اجلاس اتحادیه عرب در بغداد؛ کشورهای شرکت‌کننده از مذاکرات ایران و آمریکا حمایت کردند

کشورهای شرکت‌کننده در اجلاس سران اتحادیه عرب در عراق، در بیانیه پایانی این نشست از گفت‌وگوهای جمهوری اسلامی و آمریکا بر سر برنامه هسته‌ای تهران حمایت کردند.

در این بیانیه که شنبه ۲۷ اردیبهشت منتشر شد، آمده است: «تشدید تنش‌ها در عرصه بین‌المللی نشان‌دهنده عقب‌نشینی دیپلماسی در برابر استفاده از زور برای حل اختلافات و درگیری‌هاست، که زنگ خطر را درباره نبود راه‌حل‌های عادلانه و منصفانه به صدا درآورده است.»

کشورهای عربی در این بیانیه تلاش برای رسیدن به «راه‌حل‌های پایدار در منطقه از طریق گفت‌وگو، دیپلماسی و تلاش‌های میانجی‌گرایانه» را ضروری دانستند.

کشورهای عضو اتحادیه عرب حمایت خود را از مذاکرات تهران و واشینگتن «برای دستیابی به نتایجی مثبت در استفاده از انرژی هسته‌ای برای اهداف صلح‌آمیز و تضمین عدم افزایش سطح غنی‌سازی اورانیوم فراتر از نیازهای اهداف صلح‌آمیز» اعلام کردند.

همچنین در این بیانیه از «نقش برادرانه» عمان برای میانجی‌گری میان جمهوری اسلامی و آمریکا قدردانی شده است.

از زمان بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، تاکنون چهار دور مذاکرات میان جمهوری اسلامی و آمریکا بر سر برنامه هسته‌ای تهران برگزار شده، اما هنوز توافق مشخصی در این زمینه به دست نیامده است.

رییس‌جمهوری آمریکا ۲۶ اردیبهشت در مصاحبه با شبکه خبری فاکس‌نیوز ابراز اطمینان کرد که در برابر جمهوری اسلامی به راه‌حلی دست خواهد یافت.

ترامپ گفت: «صد در صد با ایران به یک راه‌حل می‌رسم. ما این مساله را به هر طریقی حل خواهیم کرد؛ یا با خشونت یا بی‌خشونت.»

بیشتر بخوانید: اجلاس سران اتحادیه عرب در بغداد؛ عراق خواستار همکاری برای برقراری ثبات در منطقه شد

جنگ غزه و موضوع جزایر سه‌گانه

کشورهای شرکت‌کننده در اجلاس سران اتحادیه عرب در بغداد در بیانیه پایانی این نشست خواستار تشدید فشارها بر اسرائیل برای توقف جنگ در غزه شدند.

در بخش دیگری از این بیانیه بار دیگر موضوع اختلاف امارات متحده عربی و ایران بر سر حاکمیت جزایر سه‌گانه مطرح شده است.

کشورهای عربی در این بیانیه بر «حاکمیت» امارات بر جزایر تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی تاکید کردند و از جمهوری اسلامی خواستند به «ابتکار» امارات جهت «یافتن راه‌حلی مسالمت‌آمیز برای این مساله، از طریق مذاکرات مستقیم یا مراجعه به دیوان بین‌المللی دادگستری، بر اساس قواعد حقوق بین‌الملل و منشور سازمان ملل» پاسخ مثبت دهد.

این نخستین بار نیست که کشورهای عربی از موضع امارات متحده عربی در این زمینه حمایت می‌کنند.

مهرماه ۱۴۰۳، کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه اروپا در بیانیه مشترک نشست خود از ایران خواستند به «اشغال» جزایر سه‌گانه ایرانی پایان دهد.

در مقابل، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، موضع شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه اروپا را «اتهامی پوچ» خواند و گفت: «جزایر سه‌گانه همواره متعلق به ایران بوده‌اند و برای همیشه چنین خواهند ماند.»

پیش‌تر جمعی از سفیران و دیپلمات‌های پیشین جمهوری اسلامی در بیانیه‌ای در واکنش به همراهی روسیه و چین با موضع امارات درباره جزایر سه‌گانه ایرانی هشدار دادند مسکو همانند پکن «برای پیگیری اهداف منطقه‌ای و منافع خود، تمامیت ارضی ایران را وجه المصالحه قرار داده است».