تبریک ۱۵۰ کنشگر به پناهی؛ صدای حقیقت از پس سانسور و فشار هم جهان را به تحسین وامی‌دارد

۱۵۰ کنشگر مدنی، فرهنگی و سیاسی در پیامی دریافت نخل طلای کن را به جعفر پناهی تبریک گفتند و این موفقیت را گواهی بر اثبات این نکته دانستند که هنرمند پیشرو و متعهد به آرمان‌های انسانی می‌تواند حتی در دشوارترین شرایط، الهام‌بخشِ امید و تغییر باشد.

آن‌ها در این بیانیه پناهی را «فیلم‌ساز برجسته و شجاع ایرانی» نامیدند و با اشاره به اهدای جایزه شهروندی جشنواره کن همراه با نخل طلا به او نوشتند: «این جایزه تعهد پناهی به ارزش‌های والای انسانی را برجسته می‌کند و پیامی روشن از استقامت و خلاقیت اوست.»

به‌گفته امضاکنندگان این بیانیه، دریافت نخل طلای جشنواره کن نشانه آن است که «هنر متعهد و صدای حقیقت، حتی در میان دیوارهای سانسور و فشار، می‌تواند جهانی را به تحسین وادارد این دستاوردها، افتخاری برای همه ایرانیانی است که در راه آزادی، عدالت و کرامت انسانی مبارزه می‌کنند.»

در میان ۱۵۰ کنشگری که این بیانیه را امضا کرده‌اند، نام هنرمندان و فعالانی از صنف‌ها و گروه‌های مختلف از داخل و خارج از ایران به چشم می‌خورد.

مژگان اینانلو، اسماعیل بخشی، رسول بداقی، مجید برزگر، محمود بهشتی لنگرودی، محمد پیرهادی، مصطفی تاجزاده، محمد حبیبی، امیرسالار داوودی، رضا دُرمیشیان، علیرضا رجایی، کیوان رحیمیان، حسین رزاق، سپیده رشنو، نسرین ستوده، توماج صالحی، هایده صفی‌یاری، کیوان صمیمی، شیرین عبادی، ابوالفضل قدیانی، فریبا کمال‌آبادی، نرگس محمدی، صدیقه وسمقی و مهدی یراحی از جمله امضاکنندگان این بیانیه هستند.

نخل طلا، مهم‌‌ترین جایزه در جشنواره کن، به بهترین فیلم منتخب هیئت داوران اهدا می‌شود. نخل طلای جشنواره کن امسال، شنبه سوم خرداد برای فیلم یک تصادف ساده به جعفر پناهی رسید. این فیلم بدون درخواست و دریافت مجوز ساخت از وزارت ارشاد و به‌طور زیرزمینی ساخته شد و زنان بازیگر در آن بدون حجاب اجباری ظاهر شده‌اند.

نرگس محمدی، شاهزاده رضا پهلوی، حامد اسماعیلیون، ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه و نازنین بنیادی پیشتر در پیام‌هایی جداگانه دریافت این جایزه را به جعفر پناهی و همکارانش تبریک گفته بودند.

بیشتر بخوانید: یک تصادف ساده؛ جعفر پناهی و انتقام از بازجو

انجمن فیلم کوتاه ایران نیز ضمن تبریک دریافت نخل طلای کن از سوی پناهی، اعلام کرد این موفقیت مهر تاییدی بر «اهمیت آزادی بیان، ایستادگی و اراده سرسختانه فیلمسازان مستقل و حذف تصدی‌گری همه جانبه دولتی و ارگانی» است.

کانون کارگردانان سینمای ایران نیز اثر پناهی را محصول «سینمای مستقل و اندیشمند» خواند و گفت نخل طلای کن، نویدبخش و بارورکننده امید به تحقق این حقیقت است که سینمای مستقل و متفکر ایران باوجود تمام محدودیت‌ها، ممنوعیت‌ها، بایدها و نبایدها به مسیر بالنده خود ادامه می‌دهد.

شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان ایران هم موفقیت پناهی را نه‌تنها پاسداشت شجاعت و خلاقیت یک هنرمند متعهد، بلکه یادآور قدرت هنر در بیان حقیقت، ایستادگی در برابر سانسور، و دفاع از کرامت انسان در تاریک‌ترین روزها توصیف کرد.

این شورا، آثار پناهی را «آیینه‌ای برای جامعه و صدایی برای بی‌صداها» خواند و گفت این صدا با وجود تمام محدودیت‌ها، در جهان طنین‌انداز شده است.