رئیسی و رییس‌جمهوری چین خواستار لغو تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی شدند

شی جین‌پینگ رییس‌جمهور چین و ابراهیم رئیسی همتای ایرانی‌اش خواستار لغو تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی به عنوان «بخشی‌ جدایی‌ناپذیر» از برجام شدند. شی همچنین دعوت رئیسی برای سفر به ایران را پذیرفت.

روسای جمهور چین و ایران روز پنجشنبه ۲۷ بهمن در آخرین روز از سفر سه‌روزه رئیسی به پکن، با انتشار بیانیه مشترکی نوشتند که شی دعوت رئیسی برای سفر به ایران را پذیرفته و در صورت صلاحدید این سفر را انجام خواهد داد.

همچنین بر اساس این بیانیه، روسای جمهور دو کشور خواهان اجرای برجام شدند که بر اساس آن جمهوری اسلامی باید در برابر رفع تعدادی از تحریم‌های اقتصادی علیه خود، برنامه هسته‌ای‌اش را محدود کند.

در بیانیه مشترک شی و رئیسی آمده است: «همه تحریم‌های مربوطه باید به طور کامل به شیوه‌ای قابل راستی‌آزمایی برداشته شوند تا اجرای کامل و موثر پیش برود.»

این در حالی است که پیشتر دولت جو بایدن در آمریکا از آمادگی خود برای احیای برجام خبر داده بود، اما پس از پاسخ جمهوری اسلامی به پیشنهاد اتحادیه اروپا، مذاکرات احیای برجام متوقف شد.

اکنون چندین ماه است که مذاکرات میان تهران و قدرت‌های جهانی بر سر احیای برجام متوقف شده و با افزایش فعالیت‌های غنی‌سازی اورانیوم در ایران، تنش‌ها میان این کشور و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی افزایش یافته است.

روسای دولت‌های چین و جمهوری اسلامی همچنین تاکید کردند که لغو تحریم‌ها و تضمین منافع اقتصادی ایران از اجرای مهم توافق هسته‌ای است.

تاکید چین بر احیای توافق هسته‌ای ایران در حالی است که پکن یکی از عمده‌ترین خریداران نفت جمهوری اسلامی به شمار می‌رود.

پیشتر نیز رییس جمهور چین در اولین روز از سفر رئیسی به پکن گفته بود که کشورش در مذاکرات احیای برجام «مشارکت سازنده» خواهد داشت و در عین حال حمایت چین از ایران در «حفظ حقوق و منافعش» را اعلام کرد.

همچنین شی و رئیسی در بیانیه مشترک خود نوشتند: «چین قاطعانه با مداخله نیروهای خارجی در امور داخلی ایران و تضعیف امنیت و ثبات ایران مخالف است.»

این در حالی است که در ماه‌های اخیر و در جریان خیزش سراسری علیه جمهوری اسلامی، مقام‌های حکومت ایران این خیزش را به کشورهای خارجی نسبت دادند.

دعوت جمهوری اسلامی از شی برای سفر به ایران در حالی است که دو ماه پیش، سفر رییس‌جمهور چین به کشورهای عربی منطقه خلیج فارس جنجالی شده بود.

رییس‌جمهور چین در آن سفر در بیانیه‌های مشترکی خواستار عدم مداخله جمهوری اسلامی در امور داخلی کشورهای دیگر شد و همچنین موضع‌گیری‌اش درباره جزایر سه‌گانه واکنش جمهوری اسلامی را برانگیخت.