العربیه از دیدارهای محرمانه سپاه پاسداران با رهبران مخالف طالبان در ایران و ترکیه خبر داد

العربیه به نقل از سیاستمداران افغان گزارش داد سپاه پاسداران دیدارهای محرمانهای با شخصیتهای مخالف طالبان برگزار کرده و در تلاش برای ایجاد منطقهای با نفوذ ویژه جمهوری اسلامی در غرب کابل و مشابه آن چیزی است که در ضاحیه بیروت وجود دارد.
العربیه شنبه ۲۷ اردیبهشت به نقل از منابع آگاه نوشت سپاه پاسداران نشستهای خود را با مخالفان سیاسی و مسلح حکومت طالبان در افغانستان افزایش داده است.
سفر احمد مسعود و دیگر سران مخالف طالبان به مشهد
بر اساس این گزارش، این دیدارها در پی کاهش نفوذ منطقهای جمهوری اسلامی پس از تضعیف حزبالله لبنان و کشته شدن فرماندهانش، از هم پاشیدن توان نظامی حوثیهای یمن و سقوط حکومت بشار اسد در سوریه، برنامهریزی شدهاند.
به گفته این منابع، وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی از احمد مسعود، فرمانده جبهه مقاومت ملی افغانستان، عطا محمد نور، والی پیشین بلخ و از چهرههای برجسته جنگی و صلاحالدین ربانی، وزیر خارجه پیشین افغانستان، دعوت کرده است تا به تهران سفر کنند.
بر اساس این گزارش، مسعود از تاجیکستان به مشهد رفته و در دو روز گذشته با شماری از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران و مقامهای وزارت خارجه جمهوری اسلامی دیدار کرده است.
محمد نور نیز در مشهد دیدارهای جداگانهای با همین مقامها داشته، اما ربانی هنوز با دعوت تهران موافقت نکرده است.
بیشتر بخوانید: جبهه متحد افغانستان گفت سپاه پاسداران هزینه عملیات القاعده را در منطقه میپردازد
منابع آگاه افغان به العربیه گفتند جمهوری اسلامی برای نخستین بار در چند سال اخیر اجازه داده مسعود با افسران نیروهای ویژه (کماندو) وابسته به دولت پیشین افغانستان که در ایران اقامات دارند، دیدار کند.
این نشست تحت تدابیر شدید امنیتی سپاه پاسداران در مشهد برگزار شده است.
به گزارش العربیه، دیدارهای مسعود در ایران همچنان ادامه دارد.
در سالهای گذشته، جمهوری اسلامی برای جلوگیری از ایجاد حساسیت و اختلاف با طالبان که روابطش با تهران از زمان بازگشت به قدرت در سال ۱۴۰۰ بهشدت تقویت شده، اجازه نمیداد سیاستمداران افغان با پناهندگان و شهروندان افغان مقیم ایران دیدار کنند.
دیدار مقامهای سپاه و وزارت خارجه جمهوری اسلامی با رهبران احزاب افغان در ترکیه
العربیه در ادامه گزارش خود نوشت حدود دو ماه پیش، شماری از مقامهای ارشد سپاه پاسداران و وزارت خارجه جمهوری اسلامی با گروهی از سیاستمداران و رهبران احزاب افغان در استانبول و آنکارا ترکیه دیدار کردند.
بر اساس این گزارش، حسین موسوی، معاون پیشین قاسم سلیمانی در امور افغانستان، ناصر غزالیپور، فرمانده پایگاه انصارالقائم در مشهد، محمدرضا بهرامی، معاون و مدیرکل امور جنوب آسیا در وزارت خارجه و ابراهیم طاهریان، سفیر پیشین جمهوری اسلامی در کابل از جمله مقامهای ایرانی حاضر در این دیدارها بودند.
بیشتر بخوانید: وزارت امور خارجه آمریکا ایران را پناهگاه امن رهبران ارشد القاعده خواند
یکی از این نشستها در منزل خواجه محبوب صدیقی، از معاونان عطا محمد نور در استان بلخ برگزار شد و شماری از چهرههای برجسته افغان از جمله عبدالرشید دوستم، معاون پیشین ریاستجمهوری و رهبر حزب جنبش ملی اسلامی افغانستان، محمد محقق، معاون پیشین ریاست اجرایی و رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان و تاج محمد جاهد، وزیر پیشین کشور در آن حضور داشتند.
این در حالی است که محقق به حمایت از لشکر فاطمیون و جذب افغانها برای جنگهای نیابتی جمهوری اسلامی در مناطق مختلف متهم شده است.
به گفته منابع آگاه، هیاتی از سپاه پاسداران همچنین با اعضای «جنبش ملی افغانستان برای صلح و عدالت» به رهبری محمد حنیف اتمر، وزیر خارجه پیشین افغانستان، دیدار کردهاند.
دستور کار این نشست محرمانه بوده، اما برخی گزارشها حاکی از آن است که سپاه پاسداران بهدلیل کاهش نفوذ منطقهای جمهوری اسلامی، بهدنبال افزایش نفوذ در افغانستان از طریق حمایت از مخالفان طالبان است.

طرح ۲۰ ساله سپاه برای نفوذ در کابل
یکی از سیاستمداران افغان به العربیه گفت سپاه پاسداران از مدتها پیش بهدنبال آن بوده که منطقهای تحت نفوذ خود در غرب کابل ایجاد کند؛ مشابه نقش و نفوذی که در ضاحیه جنوبی بیروت دارد.
به گفته او، این طرح نخستینبار در جریان جنگ داخلی افغانستان میان سالهای ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۶ (حدود سالهای ۱۳۷۰ تا ۱۳۷۵) مطرح شده بود، اما مخالفت برخی رهبران افغان مانع از اجرای آن شد.
این سیاستمدار افغان که نخواست نامش فاش شود، هشدار داد شکستها و عقبنشینیهای منطقهای حکومت ایران، افغانستان را به مناسبترین نقطه برای بازتعریف نفوذ جمهوری اسلامی بدل کرده است.
او افزود جمهوری اسلامی با وجود آنکه روابط نزدیکی با حکومت فعلی طالبان دارد، در پی تحقق این هدف از طریق حمایت از مخالفان طالبان است.
ماه گذشته هیاتی از سیاستمداران افغان مقیم خارج، به ریاست محمد محقق به ایران سفر و با مقامهای جمهوری اسلامی دیدار کرد. این سفر در حالی انجام شد که جمهوری اسلامی صدها پناهجوی افغانستان را از خاک خود اخراج کرده بود.
عبد رب الرسول سیاف، رهبر حزب دعوت اسلامی و از چهرههای سرشناس دوران جنگ در افغانستان، بهمن ۱۴۰۳ به ایران سفر کرد و در دیدار با مقامهای جمهوری اسلامی، طالبان را به تشکیل «شورای حل و عقد» فراخواند.
سفر مخفیانه رهبران مخالف دولت افغانستان به مشهد در شرایطی صورت میگیرد که امیرخان متقی، وزیر خارجه حکومت طالبان، ۲۷ اردیبهشت به دعوت رسمی عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، به ایران رفت تا در مجمع گفتوگوی تهران شرکت کند.