

سایت حالوش گزارش داد از تاریخ ۹ تا ۱۴ اردیبهشت امسال، طی پنج روز دستکم ۲۲ شهروند بلوچ در ۹ زندان ایران اعدام شدهاند.
طبق این گزارش، ۱۷ نفر از این شهروندان با اتهامهای مرتبط با مواد مخدر و پنج نفر دیگر به اتهام قتل اعدام شدهاند. همچنین، دو نفر از اعدامشدگان زن بودهاند.
حالوش به نقل از «اکثر نزدیکان این زندانیان» گزارش داد بیشتر این اتهامات تحت فشار اعترافات اجباری وارد شده و روند دادرسی قانونی در پرونده های این افراد به صورت عادلانه و شفاف طی نشده است.
این گزارش با اشاره به نقصها و ابهامهایی که در این پروندهها وجود داشته، خاطرنشان کرد که قوه قضاییه جمهوری اسلامی بدون رسیدگی به ابهامات موجود، این افراد را اعدام کرده است.
از زمان آغاز خیزش انقلابی مردم ایران، افزایش اعدام شهروندان بلوچ افزایش چشمگیری داشته و در فاصله ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ تا ۱۴ اردیبهشت سال جاری، دستکم ۱۲۶ شهروند بلوچ در زندانهای مختلف کشور اعدام شدهاند.
موج اخیر اعدام شهروندان بلوچ در حالی صورت گرفته که ۲۳ سازمان و چهار فعال حقوق بشر به همراه ائتلاف «کیپ ایت آن» (Keep It On) که برای پایان دادن به قطع اینترنت مبارزه میکند، در بیانیهای نسبت به قطع مکرر و اختلال در اینترنت در استان بلوچستان و سیستان واکنش نشان داده و خواستار توجه فوری به «نقض پیوسته حقوق بشر» در این استان شدهاند.
به گفته امضاکنندگان این بیانیه مشترک، قطع اینترنت در استان سیستان و بلوچستان اقدامی با هدف «سرپوش گذاشتن بر نقض حقوق بشر» در این استان است.
در این بیانیه با اشاره به قطع اینترنت در این استان و به ویژه در شهر زاهدان در هر جمعه و همزمان با نماز جمعه و تظاهرات متعاقب آن، آمده است: «این اختلال مداوم در اینترنت منجر به چالشهای مهمی برای جامعه محلی شده است که به شدت به ارتباطات آنلاین برای فعالیتهای روزانه خود متکی هستند.»
امضاکنندگان بیانیه همچنین خواهان «بررسی بیشتر نقض حقوق بشر به وسیله دولت ایران، از جمله تلاش حکومت برای ساکت کردن شهروندانش» شدند و تاکید کردند: «مردم سیستان و بلوچستان مستحق این هستند که آزادانه و بدون ترس از تلافیجویی، اظهار نظر کنند.»