ادامه فشارهای حکومت بر فعالان مدنی و معترضان زندانی، همزمان با ادامه خیزش انقلابی مردم

با گذشت بیش از سه ماه از خیزش انقلابی مردم ایران، جمهوری اسلامی به اعمال فشار بر فعالان جامعه مدنی، صدور احکام سنگین، شکنجه، بلاتکلیف نگه داشتن معترضان زندانی و توقیف اجساد کشتهشدگان ادامه میدهد.
بر اساس اطلاعات رسیده به ایران اینترنشنال، دهها وکیل در آذربایجان شرقی به دلیل پذیرش پرونده شهروندان معترض و یا اقداماتشان در کمیته دفاع از بازداشتشدگان کمیسیون حقوق بشر کانون وکلای این استان تحت فشار قضایی و امنیتی قرار گرفتهاند.
بر اساس این گزارش، علاوه بر چهار وکیلی که در ارتباط با اعتراضات محکوم به زندان شدهاند، دهها وکیل با احضار، تشکیل پرونده و یا اقدام برای ابطال پروانه وکالتشان مواجه هستند.
در همین حال، مادر محمود احمدی، معترضی که در حمله سپاه و نیروی انتظامی به روستای پر سوراخ در نزدیکی ایذه در روز ۲۹ آذرماه کشته شد، در ویدیویی اعلام کرد که تنها خواستهاش این است که حکومت پیکر پسر ۲۱ سالهاش را به او تحویل دهد.
همچنین، همسر منوچهر بختیاری، پدر پویا بختیاری از کشتهشدگان اعتراضات آبان ۹۸، در اینستاگرامش نوشت که ماموران زندان همسرش را پس از یک تماس تلفنی کوتاه بین آنها ضرب و شتم کرده و مورد فحاشی قرار دادهاند.
او نوشت که منوچهر بختیاری با وجود بیماری، از لحاظ روحی و روانی به هم ریخته است.
در همین حال، سجاد پیرفلک عموی کیان با انتشار تصویری از کیان و متنی در اینستاگرام خود نوشت که هویت شلیککنندگان به خودروی برادرش کاملا مشخص و غیرقابل تغییر است و آنها تحت هیچ شرایطی روایتهای جعلی و غیرواقعی از قتل کیان را نمیپذیرند.
سجاد پیرفلک در اینستاگرام خود افزود هیچگونه شکایتی از اسامی مطرح شده در رسانههای رسمی و شهروندان ایذهای در بازداشت ندارند و پیشاپیش رضایت خود را نسبت به تمام کسانی که با جعل روایت حادثه بهعنوان قاتل معرفی میشوند، اعلام میکنند.
از سوی دیگر، خانواده مصطفی کریمبیگی، از کشتهشدگان اعتراضات سال ۸۸، در متنی که شهناز اکملی، مادرش در اینستاگرام منتشر کرده از مردم خواستند صدای معترضانی باشند که با احکام سنگین و اعدام در زندان مواجهاند.
خانواده مصطفی کریمبیگی تصویر حضور خود بر سر مزار او را در سیزدهمین سالگرد کشتهشدنش منتشر کرده و خطاب به مردم نوشتهاند: «از شما میخواهیم حمایتهایتان را از پارههای تن ما که در زندانند دریغ نکنید.»
با این حال، مقامات جمهوری اسلامی به دفاع از عملکرد خود در سرکوب اعتراضات ادامه میدهند و بر اعمال روشهای خشنتر تاکید دارند.
محسن حیدری، نماینده خوزستان در مجلس خبرگان، از قوه قضاییه و قضات خواست درباره معترضان «از حکم بغی به جای محاربه استفاده کنند». او افزود: «بغات کسانیاند که برای براندازی نظام اسلامی به میدان میآیند و حکم بغات از محارب به مراتب سختتر است.»
مسعود عالی، سخنران وابسته به حکومت که در رسانههای دولتی به عنوان استاد اخلاق معرفی میشود، در واکنش به شعارهای اعتراضات گفت «زن زندگی آزادی» متعلق به اسلام است و منظور معترضان از آزادی «آغوش رایگان» است.
با این حال، رمضان شریف، سخنگوی سپاه پاسداران، با اشاره به اعتراضات سراسری مدعی شد که علی خامنهای «چند بار» به حسین سلامی، فرماندهکل سپاه گفته است: «کسی آسیب نبیند و برخوردها به حداقل برسد.»
احمد وحیدی، وزیر کشور، نیز اعتراضات سراسری علیه جمهوری اسلامی را بیارتباط با مساله گفتوگو میان مردم و مسئولان دانست و گفت: «اینطور نیست که بین دولت و مردم گفتوگو برقرار نباشد، گفتوگو بسیار گسترده است.»