ایران یک پله پایینتر از افغانستان در رتبه ۱۷۶ شاخص جهانی آزادی رسانهها قرار گرفت
سازمان «گزارشگران بدون مرز» با انتشار شاخص آزادی رسانهها در سال ۲۰۲۵ اعلام کرد ایران در میان کشورهای جهان در رتبه ۱۷۶ قرار دارد. این در حالی است که افغانستان تحت حاکمیت طالبان در این شاخص در رتبه ۱۷۵ جهان و در جایگاهی بهتر از ایران ایستاده است.
گزارشگران بدون مرز جمعه ۱۲ اردیبهشت در گزارش خود نوشت ایران کشوری است که در آن «روزنامهنگاران تحت فشار هستند و هرگونه دیدگاه انتقادی سرکوب میشود» و به همین دلیل، در انتهای شاخص آزادی رسانهها قرار میگیرد.
این سازمان افزود: «در ۳۴ کشور، تعطیلی گسترده رسانهها چشمگیر بوده؛ امری که در سالهای اخیر به تبعید روزنامهنگاران منجر شده است. این وضعیت بهویژه در کشورهایی مانند نیکاراگوئه، بلاروس، ایران، میانمار، سودان، آذربایجان و افغانستان مشهود است.»
بر اساس شاخص آزادی رسانهها در سال ۲۰۲۵، تنها چهار کشور سوریه، چین، کره شمالی و اریتره وضعیت وخیمتری در مقایسه با ایران دارند و در رتبههای ۱۷۷ تا ۱۸۰ این شاخص قرار میگیرند.
در هفتههای اخیر، افزایش فشارهای جمهوری اسلامی بر روزنامهنگاران و فعالان رسانهای و تلاش برای محدود کردن جریان آزاد اطلاعات در کشور، با واکنشها و نگرانیهای گستردهای همراه بوده است.
قوه قضاییه جمهوری اسلامی هفتم اردیبهشت علیه تعدادی از رسانهها و فعالان رسانهای بهدلیل «انتشار مطالب خلاف واقع» در ارتباط با حادثه انفجار بندر رجایی اعلام جرم کرد و برای آنها پرونده قضایی تشکیل داد.
همچنین دادستانی تهران ۳۰ فروردین از اعلام جرم علیه مدیران دو رسانه در پی اظهارات آنها درباره مذاکرات تهران و واشینگتن خبر داد.
گزارشگران بدون مرز: حکومت وحشت در ایران همچنان ادامه دارد
گزارشگران بدون مرز در ادامه گزارش خود هشدار داد در ایران، «حکومت وحشت همچنان ادامه دارد و بازداشتهای بیوقفه روزنامهنگاران، رسانههای مستقل را همچنان تحت فشار نگه داشته است».
این سازمان اعلام کرد ایران از جمله کشورهایی است که مشکلات اقتصادی در آن به افزایش فشارهای سیاسی منجر شده است.
گزارشگران بدون مرز افزود شاخص اقتصادی در رتبهبندی جهانی آزادی مطبوعات در سال ۲۰۲۵ به «پایینترین و بحرانیترین» سطح خود رسیده و به همین دلیل، آزادی جهانی مطبوعات برای نخستینبار در تاریخ در «وضعیت دشوار» طبقهبندی شده است.
کشورهای نروژ، استونی، هلند، سوئد، فنلاند، دانمارک، ایرلند، پرتغال، سوئیس و چک رتبههای اول تا دهم شاخص آزادی مطبوعات در سال ۲۰۲۵ را به خود اختصاص دادهاند.
همچنین بریتانیا در رتبه ۲۰، کانادا در رتبه ۲۱، فرانسه در رتبه ۲۵، آمریکا در رتبه ۵۷، ژاپن در رتبه ۶۶ و اسرائیل در رتبه ۱۱۲ این شاخص قرار دارند.
سازمان عفو بینالملل ۹ اردیبهشت در گزارش سالانه خود هشدار داد مقامهای جمهوری اسلامی در سال ۲۰۲۴، حقوق مربوط به آزادی بیان، آزادی تشکل و آزادی تجمعات مسالمتآمیز را بیش از پیش سرکوب و صدها نفر را خودسرانه اعدام کردند.
این سازمان افزود حکومت ایران در سال گذشته میلادی همچنان به سانسور شدید رسانهها ادامه داد و دسترسی به شبکههای ماهوارهای و پلتفرمهای رسانههای اجتماعی در این کشور مسدود و مختل شد.