رسانه‌های ایران: گرانی و تورم، ایرانیان را تبدیل به مردمی «عصبانی» کرده است

سه‌شنبه ۱۴۰۲/۰۳/۰۹

روزنامه اعتماد در گزارشی به اثر گرانی و تورم بر عصبانیت و خشم مردم ایران پرداخته است. به تازگی ایسپا نیز نتایج نظرسنجی جدید خود را منتشر کرده که نشان می‌دهد میزان خشم در جامعه ایران در حال افزایش و بوده آستانه‌ تحمل و تاب‌آوری مردم تا حد قابل توجهی کاهش یافته است.

اعتماد روز سه‌شنبه نهم خرداد گزارشی منتشر کرد با عنوان «شرایط اقتصادی رفتارهای اجتماعی را چطور تغییر می‌دهد؟» و در این گزارش نوشت: «از منظر اقتصادی، تورم و کاهش ارزش پول ملی به آسیب‌های اجتماعی می‌انجامد که فقر، بالا رفتن سرقت و کیف‌قاپی و زورگیری و اعتیاد و طلاق و ... تنها بخشی از آن‌هاست.»

مرکز آمار ایران به تازگی نرخ تورم سالانه در اردیبهشت را ۴۹/۱ درصد و تورم نقطه به نقطه در این ماه را به میزان ۵۴/۶ درصد اعلام کرد. تورمی که بر همه حوزه‌ها اثر گذاشته اما بیش از همه، قدرت خرید مردم را در زمینه مواد غذایی و خوراکی‌ها کاهش داده است.

اعتماد برای بررسی اثر تورم و افزایش گرانی‌ها بر جامعه، به شاخص «نزاع ثبت شده در پزشکی قانونی» مراجعه کرده است.

آمار پزشکی قانونی می‌گوید در بهار سال گذشته (۱۴۰۱) میزان دعوا هشت درصد نسبت به بهار ۱۴۰۰ بالاتر بوده اما عجیب‌تر آن‌جاست که به ازای افزایش «یک درصد» به تورم، موارد نزاع هزار و ۲۰۰ مورد بالا رفته است. یعنی اگر تورم ۱۰ درصد در یک بازه زمانی رشد کرده موارد نزاع ۱۲ هزار مورد بالا رفته است.

این روزنامه به نتایج پژوهشی استناد کرده که پژوهشگرانش با ارائه پرسش‌نامه‌هایی به جوانان در سن کار، تلاش کرده‌اند فضای اقتصادی و تاثیر «تورم» بر سطوح و لایه‌های مختلف اجتماعی را تحلیل کنند.

این پژوهش نشان می‌دهد شرایط تورمی و رشد بالای تورم، متولدان دهه ۷۰ و حتی ۸۰ را با دوران جوانی کوتاه، گذرا، اندوه‌بار و یک نوع «بزرگسالی سریع و سخت و پرچالش» روبه‌رو می‌کند.

نگرانی‌ها درباره افزایش میزان خشم و عصبانیت مردم ایران به دلیل بحران‌های اقتصادی در ماه‌های گذشته شدت بیشتری گرفته و بسیاری از کارشناسان درباره تبعات آن هشدار داده‌اند.

مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) هم به تازگی نتایج یک نظرسنجی خود را منتشر کرد که حاکی از افزایش میزان خشم در جامعه ایران است و نشان می‌دهد آستانه تحمل و تاب‌آوری ایرانیان تا حد قابل توجهی کاهش یافته است.

از سوی دیگر، نتایج می‌گویند در بسیاری موارد، تنش‌های نه چندان جدی هم می‌توانند منازعاتی جدی در پی داشته باشند، به‌طوری‌ که ۵۶/۷ درصد شرکت‌کنندگان گفته‌اند به میزان «کامل»، «زیاد» و «تا حدودی» در معرض خشم قرار می‌گیرند.

در این نظرسنجی ۵۷/۹ درصد پاسخ‌دهندگان تایید کرده‌اند در حوزه روابط اجتماعی دچار خشم می‌شوند.

همچنین ۳۳/۶ درصد از پاسخگویان گفته‌اند به میزان «زیاد» یا «کاملا موافق‌اند» که «معمولا زود از کوره در می‌روند»، ۱۵/۲ درصد تایید کرده‌اند که اطرافیانشان آنان را به‌عنوان افرادی عصبانی می‌شناسند.

در بروز نشانه‌های خشم هم ۲۳/۴ درصد گفته‌اند در زمان عصبانیت شروع به «داد و فریاد» می‌کنند، ۵/۱ درصد اقدام به «پرتاب یا شکستن اشیا» می‌کنند و ۳/۶ درصد هم تایید کرده‌اند در شرایط خشم، طرف مقابلشان را مورد «ضرب و شتم» قرار می‌دهند.

بخشی دیگر از نتایج نظرسنجی ایسپا می‌گوید ۳۱/۴ درصد شرکت‌کنندگان در صورتی که دیگران رفتار خشمگین با آن‌ها داشته باشند، رفتار متقابل در پیش می‌گیرند و ۱۱/۳ درصد هم اظهار کرده‌اند احساس می‌کنند «در همین لحظه» از دست کسی یا چیزی عصبانی‌اند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

مرجان فرساد
خبرها
جشنواره موسیقی واک استیج
خبرها

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.