مسئول سرکوب معترضان آبان خونین ۹۸ سفیر جدید جمهوری اسلامی در چین شد

وزارت خارجه دولت پزشکیان، عبدالرضا رحمانی‌ فضلی، یکی از ناقضان جدی حقوق بشر را به‌‌عنوان سفیر جمهوری اسلامی در چین انتخاب کرد. او در چهار دهه گذشته در سمت‌های گوناگون امنیتی حقوق مردم را نقض کرده و به‌دلیل صدور دستور سرکوب خونین اعتراض‌های آبان ۹۸ در فهرست تحریم‌های آمریکاست.

اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت از انتخاب رحمانی فضلی به عنوان سفیر جمهوری اسلامی در چین خبر داد.

او با انتخاب عباس عراقچی، وزیر امور خارجه و مسعود پزشکیان، رییس دولت چهاردهم به عنوان سفیر جمهوری اسلامی راهی پکن می‌شود.

مرتضی کاظمیان، عضو تحریریه ایران‌اینترنشنال، درباره کارنامه امنیتی رحمانی‌ فضلی و دلایل انتخاب او برای این سمت گفت: «او یک چهره کاملا امنیتی و معتمد شخص اول نظام یعنی علی خامنه‌ای است.»

رحمانی فضلی که به‌ عنوان یکی از ناقضان جدی حقوق بشر در ایران شناخته می‌شود، متولد سال ۱۳۳۸ است و پس از تاسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۸ به عضویت این نهاد نظامی-امنیتی درآمد.

او پس از عضویت در سپاه پاسداران، فعالیت‌های خود را از سال ۱۳۶۸ با کار در دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد و در فاصله سال‌های ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۵ در دوره چهارم مجلس شورای اسلامی، نماینده شیروان بود.

رحمانی فضلی مدتی نیز در صداوسیما مشغول به کار شد و سوابقی از جمله دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر، وزیر کشور، رییس کل دیوان محاسبات کشور، رییس شورای امنیت کشور، جانشین فرمانده کل قوا (رهبر جمهوری اسلامی) در فرماندهی نیروی انتظامی و عضویت در شورای‌ عالی جمعیت هلال احمر را در کارنامه دارد.

فقط به سر نزدیم، به پا هم شلیک کردیم ...

رحمانی فضلی در دولت حسن روحانی در مقام وزیر کشور و رییس شورای امنیت کشور و حضور در فرماندهی نیروی انتظامی، در سرکوب خشونت‌بار اعتراضات دی ۱۳۹۶ و آبان ۱۳۹۸ نقش پررنگی ایفا کرد.

او دی ۹۶ اعتراضات مردمی را «غیرقانونی» خواند و آذر ۹۸ در گفت‌وگویی با صداوسیمای جمهوری اسلامی بر نقش خود به عنوان رییس شورای امنیت کشور در مدیریت سرکوب معترضان و استفاده از نیروهای امنیتی و انتظامی در برخورد با آن‌ها تاکید کرد.

این مقام امنیتی جمهوری اسلامی همان زمان گفت تصمیم به قطع اینترنت در جریان اعتراضات از سوی شورای امنیت کشور و با هدف مقابله با معترضان گرفته شد.

در جریان اعتراضات آبان خونین ۹۸ که پس از افزایش ۲۰۰ درصدی قیمت بنزین آغاز شد، بنابر گزارش خبرگزاری رویترز هزار و ۵۰۰ نفر از جمله ده‌ها زن و کودک، به دست ماموران جمهوری اسلامی به قتل رسیدند و بیش از هشت هزار تن بازداشت و شکنجه شدند.

رحمانی فضلی به عنوان وزیر کشور دولت روحانی در آن زمان کشته ‌شدن حدود ۲۲۵ نفر را تایید کرد.

سفیر تازه جمهوری اسلامی در پکن، به دلیل اظهاراتش در جریان سرکوب اعتراضات آبان خونین ۹۸ مورد انتقاد گسترده قرار گرفت و در مجلس در پاسخ به سوالی درباره شلیک به سر معترضان، «با خونسردی» گفت: «خب؛ فقط به سر نزدیم، شلیک به پا هم انجام شده‌ است.»

وزارت خزانه‌داری ایالات متحده ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ با اشاره به این‌که وزیر کشور دولت روحانی دستور سرکوب معترضان در آبان ۹۸ را به نیروی انتظامی داده بود، نام رحمانی فضلی را در لیست تحریم‌های حقوق بشری آمریکا قرار داد.

به نوشته سایت دادگستر که با عنوان بانک اطلاعاتی «ناقضان حقوق بشر در ایران» شناخته می‌شود، رحمانی فضلی در دوران مسئولیت خود در مرگ غیرنظامیان دست داشته و حقوق شهروندان را در زمینه‌های مختلف نقض کرده است.

او که در حافظه جمعی افکار عمومی به عنوان عامل کشتار «آبان خونین» شناخته می‌شود، بهمن ۱۴۰۳ در هشدار به دولت پزشکیان از انباشت نارضایتی در جامعه ابراز نگرانی کرد و شرایط را «خیلی نگران‌کننده‌تر» از آبان ۹۸ توصیف کرد.