بازتاب اخبار مربوط به اعتراضات ایرانیان و اعدام معترضان در رسانه‌های ترکیه

سه‌شنبه ۱۴۰۱/۱۰/۲۰

در ماه‌های گذشته بسیاری از رسانه‌های مطرح ترکیه به گونه‌ای متفاوت اخبار مربوط به خیزش انقلابی مردم ایران را پوشش داده‌اند؛ از جمله خبر اعدام محمدمهدی کرمی و محمد حسینی، دو تن از بازداشت‌شدگان را که بامداد هفدهم دی به دار آویخته شدند.

روزنامه‌ها و خبرگزاری‌هایی چون حریت، ملیت، ینی‌شفق، آناتولی و ... که به‌طور پیوسته در مورد اعتراضات ایران اطلاع‌رسانی می‌کنند، در روزهای گذشته به موضوع اعدام دو جوان معترض ایرانی پرداختند.

روزنامه ملیت امروز (۲۰ دی) گزارشی درباره صدور حکم اعدام برای صالح میرهاشمی، مجید کاظمی و سعید یعقوبی، سه فرد بازداشت شده در پرونده موسوم به «خانه اصفهان» منتشر کرد.

این روزنامه به نقل از منابع حقوق بشری نوشت که جمهوری اسلامی می‌کوشد تا از مجازات‌های سنگینی چون احکام اعدام، به‌ عنوان ابزاری برای سرکوب و ارعاب معترضان استفاده کند.

دستور دادستانی برای برخورد با «کشف حجاب» نیز از دیگر موضوعاتی است که رسانه‌های ترکیه در اخبار روز سه‌شنبه خود به آن اشاره کردند.

از جمله روزنامه ینی‌شفق که در گزارشی نوشت بعد از تظاهرات گسترده به دنبال کشته شدن ژینا (مهسا) امینی در ایران و در حالی که بسیاری از زنان حجاب اجباری از سر برداشته‌اند، به نیروی انتظامی دستور داده شده تا در برابر این حرکت اعتراضی زنان، «اقدامی قاطع» انجام دهد.

تداوم خیزش انقلابی هم در داخل و هم در بیرون از ایران در کنار گستردگی پوشش رویدادهای مرتبط با آن در ماه‌های گذشته، رسانه‌‌ها و مردم ترکیه را در مورد وضعیت ایران آگاه‌تر کرده است.

علاوه بر رسانه‌ها، خوانندگان، سینماگران و فعالان حقوق زنان ترک هم در این مدت همبستگی خود را با زنان و معترضان ایرانی نشان داده‌اند.

با گذشت نزدیک به چهار ماه از اعتراضات در ایران، شماری از ایرانیان مقیم ترکیه همراه با کنش‌گران حقوق زنان و دیگر شهروندان ترک، در این مدت تجمعاتی اعتراضی را در استانبول و دیگر شهرهای ترکیه برگزار کرده‌اند.

به نظر می‌رسد تداوم این تجمعات و تظاهرات، منجر به واکنش مقام‌های رسمی دولت این کشور درباره خیزش انقلابی ایرانیان نیز شده است.

مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه، روز هشتم دی ماه در اقدامی بی‌سابقه نسبت به اعتراضات مردم ایران واکنش نشان داد و گفت: «داشتن یا برداشتن حجاب به یک اندازه حق است و این دو، تفکیک‌ناپذیرند.»

ابراهیم کالین، سخنگوی دفتر رییس‌جمهوری ترکیه هم در واکنشی مشابه، آنچه را در ایران و پیرامون اعتراضات رخ می‌دهد، «غم‌انگیز» خواند.

او اظهار امیدواری کرد این روند به سمتی برود که حقوق اساسی مردم ایران در آن رعایت شود و گفت ترکیه در کنار مردم ایران خواهد بود.

این اظهارات در حالی است که دولت ترکیه تاکنون درباره اعتراضات ایران موضعی نداشت و برخی کارشناسان از دولت اردوغان نه به‌ عنوان حامی مردم که پشتیبان جمهوری اسلامی یاد می‌کردند.

به نظر می‌رسد تداوم خیزش انقلابی ایرانیان در سیاست‌های خارجی دولت ترکیه که در سال‌های گذشته روابط بسیار نزدیکی با جمهوری اسلامی داشت نیز تاثیر گذاشته است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

چند چند
خبر
جهان‌نما
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.