

روزنامه والاستریت ژورنال به نقل از منابع مطلع از همکاری سایبری میان تهران و مسکو خبر داد و اعلام کرد که روسیه به جمهوری اسلامی نرمافزارهای پیشرفته در زمینه جاسوسی و نظارت دیجیتالی ارائه میکند و تهران در پی عمیقتر شدن این همکاری است.
وال استریت ژورنال روز دوشنبه هفتم فروردینماه گزارش داد که روسیه از زمان آغاز جنگ در اوکراین، قابلیتهای ارتباطی-تشخیصی و همچنین دستگاههای شنود، دستگاههای عکاسی پیشرفته و دروغیابها را در اختیار ایران قرار داده است.
همچنین این منابع مطلع به این روزنامه گفتند که مسکو احتمالا پیشتر نرمافزارهای پیشرفتهتری را با ایران به اشتراک گذاشته که به جمهوری اسلامی اجازه میدهد تلفنها و سیستمهای کامپیوتری منتقدان و مخالفان خود را هک کند.
بر اساس این گزارش، روسیه و ایران هر دو دارای قابلیتهای سایبری پیچیدهاند و مدتهاست با یکدیگر همکاری سایبری دارند، به طوری که دو سال پیش توافقنامهای را برای همکاری سایبری امضا کردند که به گفته تحلیلگران، بیشتر بر شبکههای دفاع سایبری متمرکز است.
منابع وال استریت ژورنال تاکید کردند که مسکو برای مدتها در مورد فروش فابلیتهای تهاجمی دیجیتال به جمهوری اسلامی تردید داشت زیرا میترسید که این قابلیتها بعدا در اختیار دیگر قرار بگیرد.
جمهوری اسلامی علاوه بر این قابلیتهای سایبری، خواهان دهها هلیکوپتر تهاجمی، جت جنگنده پیشرفته روسیه و همچنین کمک مسکو به برنامه موشکهای دوربرد ایران است.
جمهوری اسلامی این درخواستها را در قبال ارائه پهپادها، موشکهای کوتاهبرد و دیگر تجهیزات جنگی به روسیه مطرح کرده است.
به گزارش والاستریت ژورنال، منابع مطلع اعلام کردهاند مقامهای روسی به این نتیجه رسیدهاند که منافع پیشبرد رابطه نظامی با جمهوری اسلامی از جنبههای منفی این روابط بیشتر است.
جمهوری اسلامی در جریان خیزش سراسری مردمی شش ماه گذشته، از سانسور اینترنت و محدودیت گسترده در دسترسی به آن، به عنوان ابزاری برای سرکوب این خیزش استفاده کرده است.
حکومت ایران از این طریق در پی عدم مخابره تصاویر کشتار مردم و همچنین سرکوب معترضان در خیابانها بوده و از ابزارهای دیجیتال نیز برای ردیابی و دستگیری معترضان استفاده کرده است.
بر اساس اسناد منتشر شده توسط «سیتیزن لب»، مرکز تحقیقاتی مستقر در دانشگاه تورنتو کانادا، شرکت روسی «پروتل» ارائه نرمافزارهای فیلترینگ به یک اپراتور تلفن همراه ایرانی بهنام «آرین تل» را آغاز کرده است.
به گفته «سیتیزن لب» شواهی وجود دارد که نشان میدهد این نرمافزارها مقامهای جمهوری اسلامی را قادر میسازد تا مستقیما تمام ارتباطات تلفن همراه ایرانیان «از جمله آنهایی را که در رژیم را به چالش میکشند»، را نظارت و رهگیری یا اختلال ایجاد کند.
همکاریهای نظامی ایران با روسیه از طریق ارسال پهپاد به مسکو از یک سال پیش فاش شده است.
اما به تازگی و در حالی که همچنان جمهوری اسلامی مدعی نقش نداشتن در جنگ اوکراین است، بریتانیا اعلام کرد که روسیه استفاده از پهپادهای ساخت ایران را در تهاجم خود علیه اوکراین افزایش داده است.
وزارت دفاع بریتانیا روز یکشنبه ششم فروردین در تازهترین ارزیابی اطلاعاتی خود درباره جنگ اوکراین از استفاده گسترده از پهپادهای ساخت ایران توسط روسیه در چند روز اخیر خبر داد.
بر اساس گزارش این وزارتخانه، روسیه از ابتدای ماه جاری میلادی (مارس) دستکم ۷۱ مرتبه با پهپادهای شاهد ساخت ایران علیه اهداف گوناگون در سراسر اوکراین حمله کرده است.
این گزارش وزارت دفاع بریتانیا چند روز پس از سخنرانی علی خامنهای در مشهد است که مدعی شد جمهوری اسلامی حضور در جنگ اوکراین را قاطعانه رد میکند.