تشکل‌ها و فعالان کوییر: ایرانیان جمهوری اسلامی را با پرچم «زن زندگی آزادی» سرنگون می‌کنند

جمعی از تشکل‌ها و فعالان کوییر در بیانیه مشترکی به مناسبت هفدهم مه، روز جهانی مبارزه با هم‌جنس‌گراستیزی، دوجنسگراستیزی و ترنس‌ستیزی اعلام کردند که مردم ایران جمهوری اسلامی را که عامل اصلی کوییرستیزی در ایران است، با پرچم «زن زندگی آزادی» سرنگون خواهند کرد.

در این بیانیه آمده است: «از همه تشکل‌ها، سازمان‌ها، نهادها، احزاب سیاسی، فعالین و ایرانیان آزادیخواه و برابری‌طلب می‌خواهیم تا توجه و تمرکز بیشتری بر معضلات و مطالبات ما کوییرها در ایران گذاشته و در راستای تقویت جنبش نوپا اما رادیکال رنگین‌کمانی برای خاتمه دادن به تمامی تبعیضات و بی‌حقوقی‌ها علیه کوییرها در ایران تلاش بیشتری صورت دهند.»

در حالی که در ۱۷ ماه مه بیش از ۱۳۰ کشور جهان در روز مبارزه با هم‌جنس‌گراستیزی، ترنس‌ستیزی و دوجنس‌گراستیزی به آگاهی‌رسانی در مورد حقوق این افراد اقدام می‌کنند، جامعه کوییر در ایران همچنان هدف خشونت‌ها و تبعیض‌های سیستماتیک و متقاطع است.

امضاکنندگان این بیانیه همچنین از تمامی سازمان‌ها، نهادها و مجامع بین‌المللی و نیز دولت‌های خارجی خواسته‌اند که حکومت اسلامی در ایران را از جمله به دلیل سرکوب سیستماتیک افراد کوییر محکوم کنند و در راستای تحریم حکومت آپارتاید جنسی و جنسیتی در ایران گام بردارند.

آنان تاکید کردند: «پیش‌شرط و لازمه دستیابی به هر درجه از رهایی و برابری افراد کوییر در ایران، سرنگونی انقلابی جمهوری اسلامی به عنوان عامل اصلی بازتولید کوییرستیزی در جامعه است؛ پیش‌شرطی که به همین اعتبار به پیروزی سیاسی مردم به پاخاسته ایران علیه رژیم گره خورده است.»

تشکل‌ها و فعالان کوییر خواستار «همبستگی، اتحاد، همکاری و گسترش شبکه‌های پیشبرد فعالیت مشترک میان فعالین و تشکل‌های جنبش‌های مبارزاتی پیشرو در ایران» از جمله کوییرها شدند و آن را «یک ضرورت عاجل برای تقویت و استمرار مبارزات مردم سراسر کشور علیه حکومت اسلامی» دانستند.

در سال‌های گذشته از اعمال انواع مجازات‌ علیه افراد کوییر، گزارش‌های مختلفی پخش شده است. طبق یکی از این گزارش‌ها، در آبان ۱۳۸۴ دو جوان ۲۴ و ۲۵ ساله به نام‌های «مختار ن.» و «علی الف.» به دلیل رابطه همجنس‌گرایانه در گرگان در ملاء‌عام اعدام شدند.

به موجب قوانین شرعی جمهوری اسلامی، دفاع از حقوق افراد کوییر نیز می‌تواند به اتهام «افساد فی‌الارض» منجر شود که یکی از مجازات‌های احتمالی آن اعدام است.

در اردیبهشت ۱۴۰۰، در یکی از موارد معدودی که قتل ناموسی افراد کوییر رسانه‌ای شد، علیرضا فاضلی منفرد، جوان همجنسگرای ۲۰ ساله در اهواز، به دلیل گرایش جنسی‌اش به دست مردان خانواده خود به قتل رسید.

ادامه خطرهای موجود علیه جامعه کوییر در ایران باعث شده بسیاری از افراد کوییر وطن خود را ترک کرده و به کشورهای امن‌تر پناه ببرند.

با این حال، تحولاتی مانند جنگ اوکراین و تغییر قوانین پذیرش مهاجر در بسیاری از کشورهای غربی باعث شده است، بسیاری از پناهجویان برای سال‌ها در کشورهای سوم در وضعیت بلاتکلیف به سر ببرند.