

محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فنآوری اطلاعات در دولت حسن روحانی، اجرای سیاست مسدودسازی در همه امور جامعه را موجب افزایش سایش حکومت با مردم عنوان کرد و گفت فیلترینگ به «تنها راهکار نظام در سیاستگذاری» تبدیل شده است.
جهرمی در گفتوگو با ماهنامه اندیشه پویا، از اجرای سیاستِ صداوسیمایی در مدیریت فضای مجازی انتقاد کرد.
او گفت حاکمان جمهوری اسلامی (که خود او یکی از آنها است) میخواهند «تمام اجزای زندگی مردم» را با ابزار فیلترینگ کنترل کنند و این نگاه، راه اول و آخر آنها در سیاستگذاری است.
وزیر سابق ارتباطات و فنآوری اطلاعات با مثال آوردن از برخی مسایل جاری سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کشور مانند حجاب اجباری، قیمت ارز، خودرو و کاهش نرخ زاد و ولد، تنها واکنش اجرایی نظام به این مسائل را فیلترینگ عنوان کرد.
آذری جهرمی که بین سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۸ در وزارت اطلاعات مشغول به کار بود، دلیل مقاومت مردم نسبت به حضور در شبکههای اجتماعی داخلی را نگاه کنترلگر نظام دانست.
به گفته او، جمهوری اسلامی به مثابه یک «آژان» به دنبال نظارت بر فعالیتهای آنلاین شهروندان است.
او انتشار آمارهای ساختگی در رابطه با استقبال مردم از پلتفرمهای داخلی را نیز بیفایده دانست.
این وزیر دولت روحانی به عنوان نمونه از «جذب اجباری کاربر برای پیامرسان آیگپ» مثال آورد و گفت: «حدود ۴۰۰ هزار دانشجوی دانشگاه آزاد برای انتخاب واحد مجبورند از اپلیکیشنی به نام آموزشیار استفاده کنند که کد ورود به آن، تنها به پیامرسان آیگپ ارسال میشود.»
وزیر سابق ارتباطات همچنین با رد نقش خود در دو برابر شدن قیمت اینترنت در دوره وزارتش، نصف شدن قیمت مصرف شبکه داخلی را «تبعیض مثبت به سمت مصرفکننده» عنوان کرد.
این در حالی است که اجرای این سیاست در آن دوره یکی از نشانههای نقض بیطرفی شبکه بود؛ موضوعی که او آن را رد کرد: «اساسا در کشور ما از روز اول مفهوم بیطرفی [شبکه] با قانون مجلس نقض شده است. وقتی در قانون مصوب مجلس فیلترینگ به رسمیت شناخته شده است، دیگر بیطرفی معنا ندارد و به رسمیت شناخته نشده است.»
جهرمی همچنین با غیرممکن دانستن مسدودسازی تمامی فیلترشکنها به دست حکومت، بازار فروش ویپیان را محلی جذاب برای فعالیت گروهها و افراد مختلف از جمله برخی شرکتهای دانشبنیان داخلی دانست.
محمدجواد آذری جهرمی که بین سالهای ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰ سکان وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات را در دست داشت، طراح و مجری بسیاری از سیاستهای غلط این حوزه بود.
طرح رجیستری به بهانه جلوگیری از قاچاق گوشی موبایل، ممنوعیت واردات مودم، فیلترینگ تلگرام و قطع سراسری اینترنت در آبان سال ۱۳۹۸ به مدت بیش از یک هفته، از جمله نقاط تیره و تار کارنامه او به حساب میآیند.
به گفته او اکثر اعضای حقیقی شورای عالی فضای مجازی از مدیران سابق صداوسیما هستند و همین مساله نشاندهنده دیدگاه نظام در نحوه کنترل اینترنت است.
جهرمی با قیاس شیوه حکمرانی اینترنتی در چین و ایران، تفاوت این دو نظام را در دخالت نکردن حاکمان چین در سبک زندگی مردم دانست: «آنجا برخلاف ایران سطح سایش حاکمیت با زندگی مردم در حداقل ممکن است و شهروند میتواند رفاه داشته باشد، سفر برود، دوست داشته باشد، مراسم خانوادگی بگیرد و از زندگی لذت ببرد.»