کاهش فشار ترامپ بر پوتین، همزمان با افت برتری نظامی روسیه

دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، در حالی که برتری نظامی روسیه در اوکراین رو به کاهش است، موضعی نرمتر در ارتباط با مسکو در پیش گرفته و فشارها برای پایان دادن به جنگ را کاهش داده است.
عقبنشینی ترامپ از تهدید تحریمها
به گزارش واشنگتنپست، ترامپ که پیشتر تهدید به اعمال تحریمهای شدید مالی علیه روسیه در صورت عدم پذیرش آتشبس کرده بود، پس از گفتوگوی دو ساعته با ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، به جای تاکید بر تحریمها، از احتمال انعقاد توافقهای تجاری جدید با روسیه سخن گفت.
او همچنین پیشنهاد داد که مذاکرات صلح به جای رهبری آمریکا، از سوی اروپا یا حتی پاپ جدید هدایت شود. دولت ترامپ تاکنون تعهدی برای ارائه کمکهای نظامی یا مالی جدید به اوکراین نداده است.
کاهش توان نظامی روسیه
در گزارش واشنگتنپست آمده بر اساس ارزیابیهای آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا، روسیه از زمان آغاز تهاجم به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، بیش از ۱۰ هزار خودروی جنگی زمینی، از جمله بیش از سه هزار تانک، نزدیک به ۲۵۰ هواپیما و بالگرد و بیش از ۱۰ ناو جنگی را از دست داده است.
در سال گذشته، روسیه تنها ۰.۶ درصد از اراضی اوکراین را به قیمت تلفات روزانه ۱۵۰۰ نفر تصرف کرده است. تحلیلگران هشدار میدهند که روسیه ممکن است تا سال آینده با کمبود جدی نیروی انسانی و تجهیزات مواجه شود. با این حال، ترامپ از اعمال فشار بیشتر بر مسکو خودداری کرده است.

واکنش اروپا و کنگره آمریکا
در پی توقف پیشرفت در مذاکرات صلح، اتحادیه اروپا و بریتانیا تحریمهای جدیدی علیه روسیه اعمال کردهاند که شامل توقیف داراییها و ممنوعیت سفر برای مقامات و شرکتهای روسی میشود.
در آمریکا، سناتورهای جمهوریخواه و دموکرات، از جمله لیندزی گراهام و ریچارد بلومنتال، لایحهای را پیشنهاد کردهاند که در صورت مشارکت نکردن صادقانه روسیه در مذاکرات صلح، تحریمهای اولیه و ثانویه علیه این کشور اعمال شود.
این لایحه همچنین تعرفه ۵۰۰ درصدی بر واردات از کشورهایی که نفت و گاز روسیه را خریداری میکنند، از جمله چین، اعمال میکند.
موضع پوتین و آینده مذاکرات
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، اعلام کرده است که شرطهای مسکو برای آتشبس بر اساس «علل ریشهای» درگیری تعیین خواهد شد، از جمله اصرار بر اینکه اوکراین بخشی از روسیه است و باید از سوی دولتی «مشروع» و جدید اداره شود.
واشینگتنپست در گزارش خود نوشت تحلیلگران معتقدند که پوتین ممکن است با اتکا به ارزیابیهای خوشبینانه زیردستانش، توانایی روسیه را بیش از حد برآورد کرده باشد.
با کاهش ذخایر تجهیزات دوران شوروی و وابستگی بیشتر به تولیدات جدید، زمان برای اعمال فشار بیشتر بر مسکو مناسبتر از هر زمان دیگری است.