ریزش تاریخی بورس در هفته جاری؛ مسوولان افت بازار سهام را به «نوسانات و شایعات» نسبت دادند

پنجشنبه ۱۴۰۲/۰۲/۲۱

بورس ایران در روزهای گذشته سنگین‌ترین ریزش خود را تجربه کرد و رکوردی تاریخی به‌جای گذاشت. مجید عشقی، رییس سازمان بورس اما افت سنگین این بازار را به دلیل «افزایش دامنه نوسان» و «برخی شایعات» دانست.

روز دوشنبه، هجدهم اردیبهشت با سقوط ۱۲۴ هزار واحد شاخص، به‌عنوان روزی تاریخی و بی‌سابقه در تاریخ بورس ایران ثبت شد و پس از آن تا آخرین روز کاری هفته یعنی چهارشنبه، این ریزش ادامه یافت.

مجید عشقی، رییس سازمان بورس اما امروز (پنج‌شنبه) فراز و فرود بازار را «کاملا طبیعی» توصیف کرد و مدعی شد یکی از دلایل افت سنگین بازار در روز دوشنبه، «دامنه نوسان» بوده است.

عشقی در توضیحی اضافه کرد: «با افزایش دامنه نوسان، هیجانات بازار با سرعت بیشتری تخلیه می‌شود. برخی شایعات مطرح شد و برخی بر آن دامن زدند که این مسائل را پیگیری حقوقی خواهیم کرد.»

او درباره کنترل این نوسانات هم گفت: «نمی‌توانیم بازار را همیشه از نوسانات مصون بداریم. به همین خاطر ابزار و صندوق‌هایی قرار دادیم تا افراد بر اساس میزان ریسک‌پذیری در آن‌ها سرمایه‌گذاری کنند. در میان‌مدت و بلندمدت با توجه به فرآیند دوسویه شدن جریان معاملات در بازار سرمایه، شرایط این بازار بهتر خواهد شد.»

رییس سازمان بورس همچنین تقصیر این ریزش سنگین را بر گردن نگاه «کوتاه‌مدت» معامله‌گران گذاشت و گفت: «با توجه به حجم معامله‌گران، آن‌ها را نمی‌توان کنترل کرد و توقع داشت همیشه رو به بالا خرید کنند. همین باعث شد تا عرضه‌ها در دو روز گذشته افزایش یابد. اکنون شرایط بنیادی شرکت‌های بورسی، نهادهای مالی، منابع مالی بازرگردان‌ها قابل مقایسه با سال ۹۹ نیست.»

این ادعا در حالی مطرح می‌شود که به گفته کارشناسان اقتصادی دولت با دخالت دستوری در بازار بورس مانع از معامله و فروش از سوی بسیاری شرکت‌ها می‌شود.

روز چهاشنبه و پس از چهار روز متوالی ریزش بورس، میزان خروج پول حقیقی از این بازار به مرز ۱۳ هزار میلیارد تومان رسید.

در هفته گذشته شاخص کل بورس بیش از ۱۰ درصد افت کرد، بیش از ۲۰۰ شرکت بورسی بالای ۲۰ درصد اصلاح کردند و بازار سهام سه اَبَرکانال را از دست داد.

درحالی‌که هم وزارت اقتصاد و هم مدیران بورس به وظیفه ذاتی بازارسازها و «حقوقی‌ها» تاکید دارند و می‌گویند موظف‌اند برای تعادل بازار در عرضه و تقاضا دخالت کنند اما مردم و کارشناسان اقتصادی می‌گویند بازار سهام با دستکاری، رفتار غیراخلاقی و غیر حرفه‌ای بازارسازها رها شده است.

به گفته ناظران، فروش دستوری بازارگردان‌ها، شرکت‌ها و حقوقی‌های بزرگ مهم‌ترین اخلال را در بازار بورس ایجاد می‌کند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
خبرها
حرف آخر با پوریا زراعتی

شنیداری

پادکست‌ها