بحران در صنعت سیمان؛ خاموشی کارخانهها، فشار بر بازار مسکن و بورس

همزمان با افزایش قطعی برق و توقف تولید در کارخانههای سیمان، قیمت این ماده حیاتی در ساختوساز جهش کمسابقهای داشته است و فعالان صنعت ساختمان، از این جریان بهعنوان «فاجعه» برای بازار مسکن یاد میکنند.
پژمان جوزی، رییس انجمن صنعت ساختمان، پنجشنبه اول خرداد در واکنش به افزایش قیمت سیمان در پی کمبود برق و انرژی هشدار داد و گفت: «برای مردم، خبر گران شدن سیمان شاید فقط یک خبر باشد اما برای تولیدکنندگان مسکن، یک فاجعه با نتایج زیانبار است.»
او با انتقاد از تداوم قطع برق صنایع افزود: «مشکل مسکن در ایران، ریشه در مدیریت داخلی دارد نه تحریمهای خارجی. قطعی برق در صنایع پایه مثل سیمان، مستقیما به تولید مسکن ضربه میزند.»
اعداد متفاوتی برای میزان کسری برق در ایران اعلام میشود. صرفنظر از عدد دقیق مقدار آن، شواهد نشان میدهند در حالی که هنوز یکماه تا آغاز تابستان ۱۴۰۴ باقی مانده، بحران خاموشیها به مراتب نسبت به سال گذشته شدیدتر شده است.
جوزی با اشاره به مسئولیت وزارت نیرو گفت: «این وزارتخانه باید سهم عادلانهای از انرژی را برای صنایع حفظ کند چون تامین انرژی، زیرساخت اصلی فعالیتهای تولیدی است.»
توقف تولید، افزایش قیمت و آشفتگی در بازار
در هفتههای اخیر، قطع برق باعث تعطیلی یا کاهش تولید کارخانههای سیمان در استانهایی مانند اصفهان، ایلام و کردستان شد.
تشکلهای صنعتی هشدار دادهاند کاهش ۹۰ درصدی سهمیه برق به معنای تعطیلی عملی کارخانههاست.
مهرداد قدیمی، مشاور اتحادیه مصالحفروشان کرج درباره گران شدن سیمان گفت: «قیمت هر کیسه سیمان طی دو ماه گذشته در برخی مناطق از حدود ۵۳ هزار تومان به بیش از ۱۳۰ هزار تومان رسیده است.»
او افزود: «اگر تولید کارخانهها فقط ۱۰ تا ۱۵ درصد بیشتر بود، شاید این افزایش قیمت اصلا حس نمیشد.»
این بحران به گفته کارشناسان و فعالان بخش خصوصی، نتیجه تحریمها یا کمبود منابع نیست بلکه بیشتر ریشه در سوءمدیریت و نبود برنامهریزی برای تامین پایدار انرژی دارد.
مقامات دولتی از اواخر فروردین ماه به صورت گسترده نسبت به کمبود برق در سال جاری هشدار دادند.
در پی این هشدارها و خاموشیهای گستردهای که در شهرهای کشور رخ داد، مسعود پزشیکان، رییس دولت چهاردهم گفت: «قطع برق بخشهای تولیدی و صنایع آخرین انتخاب است و تمام تلاش خود را به کار خواهیم گرفت تا برق صنایع قطع نشود.»
تاثیر بر بورس و سودآوری شرکتها
قطع برق تاثیر منفی فوری بر بورس کالا و بازار سرمایه داشته است و بهویژه سهام شرکتهای سیمانی و فولادی با نوسان شدید مواجه شدهاند.
احسان رضاپور، کارشناس بازار سرمایه، گفت: «خاموشیها باعث کاهش سود شرکتها شده و هزینههای عملیاتی بهشدت بالا رفته است.»
او افزود: «گرچه رشد نرخ ارز ممکن است بخشی از این زیان را جبران کند اما قطع برق همچنان یک ریسک ساختاری برای صنایع وابسته به انرژی است.»
به گفته رییس انجمن صنعت ساختمان، تداوم چنین اختلالهایی میتواند اعتماد تولیدکننده و سرمایهگذار را تضعیف کرده و اهداف توسعه مسکن را با چالش جدی روبهرو کند.