اعتراضات و ابراز خشم مردم ایران در خیابان‌ها و ‌بام‌ها درپی جان باختن مهسا امینی

جمعه ۱۴۰۱/۰۶/۲۵

درپی جان باختن مهسا امینی، مردم تجمعات اعتراضی برگزار کردند و در خیابان‌ها و بر فراز پشت‌بام‌ها فریاد «مرگ بر خامنه‌ای» سردادند. در همین حال، مقام‌ها و نهادهای بین‌المللی خواستار پاسخگو کردن جمهوری اسلامی در ارتباط با سرکوب زنان شدند.

پیکر مهسا امینی سحرگاه شنبه به آرامستان آیچی، آرامستان اصلی سقز، رسید. بر اساس گزارش‌ها، ماموران عجله دارند پیکر بلافاصله به خاک سپرده شود، اما خانواده مهسا مقاومت می‌کنند.

خانواده مهسا امینی پیشتر به ایران اینترنشنال اطلاع داده بودند که درپی فشارهای شدید امنیتی، قرار است پیکر این زن جوان بدون هیچ بررسی دقیق پزشکی قانونی به سقز منتقل شود.

برخی گزارش‌ها نیز حاکی از فشار به خانواده برای دفن شبانه مهسا امینی بود.

پس از انتشار خبر جان باختن مهسا، گروهی از مردم با وجود حضور گسترده نیروهای امنیتی در نزدیکی بیمارستان کسری که مهسا در آن بستری بود، شعار‌های «مرگ بر دیکتاتور» و «گشت ارشاد گشت کشتار» سر‌ دادند.

مردم تهران همچنین با تجمع شبانه حوالی میدان آرژانتین شعار «قسم به خون مهسا، ایران می‌گردد آزاد»، «‌خامنه‌ای قاتله، حکومتش باطله»، «از کردستان تا تهران ستم علیه زنان» و «می‌کشم می‌کشم، کسی که خواهرم کشت» سر دادند.

در همین حال، فیلم‌های منتشر شده حاکی از بازداشت برخی از تجمع کنندگان همراه با برخورد خشن است.

پایگاه خبری هرانا گزارش داد در جریان این اعتراضات، لیلا میرغفاری، فعال مدنی، در مقابل بیمارستان کسری بازداشت و به پلیس امنیت تهران منتقل شد.

از سوی دیگر، گروهی از زنان در یک تجمع شبانه با برداشتن روسری‌های خود خطاب به ماموران شعار «‌بی‌شرف داعشی» دادند.

گزارش‌ها و ویدیوهای رسیده به ایران اینترنشنال همچنین از فریاد‌های اعتراضی مردم از پشت‌بام‌ها و سردادن شعار‌ «‌مرگ بر خامنه‌ای» و «‌مرگ بر دیکتاتور» حکایت دارد.

از سوی دیگر، تصاویر رسیده به ایران اینترنشنال نشان می‌دهد گروهی از مردم در خیابان‌ها بوق‌ خودروهایشان را به نشانه اعتراض به صدا درآوردند.

در همین حال، نت بلاکز گزارش داد درپی جان باختن مهسا امینی، اختلال چشمگیری در اینترنت تهران ثبت شده و داده‌های شبکه نشان می‌دهد توان اتصال به اینترنت به ۶۷ درصد مواقع عادی رسیده است.

نت بلاکز خاطرنشان کرد این اختلال می‌تواند اطلاع‌رسانی درباره اتفاقات کنونی را تحت تاثیر قرار دهد.

پیش‌تر برخی گزارش‌های فنی از بروز اختلال در اینترنت در پی جان باختن مهسا امینی و برگزاری تجمع‌های اعتراضی است و گروهی از کاربران نیز از افت کیفیت و سرعت اینترنت خبر می‌دادند.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، گفت: «از جان باختن مهسا امینی که طبق گزارش‌ها هنگام بازداشت از سوی پلیس اخلاق مورد ضرب و شتم قرار گرفته بسیار نگران هستیم. ما به تلاش‌های خود برای پاسخگو کردن مقام‌های ایران برای این موارد نقض حقوق بشر ادامه خواهیم داد.»

صفحه فارسی وزارت خارجه اسرائیل نیز در توییتر جان باختن مهسا امینی را تسلیت گفت و نوشت: مهسا به فهرست بی‌شمار قربانیان خامنه‌ای قاتل اضافه شد.

مسعود قره‌خانى، ریيس پارلمان نروژ در واکنش به قتل مهسا امینی گفت: «او ۲۲ سال داشت كه به کما رفت و امروز درگذشت. چرا؟ زیرا رژیم آیت‌الله تصمیم می‌گیرد زنان چگونه لباس بپوشند. من از این موضوع ناخوش‌احوال و عصبانی‌ام. به امید روزی که مردم ایران از شر این افراط‌گرایان رهایی یابند. آرام باش مهسا!»

کانون نویسندگان در بیانیه‌ای نوشت: «قتل مهسا امینی نمونه‌ای آشکار شده از سرکوبی تمام‌عیار است که سال‌ها زیر سایه حاکمیت زن‌ستیز در جریان بوده است.»

دیده‌بان حقوق بشر نیز جان باختن مهسا امینی را «ظالمانه» خواند و نوشت: «مقام‌های ایرانی باید قانون حجاب اجباری را لغو و قوانین دیگری که زنان را از استقلال و حقوقشان محروم می‌کند، حذف یا اصلاح کنند.»

نیروی انتظامی هرگونه برخورد فیزیکی با مهسا امینی از زمان انتقال او به «خودرو و همچنین در مکان مزبور» را رد کرده است. با این حال تنها فیلم مربوط به حضور او در سالن اجتماعات «پلیس امنیت اخلاقی» منتشر شده است.

ساعاتی پس از اعلام خبر درگذشت مهسا امینی، تلویزیون ایران بدون انتشار فیلم یا عکسی از لحظه بازداشت، فیلم بیهوش شدن او را منتشر کرد.

فیلم دوربین‌های مداربسته، شخصی را که گفته می‌شود مهسا امینی است، در سالن اجتماعات «پلیس امنیت اخلاقی» نشان می‌دهد که پس از بحث با یک مامور زن نیروی انتظامی، به زمین می‌افتد.

خانواده مهسا امینی اعلام کرده‌اند که در حین بازداشت او درگیری رخ داده و ماموران برادر او را نیز کتک زده‌اند.

از جمله دایی مهسا گفت: «برادر مهسا آنجا بوده و وقتی خواسته مقاومت کند و اجازه ندهد [مهسا را بازداشت کنند] گاز اشک‌آور زده و پراکنده کرده‌اند.»

برخی از کاربران شبکه‌های اجتماعی به تناقض‌های این فیلم اشاره کرده‌اند. از جمله اینکه در زمان ورود مهسا امینی به ساختمان هوا هنوز روشن است اما در سالن اجتماعات لامپ‌ها روشن است و بیهوش شدن او در شب رخ داده است.

پسرخاله مهسا امینی نیز نوشت که بر روی لباس یکی از ماموران در حین بازداشت دوربین نصب شده بوده است و خواستار نمایش این فیلم‌ها شد.

بسیاری از ورزشکاران و هنرمندان در صفحات اجتماعی خود به مرگ مهسا امینی پس از بازداشت و گزارش‌ها درباره ضرب و شتم او واکنش دادند.

علی دایی،‌ بهمن قبادی،‌ گلشیفته فراهانی،‌ فاطمه معتمد آریا،‌ اصغر فرهادی و ترانه علیدوستی از جمله چهره‌هایی هستند که به قتل مهسا امینی واکنش نشان داده‌اند.

در همین حال شاهزاده رضا پهلوی در اینستاگرام خود نوشت: «دشمنی جمهوری اسلامی با زنان بر کسی پوشیده نیست.» و از مردم ایران خواست به هر شکلی که می‌توانند در مقابل این توحش بایستند و «پشتیبان زنان آزادیخواه ایران باشند.»

مورگان اورتگاس، سخنگوی پیشین وزارت خارجه آمریکا، نیز خواستار پخش شدن نام این زن جوان شد و نوشت: «اجازه نمی‌دهیم دولت آمریکا آنچه که رژیم ایران با تو انجام داد را ماست مالی کند و مرگ تو بیهوده نخواهد بود.»

تعدادی از نمایندگان مجلس نیز وعده داده‌اند که این موضوع را پیگیری خواهند کرد.

پس از اعلام خبر درگذشت مهسا امینی، خبرگزاری فارس خبر داد که پیکر او «برای انجام آزمایشات پزشکی و کالبدشکافی امروز تحویل پزشکی قانونی شد.»

به گفته مقامات رسمی، پزشکی قانونی پیش از مرگ مهسا امینی نیز او را معاینه کرده بود اما هنوز گزارشی درباره اتفاقات رخ داده برای او در حین بازداشت ارائه نکرده است.

خانواده مهسا امینی اعلام کرده‌اند که از پیگیری اتفاقات رخ داده برای او کوتاه نخواهند آمد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

نخستین مبارزان حجاب
خبرها
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها