تنش میان کی‌یف و بوداپست؛ اوکراین از بازداشت دو مجارستانی به اتهام جاسوسی خبر داد

اوکراین اعلام کرد برای نخستین‌ بار یک شبکه جاسوسی وابسته به دولت مجارستان را شناسایی و دو نفر را به اتهام جمع‌آوری اطلاعات نظامی در منطقه مرزی زاکارپاتیا بازداشت کرده است.

سرویس امنیتی اوکراین جمعه ۱۹ اردیبهشت اعلام کرد سازمان اطلاعات نظامی مجارستان این شبکه جاسوسی را برای کسب اطلاعات درباره موقعیت سامانه‌های پدافند هوایی، خودروهای پلیس و نیروهای امنیتی در غرب اوکراین راه‌اندازی کرده بود.

به گفته مقام‌های امنیتی، بازداشت‌شدگان یک زن و یک مرد هستند که پیش‌تر عضو ارتش اوکراین بودند و سپس تحت هدایت یک افسر اطلاعاتی مجارستانی فعالیت می‌کردند.

سرویس امنیتی اوکراین افزود یکی از بازداشت‌شدگان پیش‌ از این برای دریافت پول و ابزار ارتباطی، با عبور از مرز به مجارستان رفته بود.

بنا بر اعلام این نهاد، افراد بازداشت‌شده همچنین به‌دنبال بررسی دیدگاه‌های عمومی ساکنان منطقه بودند تا واکنش آن‌ها را در صورت مداخله نظامی احتمالی مجارستان ارزیابی کنند.

این دو نفر در منازل‌ خود بازداشت شدند و در جریان بازرسی، وسایل ارتباطی و اسنادی مرتبط با فعالیت‌های آن‌ها کشف شد.

این دو به اتهام «خیانت» در بازداشت به‌ سر می‌برند و در صورت اثبات جرم، ممکن است به حبس ابد محکوم شوند.

واکنش بوداپست: تبلیغات علیه مجارستان در اوکراین رایج است

پیتر سیارتو، وزیر امور خارجه مجارستان، ۱۹ اردیبهشت در واکنش به بازداشت دو شهروند این کشور در اوکراین به اتهام جاسوسی اعلام کرد تا زمانی که اطلاعات رسمی ارائه نشده، «نباید به ادعاهای مطرح‌شده اعتماد کرد».

او اضافه کرد: «تبلیغات ضد مجارستانی در اوکراین رایج است و اغلب بی‌اساس از آب در می‌آید.»

سیارتو هم‌زمان از اخراج دو دیپلمات اوکراینی از بوداپست خبر داد.

روابط مجارستان و روسیه

تنش‌ها میان بوداپست و کی‌یف از زمان آغاز تهاجم روسیه به اوکراین تشدید شده است.

روسیه عملیات نظامی خود را علیه اوکراین اسفند ۱۴۰۰ کلید زد و از آن زمان تاکنون، درگیری‌های مرگبار میان دو کشور ادامه داشته است. از زمان آغاز جنگ کنونی، روسیه حدود یک پنجم از خاک اوکراین را به تصرف خود درآورده است.

ویکتور اوربان، نخست‌وزیر مجارستان، از معدود رهبران اروپایی است که روابط نزدیک خود با ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه، را حفظ کرده و بارها کمک‌های اتحادیه اروپا به اوکراین را به چالش کشیده است.

بن والاس، وزیر پیشین دفاع بریتانیا، با اشاره به بازداشت دو تبعه مجارستان به اتهام جاسوسی در اوکراین گفت این نخستین‌ بار نیست که کی‌یف بوداپست را به اقدامات خرابکارانه متهم می‌کند، اما ماهیت نظامی این پرونده آن را جدی‌تر کرده است.

او با اشاره به مواضع مجارستان هشدار داد: «اگر ارزش‌های ناتو از سوی اعضای آن تهدید شود، به گفت‌وگوهای جدی در داخل ناتو نیاز خواهد بود.»

بر اساس آخرین سرشماری رسمی در سال ۲۰۰۱، حدود ۱۵۰ هزار مجار در منطقه زاکارپاتیا اوکراین زندگی می‌کنند.

مجارستان و اوکراین در گذشته نیز بر سر حقوق زبانی و فرهنگی این اقلیت با یکدیگر درگیر بوده‌اند.

این تحولات در شرایطی رخ داده که رابرت فیکو، نخست‌وزیر اسلواکی و یکی دیگر از اعضای ناتو، برای شرکت در مراسم رژه «روز پیروزی» راهی مسکو شده و در کنار پوتین حضور یافته است.