیحات را به اسرائیل منتقل کند.

در جریان جنگ ۱۲ روزه اسرائیل و جمهوری اسلامی، ایالات متحده در ۲۲ ژوئن با استفاده از این بمب‌های سنگرشکن، تاسیسات زیرزمینی غنی‌سازی اورانیوم فردو و نطنز را هدف قرار داد. در حالی که اسرائیل صدها هدف دیگر را در ایران بمباران کرد، به دلیل نداشتن توانایی لازم نتوانست این سایت‌های زیرزمینی را خود هدف بگیرد.

بر اساس متن لایحه موسوم به «قانون سنگرشکن»، این قانون به ایالات متحده اجازه می‌دهد «برای تضمین آمادگی کامل اسرائیل در برابر هر سناریویی که ایران در مسیر دستیابی به سلاح هسته‌ای دنبال کند» اقدامات لازم را انجام دهد.

گات‌هایمر که این طرح را پیش‌تر هم در سال‌های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۴ مطرح کرده بود، در بیانیه‌ای در شبکه ایکس نوشت: «ایران بزرگ‌ترین حامی تروریسم دولتی در دنیاست و مسئول مرگ هزاران آمریکایی است. با بازسازی برنامه هسته‌ای ایران باید بازدارندگی حداکثری حفظ شود.» او تأکید کرد: «این لایحه ابزارهایی را به اسرائیل می‌دهد تا هم برنامه هسته‌ای زیرزمینی ایران را نابود کند و هم امنیت ملی آمریکا را تقویت کند.»

این لایحه در دو نوبت قبلی نتوانسته بود از صحن مجلس نمایندگان عبور کند.

اشتباهات فاجعه‌بار خامنه‌ای

۱۱ تیر ۱۴۰۴، ۲۱:۱۴ (‎+۱ گرینویچ)
•
مراد ویسی

جنگ اخیر، نتیجه زنجیره‌ای از محاسبات اشتباه رهبر جمهوری اسلامی و فرماندهان سپاه پاسداران بود؛ محاسباتی که منجر به تصمیماتی شد که می‌توان آن‌ها را «فاجعه‌بار» نامید.

این جنگ می‌توانست اساساً رخ ندهد؛ اگر رهبران جمهوری اسلامی، دچار توهم قدرت نبودند و بر پایه برآوردهای نادرست، تصمیمات خطرناک اتخاذ نمی‌کردند.

تصور نادرستی وجود داشت که هیچ کشوری جرأت حمله به جمهوری اسلامی را نخواهد داشت؛ اما این باور اشتباه بود. برداشت آن‌ها از شخصیت و رفتار ترامپ به‌عنوان رئیس‌جمهوری آمریکا نیز نادرست از کار درآمد. این فرضیه که توان نظامی جمهوری اسلامی می‌تواند به‌تنهایی مانع هرگونه حمله خارجی شود، کاملاً بی‌اساس بود.

اگر این اشتباهات صرفاً از سوی افراد عادی رخ داده بود، می‌توانست قابل اغماض باشد اما مسئله اینجاست که این تصمیمات از سوی افرادی اتخاذ شد که حاکمان اصلی کشور هستند و سرنوشت ۸۷ میلیون ایرانی در دستان آن‌هاست. اشتباه این افراد، یک اشتباه فردی نیست، بلکه اشتباهی است با ابعاد ملی که تبعات آن دامنگیر کل کشور شده است.

در طول ۴۶ سال گذشته، مردم ایران بارها شاهد تکرار چنین فاجعه‌هایی بوده‌اند. اما آنچه در این جنگ اخیر رخ داد، نمونه‌ی آشکار و اوج این روند بود؛ جنگی که نه ضروری بود و نه دفاعی، بلکه نتیجه سیاست‌های خصمانه‌ای بود که از آغاز انقلاب، جمهوری اسلامی در پیش گرفت؛ از جمله دشمنی بی‌پایان و پرهزینه با آمریکا و اسرائیل.

از سال ۱۳۶۱ که سپاه پاسداران نیرو به لبنان فرستاد، در حالی که ایران درگیر جنگ با عراق بود، تا تأسیس حزب‌الله لبنان، ارسال نفت رایگان به دولت سوریه، تجهیز و حمایت مالی از حماس، جهاد اسلامی، حشد شعبی، حوثی‌ها و گروه نیابتی دیگر، جمهوری اسلامی همواره بر اساس نظریه "محور مقاومت" عمل کرده است؛ محوری که اساساً هیچ پیوندی با منافع ملی ایران نداشت و تنها هزینه‌ای هنگفت و خطرناک بر دوش کشور و مردم گذاشت.

رهبران جمهوری اسلامی، به‌ویژه شخص علی خامنه‌ای، بارها به صراحت اعلام کرده‌اند که هدفشان نابودی اسرائیل است و از مسلح‌کردن غزه تا کرانه باختری دفاع کرده‌اند. این در حالی‌ست که مشخص است اسرائیل، در برابر چنین تهدیداتی منفعل نمی‌ماند. بنابراین وقوع پاسخ نظامی از سوی آن، قابل پیش‌بینی بود.

پرسش بنیادین این است: آیا لازم بود جمهوری اسلامی به مدت بیش از چهار دهه در نزدیکی مرزهای اسرائیل، گروه‌های مسلح ایجاد کند و آن‌ها را تجهیز کند تا اسرائیل را تهدید کنند؟ این سیاست چه ربطی به منافع مردم ایران دارد؟ چرا باید جمهوری اسلامی، کشور و ملت ایران را وارد یک جنگ فرسایشی و مستمر با آمریکا و اسرائیل کند، بی‌آن‌که از مردم بپرسد که آیا چنین مسیری را می‌خواهند یا نه؟

دشمنی با آمریکا نیز دقیقاً از همین جنس است؛ مسیری هزینه‌ساز و بی‌ثمر که هیچ سودی برای ملت نداشته است. کشوری که پیش از انقلاب متحد راهبردی آمریکا در منطقه بود، امروز به دشمن شماره یک آن تبدیل شده و این، محصول سیاست‌هایی‌ست که مردم ایران با آن موافق نبودند و نیستند، اما مجبور به تحمل تبعات آن شدند.

یکی دیگر از عوامل زمینه‌ساز جنگ اخیر، تاکید بر برنامه هسته‌ای مخفیانه و غیرشفاف جمهوری اسلامی بوده است. در حالی‌که ایران می‌توانست مانند ترکیه یا امارات، از انرژی هسته‌ای برای مقاصد صلح‌آمیز استفاده کند، اما مخفی‌کاری‌ها و اظهارات تهدیدآمیز درباره توانایی ساخت بمب اتم، دنیا را علیه ایران برانگیخت. مجموعه این سیاست‌ها باعث شد که حتی کشورهای اروپایی نیز به جمع مخالفان شدید ایران بپیوندند و خواستار محدودسازی هم‌زمان برنامه موشکی و هسته‌ای ایران شوند.

ایران می‌توانست مسیری دیگر را طی کند؛ همان مسیری که پیش از انقلاب آغاز شده بود. می‌توانست رابطه خوبی با کشورهای منطقه، با آمریکا و حتی با اسرائیل داشته باشد، و در مسیر رشد و توسعه باقی بماند. اگر این مسیر ادامه پیدا می‌کرد، شاید امروز ایران نه تنها عقب‌مانده و درگیر بحران نبود، بلکه همچنان پیش‌گام منطقه می‌بود و میلیون‌ها ایرانی مجبور به مهاجرت نمی‌شدند.

اما متاسفانه، طی ۴۶ سال گذشته، حاکمان جمهوری اسلامی کشور را در مسیری بردند که محصول آن فقط جنگ، فقر، سرکوب و مهاجرت نخبگان بوده است. این خطاها و محاسبات اشتباه، محدود به سیاست خارجی هم نبوده‌اند. در موضوعاتی نظیر حجاب اجباری، فیلترینگ، سانسور ، سرکوب اعتراضات، جلوگیری از انتخابات آزاد، کنترل زندگی خصوصی مردم، و حتی تصمیماتی مانند افزایش جمعیت یا ممنوعیت واردات واکسن در دوران کرونا، همواره دیدگاه‌های شخص رهبر جمهوری اسلامی نقش اصلی را ایفا کرده‌اند.

مشکل دیگر آن است که هیچ‌کس در حکومت جرات مخالفت با او را ندارد. حتی نهادهای به ظاهر تخصصی و کارشناسی، پس از سخنان رهبر، بلافاصله تغییر موضع می‌دهند و به توجیه تصمیمات او می‌پردازند. این روند باعث شده که تصمیمات نادرست، نه تنها اصلاح نشوند بلکه دائماً تکرار و تثبیت شوند.

حاصل این روند، تخریب گسترده و سیستماتیک زیرساخت‌ها، اعتماد عمومی، رفاه مردم، و آینده کشور بوده است. امروز هر گوشه‌ای از ایران، اثری از این فجایع دارد. کشور به‌گونه‌ای دچار فرسایش شده که گویی بمب‌افکنی به‌مدت ۴۶ سال، همه چیز را هدف گرفته است.

این‌جاست که تفاوت میان «حاکم خوب» و «حاکم بد» آشکار می‌شود. حاکم خوب کسی نیست که صرفاً سخنان مذهبی بگوید یا وعده بهشت بدهد. او باید کشور را در مسیر توسعه، رفاه، امنیت و منزلت جهانی هدایت کند. رهبران جمهوری اسلامی با همه ادعاهای خود، کشور را به عقب بردند و فرصت‌های عظیم تاریخی را از بین بردند.

جنگ اخیر تنها نمونه‌ از این اشتباهات نیست؛ بلکه نماد ۴۶ سال تصمیمات اشتباهی است که توسط کسانی اتخاذ شده‌ که بدون نظرخواهی از مردم، خود را مالک کشور دانسته‌ و هر بار که اشتباه کرده‌اند، به‌جای اصلاح، بر ادامه آن اصرار ورزیده‌اند.

شهروندان ایران: حکومت با ایست‌های بازرسی، شهرها را به پادگان نظامی تبدیل کرده است

۱۱ تیر ۱۴۰۴، ۱۶:۳۰ (‎+۱ گرینویچ)

با گذشت یک هفته از اعلام آتش‌بس میان جمهوری اسلامی و اسرائیل، وضعیت امنیتی و ایست‌‌های بازرسی ایجاد شده از سوی نیروهای امنیتی در شهرهای مختلف ایران همچنان پابرجاست. مخاطبان ایران‌اینترنشنال می‌گویند این اقدامات باعث ایجاد احساس ناامنی، ترس و وحشت در میان مردم شده است.

ایران‌اینترنشنال چهارشنبه ۱۱ تیرماه از مخاطبان خود خواست اگر پس از آتش‌بس، در شهر یا محله خود با ایست‌های بازرسی مواجه شده‌اند، تجربه‌های خود را بیان کنند.

مخاطبان ایران‌اینترنشنال در پاسخ با ارسال پیام‌های صوتی، تصویری و متنی گفته‌اند که نیروهای امنیتی با ایجاد ایست‌های بازرسی، خودروها را ساعت‌ها متوقف و به‌طور کامل بازرسی می‌کنند.

آن‌ها در مشاهدات خود تاکید کردند که بررسی محتوای تلفن‌های همراه، ایجاد صف‌های طولانی، استقرار تیربار و حتی سنگربندی، بخشی از این فضای امنیتی شدید ایجاد شده است.

برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که در خروجی و ورودی شهرهای مختلف، تمامی خودروهای عبوری متوقف و بازرسی می‌شوند.

یک شهروند از زرین‌شهر اصفهان گزارش داده که در ورودی این شهر ایست بازرسی برپا شده و به‌طور ویژه وانت‌ها و رانندگان مجرد را مورد بازرسی قرار می‌دهند.

شهروندی دیگر با گلایه از شرایط به‌وجود آمده می‌گوید: «چندین بار با راه‌بندان‌های احمقانه در چهارراه‌ها مواجه شدم؛ مسیر یک ربع را باید یک ساعت طی کنم.»

یکی از شهروندان در همدان با ارسال پیام صوتی به ایران‌اینترنشنال می‌گوید: «مشکل روانی پیدا کرده‌ایم از جمهوری اسلامی. همه‌جا ایست و بازرسی گذاشته‌اند و خودروها را نگه می‌دارند.»

یک شهروند از منطقه‌ای کوچک با کمتر از پنج هزار نفر جمعیت می‌گوید: «ایست بازرسی در حد حکومت نظامی گذاشته‌اند. بیش از ۳۵ نفر را در این منطقه کوچک به اتهام همکاری با دول متخاصم بازداشت کرده‌اند. این کار ایجاد رعب و وحشت است.»

شهروندی دیگر در پیام خود نوشت: «مردم چه گناهی کرده‌اند؟ هم از این طرف می‌خورند هم از آن طرف.»

فردی دیگر با اشاره به وضعیت اقتصادی و اجتماعی کشور می‌گوید: «در این شرایط بحرانی، کشور جنگ‌زده و ملت افسرده و بیکار، با گرمای طاقت‌فرسا، در هر منطقه پنج تا شش ایست بازرسی گذاشته‌اند. بسیجی‌های مغزشویی‌شده با اسلحه جلو ماشین‌ها را می‌گیرند و بازرسی می‌کنند. چه کسی به این‌ها اسلحه می‌دهد؟ همین الان که دارم می‌نویسم، برق رفت.»

یک شهروند که به شمال کشور سفر کرده، روایت می‌کند: «قدم به قدم راه را بسته بودند. نیروهای بسیج کم سن و سال سرنشین‌های ماشین‌ها را بازرسی می‌کردند.»

مخاطب دیگری گفت: «الان می‌توانم روی نقشه شش یا هفت ایست بازرسی که دیدم را نشان بدهم. سه تا در شرق اصفهان سمت نیروگاه اتمی، یکی در نائین، یکی در جاده سلفچگان به ساوه و سه تا هم در قزوین.»

شهروندی دیگر به تجربه مشابهی اشاره کرد: «دیروز در مسیر بین دو شهر، مسیری که باید یک ساعت و ربع طی شود، شش ایست بازرسی بود که در دو موردشان ماشین را کاملا گشتند.»

یکی از مخاطبان با ارسال پیام صوتی به ایران‌اینترنشنال می‌گوید: «در جاده ورودی شهر ما ایست و بازرسی گذاشته‌اند و محتویات داخل گوشی مردم را چک می‌کنند. آخرین باری که دیدم‌شان سنگر چیده و تیربار گذاشته‌اند. این‌ کارها برای گرفتن جاسوس نیست، از ترس تظاهرات مردم است.»

گزارش‌های متعددی هم از مناطق از جمله تهرانسر و فردیس رسیده که نشان می‌دهد در هر محله‌ای ایست بازرسی برپا شده و تمرکز خاصی بر بازرسی ماشین‌های باری وجود دارد.

یک راننده در مسیر لوشان به تهران می‌گوید: «هر روز با این ایست‌های بازرسی برخورد می‌کنیم. این‌ها باعث ترافیک‌های دو کیلومتری شده‌اند. در این گرمای تابستان، فقط مردم را آزار می‌دهند.»

کشته شدن دو جوان در همدان

در پی گزارش‌ها از کشته‌شدن دو جوان با شلیک نیروهای حکومت در همدان؛‌ خبرگزاری فارس،‌ وابسته به سپاه پاسداران،‌ با تایید این موضوع نوشت که این حادثه نتیجه شلیک «نیروهای عملیات امنیتی» به یک خودرو با سه سرنشین بوده است.

فارس نوشت که ماموران حکومتی به دلیل پرواز پهپاد در منطقه تاریک‌دره به یک خودرو مشکوک شده و شلیک هوایی و سپس «فرمان ایست» و تیراندازی به سمت خودرو موجب شدند که دو نفر از سرنشینان کشته و دیگری مجروح شود.

رییس سازمان قضایی نیروهای مسلح استان همدان در این زمینه گفت پرونده در مراجع قضایی تشکیل شده و تحقیقات میدانی درباره آن در جریان است.

برخی گزارش‌ها هویت دو جوان کشته‌شده را مهدی عبایی و علیرضا کرباسی عنوان کرده که برای طبیعت‌گردی به اطراف همدان رفته بودند. بنا بر این گزارش‌ها، نیروهای حکومتی که به آن‌ها شلیک کردند بسیجی بوده‌اند.

ویدیو رسیده دیگری نشان‌دهنده برپایی ایست بازرسی در سنندج است.

یکی از شهروندان از سنندج با ارسال پیام صوتی می‌گوید: «چند جای شهر را ایست و بازرسی گذاشته‌اند. خودروی پسر من را نگه داشتند و بی‌دلیل چند ساعت تمام خودرو را گشتند.»

از سوی دیگر، ویدیوی ارسالی مخاطبان ایران‌اینترنشنال، ایست بازرسی در اتوبان امام رضا تهران در روز سه‌شنبه ۱۰ تیرماه را نشان می‌دهد.

یکی از شهروندان نیز با اشاره به فضای امنیتی ایجاد شده در کشور و گسترش ایست‌های بازرسی، نوشته است وضعیت این روزها باعث افزایش فشار بیشتر و ایجاد استرس در مردم و تبدیل شهرها به پادگان‌های نظامی شده و نشان‌دهنده سرکوب ایرانیان زیر سایه جنگ ناخواسته است.

  • پلیس در ایران تلفن همراه افغان‌ها را به ظن «همکاری با اسرائيل» ضبط و بازرسی می‌کند

    پلیس در ایران تلفن همراه افغان‌ها را به ظن «همکاری با اسرائيل» ضبط و بازرسی می‌کند

مخاطب دیگری با بیان اینکه ایست‌های بازرسی زندگی مردم را فلج کرده‌اند، گفت: «ترس و تفتیش به زندگی روزمره مردم سایه انداخته است. تفتیش و بازرسی بی‌وقفه مردم را به ستوه آورده و معلوم است حکومت فقط زورش به ما مردم می‌رسد خدا به داد افغانستانی‌ها برسد که در این وضعیت بیش از پیش هدف حمله و تفتیش و بازداشت و اخراج قرار گرفته‌اند.»

شهروند دیگری با ارسال ویدیویی به ایران‌اینترنشنال، با اشاره به صف طولانی ایست و بازرسی در هشتگرد، می‌گوید: «در این شهر به این کوچکی، چه می‌خواهند پیدا کنند؟ زورشان فقط به مردم می‌رسد.»

جمهوری اسلامی پس از آغاز درگیری نظامی با اسرائیل گشت‌ها و ایست‌وبازرسی‌های سپاه و بسیج را در سراسر کشور گسترش داده است.

پیش از این و در چهارم تیرماه، علی مؤیدی خرم‌آبادی، رییس پلیس پیشگیری فراجا، گفته بود ایستگاه‌های ایست بازرسی تا اطلاع ثانوی برای شناسایی عوامل وابسته به اسرائیل برقرار خواهد بود.

گزارش‌ها در اسرائیل: علی عبداللهی علی‌آبادی فرمانده جدید قرارگاه خاتم‌الانبیاء است

۱۱ تیر ۱۴۰۴، ۱۶:۲۰ (‎+۱ گرینویچ)

صفحه فارسی منتسب به موساد در ایکس، در یک پست تایید کرده است که علی عبداللهی علی‌آبادی فرمانده جدید قرارگاه خاتم‌الانبیا است و رسانه‌های اسرائیل نیز با بازتاب این خبر، به بررسی آن پرداخته‌اند. این خبر به طور مستقل تایید نشده و جمهوری اسلامی هم به آن واکنشی نشان نداده است.

خبرگزاری تسنیم اعلام کرده بود که به‌دلیل نگرانی‌های امنیتی، هویت فرمانده جدید قرارگاه خاتم‌الانبیا اعلام نخواهد شد.غلامعلی رشید و علی شادمانی، دو فرمانده پیشین این قرارگاه، در حملات ماه گذشته اسرائیل به ترتیب کشته شده‌اند.

پس از اعلام این خبر، صفحه فارسی منتسب به موساد در ایکس که ارتباطش با سیستم اطلاعاتی اسرائیل به طور رسمی رد نشده است، سه‌شنبه با انتشار پیامی گفت که موساد فرمانده جدید قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء را «دقیقا» می‌شناسد. این صفحه از دنبال‌کنندگانش خواست نام این فرمانده جدید را حدس بزنند.

این حساب ایکس صبح چهارشنبه در پاسخ به یکی از کاربران که نام «علی عبداللهی علی‌آبادی» را حدس زده بود، نوشت که حدس او درست بوده و از این کاربر خواست برای دریافت جایزه با این صفحه تماس بگیرد.

کارشناسان بروکینگز: حملات آمریکا احتمال دستیابی تهران به سلاح اتمی را افزایش داد

۱۱ تیر ۱۴۰۴، ۱۲:۲۰ (‎+۱ گرینویچ)

در پی حملات آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران، تحلیلگران اندیشکده بروکینگز معتقدند این اقدام ممکن است نتیجه‌ای معکوس داشته باشد و جمهوری اسلامی را تشویق به ساخت سلاح هسته‌ای کند.

پس از حملات هوایی گسترده آمریکا به سه سایت هسته‌ای ایران، کارشناسان اندیشکده آمریکایی بروکینگز نسبت به پیامدهای این اقدام نظرات متفاوتی ارائه کردند. این حملات که در چارچوب جنگ ۱۲ روزه بین اسرائیل و جمهوری اسلامی صورت گرفت، نقطه عطفی در سیاست آمریکا در خاورمیانه محسوب می‌شود.

احتمال تسریع در برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی

شاران گریوال، کارشناس اندیشکده بروکینگز، هشدار داد که حملات اسرائیل و آمریکا احتمال بازگشت ایران به میز مذاکره را کاهش داده است. او معتقد است که از دیدگاه تهران، واشینگتن و تل‌آویو از مذاکرات برای فریب ایران استفاده کردند.

این اقدامات اعتماد اندک جمهوری اسلامی به مذاکره‌کنندگان را از بین برد و احتمال توافق را کاهش داد. او افزود که نتانیاهو و ترامپ هر دو تمایل به تغییر رژیم در ایران نشان دادند، بنابراین تهران نمی‌تواند مطمئن باشد که کنار گذاشتن برنامه هسته‌ای برای جلوگیری از حملات آینده کافی خواهد بود.

به گفته گریوال، این شرایط ممکن است حکومت ایران را متقاعد کند که تنها راه حفظ رژیم دستیابی به سلاح هسته‌ای است تا بازدارندگی مشابه کره شمالی ایجاد کند.

انزوای بین‌المللی ایران

یکی از دلایل دیگری که جمهوری اسلامی ممکن است امروز بیش از پیش به دنبال سلاح هسته‌ای باشد، انزوای آن در صحنه جهانی است.

نیروهای نیابتی رژیم ایران در منطقه ضعیف‌تر از همیشه هستند. همزمان تلاش‌های اخیر تهران برای نزدیکی به شرکای جدید مانند الجزایر و تونس، نتیجه‌ی محدود داشت.

اگرچه هر دوی این کشورها انتقادات تندی به حملات اسرائیل و آمریکا به ایران مطرح کردند، هر دو حمله جمهوری اسلامی به پایگاه هوایی آمریکا در قطر را نیز مورد انتقاد قرار دادند.

محور ضعیف چین، روسیه و کره شمالی

پاتریشیا کیم معتقد است که حملات آمریکا آزمون مهمی برای محور ضدغربی چین، روسیه، کره شمالی و ایران بود. واکنش‌های محدود این کشورها نشان داد که همراستایی آن‌ها تا چه حد سطحی است.

چین در شورای امنیت سازمان ملل حملات را نقض حاکمیت ایران خواند، اما از هرگونه اقدام عملی که تعادل استراتژیک را تغییر دهد خودداری کرد. روسیه نیز فراتر از انتقادات لفظی اقدامی انجام نداد و کره شمالی در صحنه خاورمیانه بی تاثیر ماند.

به گفته این کارشناس، آنچه وجود دارد یک محور منسجم نیست بلکه ائتلافی سست از فرصت طلبان است که بیشتر بر مبنای مخالفت با غرب گرد هم آمده‌اند تا اهداف مشترک.

پیامدهای منطقه‌ای و جهانی

کیتلین تالماج معتقد است که حملات آمریکا پیامدهای مهمی برای تعادل قدرت در خاورمیانه و آینده بازدارندگی در منطقه اقیانوس آرام خواهد داشت.

در خاورمیانه، آمریکا و اسرائیل به وضوح به برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی آسیب رساندند. سقوط بشار اسد و تضعیف نیروهای نیابتی تهران، اسرائیل را به عنوان قدرتمندترین بازیگر نظامی منطقه ارتقا داده است.

این وضعیت می‌تواند فرصتی برای توافق در غزه فراهم کند، اما روابط با عربستان سعودی را پیچیده کند. اگر ایران دیگر تهدید مشترکی نباشد، سعودی‌ها ممکن است از برتری اسرائیل نگران شوند.

در عرصه جهانی، آمریکا توانایی مداخله به نفع متحدانش را نشان داد که باید چین را نسبت به اقدام علیه تایوان محتاط کند. اما از سوی دیگر تعهد در خاورمیانه توجه استراتژیک آمریکا را از منطقه اقیانوس آرام منحرف می‌کند و ممکن است بازدارندگی‌اش را تضعیف کند.