سفر تریلیون دلاری ترامپ به کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس

ترامپ در دور اول ریاست جمهوری خود نیز در اولین سفر رسمی خارجی راهی عربستان سعودی شد
ترامپ در دور اول ریاست جمهوری خود نیز در اولین سفر رسمی خارجی راهی عربستان سعودی شد

وب‌سایت آکسیوس، هم‌زمان با سفر دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری ایالات متحده، به سه کشور منطقه در خلیج فارس به نقل از دو مقام کنونی و سابق آمریکایی و دو مقام عرب، گزارش داده که ترامپ قصد دارد با یک تریلیون دلار قرارداد و تعهد سرمایه‌گذاری از این سفر به آمریکا بازگردد.

آکسیوس در گزارش خود نوشته است که سفر ترامپ به عربستان سعودی، قطر و امارات تقریبا به‌طور کامل حول محور پول و تجارت می‌چرخد. به‌نوشته آکسیوس، یکی از مقامات عرب گفته است: «دستور کار منطقه‌ای او فقط تجارت، تجارت و تجارت است.»

با وجود آن‌که ترامپ به صراحت اعلام کرده خواهان عادی‌سازی روابط میان عربستان و اسرائیل است، اما او و مشاورانش می‌دانند که این موضوع در حال حاضر عملا و مخصوصا به‌دلیل تداوم جنگ در غزه منتفی است. به همین دلیل، در این سفر دستور کار ژئوپلیتیک در درجه دوم اهمیت قرار دارد.

ترامپ در دور اول ریاست جمهوری خود نیز در اولین سفر رسمی خارجی راهی عربستان سعودی شد و در این دوره نیز چنین قصدی داشت، اگر مراسم خاکسپاری پاپ فرانسیس مانع آن نمی‌شد.

به‌نوشته آکسیوس، یکی از دلایل این انتخاب، وعده محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان، مبنی بر سرمایه‌گذاری ۶۰۰ میلیارد دلاری در آمریکا ظرف چهار سال آینده است.

ترامپ در ماه مارس در دفتر بیضی شکل به خبرنگاران گفته بود: «بار قبل ۴۵۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کردند، اما این بار ثروتمندتر شده‌اند و ما هم پیرتر! پس گفتم: اگر در چهار سال آینده یک تریلیون دلار به شرکت‌های آمریکایی پرداخت کنید، من به عربستان می‌آیم، و آن‌ها هم پذیرفتند.»

قراردادهایی که در عربستان به امضا می‌رسند شامل فروش حداقل ۱۰۰ میلیارد دلار تسلیحات نظامی و همچنین قراردادهای بزرگ در حوزه انرژی و معادن خواهد بود.

آکسیوس به‌نقل از یکی از منابع مطلع خود افزود که انتظار می‌رود قطر نیز اعلام کند که بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیارد دلار در آمریکا سرمایه‌گذاری کند یا با شرکت‌های آمریکایی قرارداد ببندد که از جمله شامل یک قرارداد بزرگ خرید هواپیماهای تجاری از بوئینگ و قراردادی دو میلیارد دلاری برای خرید پهپادهای MQ-9 ریپرمی‌شود.

قطری‌ها همچنین در حال بررسی اهدای یک هواپیمای جت ۷۴۷ به ترامپ هستند تا در دور دوم ریاست جمهوری او از آن به‌عنوان "ایرفورس وان" (هواپیمای ریاست‌جمهوری آمریکا) استفاده شود. وزارت دفاع قطر و پنتاگون در حال مذاکره درباره این موضوع هستند که اکنون تحت بررسی حقوقی نیز قرار دارد. ترامپ در شبکه اجتماعی تروث سوشال نوشت این هواپیما «هدیه‌ای خواهد بود، به‌صورت رایگان.»

او دوشنبه، ۲۲ اردیبهشت پیش از ترک کاخ سفید به سوی خاورمیانه به خبرنگاران گفت: «این یک حرکت بزرگ از سوی قطر است و من از کار آن‌ها قدردانی می‌کنم. هرگز کسی نیستم که چنین پیشنهادی را رد کنم. یعنی می‌توانم احمق باشم و بگویم نه، ما یک هواپیمای بسیار گران‌قیمت را به‌عنوان هدیه نمی‌خواهیم؛ یا بگویم نه، نه، ندهید، من می‌خواهم یک میلیارد دلار به شما بدهم؛ یک جواب دیگر هم این است که بگویم بسیار متشکرم.»

امارات متحده عربی نیز در ماه مارس اعلام کرده بود که قصد دارد ظرف دهه آینده ۱.۴ تریلیون دلار در آمریکا سرمایه‌گذاری کند.

آکسیوس در ادامه گزارش خود نوشته است: «ترامپ خلیج فارس را بستر مناسبی برای کسب درآمد کلان، هم برای آمریکا و هم برای کسب‌وکارهایی مانند سازمان ترامپ، می‌داند.»

سازمان ترامپ تنها دو هفته پیش از این سفر، یک قرارداد جدید املاک لوکس در قطر به امضا رساند و اعلام کرد که پروژه‌هایی نیز در جده، دبی و عمان دارد.

به‌نوشته آکسیوس، بسیاری از نزدیکان ترامپ نیز در این منطقه دارای منافع و فعالیت‌های اقتصادی هستند.

اگرچه مجموع قراردادها و تعهداتی که ترامپ اعلام خواهد کرد ممکن است به یک تریلیون دلار برسد، اما مشخص نیست که این رقم واقعا سرمایه‌گذاری خواهد شد یا خیر.

یکی از محورهای اصلی سفر، تمرکز بر سرمایه‌گذاری در حوزه هوش مصنوعی و فناوری خواهد بود.

بر اساس اعلام یک مقام آمریکایی و یک منبع آگاه، سام آلتمن، مدیرعامل شرکت اوپن‌ای‌آی (OpenAI)، نیز هم‌زمان با این سفر به منطقه خلیج فارس سفر خواهد کرد.

جمعی از رهبران حوزه فناوری، از جمله «جنسن هوانگ»، مدیرعامل انویدیا، قرار است روز سه‌شنبه در مجمع سرمایه‌گذاری عربستان- آمریکا در ریاض سخنرانی کنند.

امارات و عربستان از جمله کشورهایی هستند که به‌شدت می‌کوشند تا به تراشه‌های پیشرفته هوش مصنوعی ساخت آمریکا دسترسی پیدا کنند.

هفته گذشته، دولت ترامپ قانونی مربوط به دوران بایدن را لغو کرد که هدف آن جلوگیری از دسترسی غیرمستقیم چین به این تراشه‌ها از طریق کشور ثالث بود. این قانون میزان صادرات به بسیاری از کشورها را محدود می‌کرد.

دولت ترامپ اعلام کرده که این قانون را با مقررات جدیدی جایگزین خواهد کرد، اما هنوز مشخص نیست که آیا کشورهای خلیج فارس در چارچوب این مقررات جدید با محدودیتی مواجه خواهند شد یا نه.