دهشیری روز پنجشنبه ۱۰ شهریور در جلسه دیدار رییس قوه قضاییه با قضات و کارکنان دستگاه قضایی یزد گفت: «به یمن تدین، تعقل و بصیرت این مردم، هنوز استان یزد در بسیاری از حوزهها سر خود را بالا گرفته و با رعایت هنجارهای اخلاقی و قانونی از سوی مردم به ویژه زنان عفیف خود، بر بیحجابی و هنجارشکنی غلبه داشتهاند.»
این اولین باری نیست که مسوولان و مدیران استان یزد از رشد مهاجرت به این استان و «تغییر بافت سنتی و مذهبی آن با حضور مهاجران» ابراز نگرانی میکنند.
بر اساس سرشماری سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۵، پس از استانهای تهران و البرز، یزد مهاجرپذیرترین استان ایران بوده است.
در این بازه زمانی پنج ساله، ۶۰ هزار مهاجر داخلی و یک هزار و ۸۰۰ مهاجر بینالمللی از کشورهای افغانستان، هند و پاکستان وارد یزد شدهاند.
از دهه ۸۰ خورشیدی و با مهاجرپذیر شدن یزد، نمایندگان حاکمیت در این شهر که به «دارالعباده» معروف است، نگران «تغییر ترکیب جمعیتی و پیامدهای فرهنگی و اجتماعی آن» شدهاند.
سال گذشته محمدصالح جوکار، نماینده یزد و اشکذر در مجلس، «تخریب و تغییر فرهنگ» را مهمترین دستاوردی خواند که از مهاجرپذیری نصیب مردم استان یزد کرده است.
او گفت: «به جای تاثیرپذیری، مردم یزد باید فرهنگ غنی خود را به مهاجران معرفی کنند.»
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در سفر سال ۸۶ خود به یزد، این شهر را مرکز «ایمان و دینباورى» خواند.
سال ۹۴ هم ستاد عفاف و حجاب این استان با تهیه طوماری نسبت به حضور افرادی با «پوششهای مغایر با دستورات دینی و فرهنگ و اصالت ایرانی» و «لکهدار کردن چهره دارالعباده یزد که پیش از این جلوهای از فرهنگ پربار دینی مردم بوده»، اعتراض کرد.
تغییر «فرهنگ عمومی و سبک زندگی» نگرانی عمده مدیران دولتی در یزد است. نکتهای که رییس کل دادگستری این استان یزد هم در جدیدترین صحبتهای خود در دیدار با غلامحسین محسنی اژهای بر آن تاکید کرد و گفت: «دستگاه قضایی استان در حفظ اصالتهای فرهنگی نیز خود را مقید به نقشآفرینی دیده و معتقد است نباید از سرمایههای اصیل و اسلامی غفلت کنیم زیرا در غیر این صورت بازنده این میدان خواهیم بود.»
محسنی اژهای هم در این دیدار بر «حفظ و ارتقای تدین، خصلتهای مذهبی و بومی و فرهنگ عمیقی» که در یزد وجود دارد تاکید کرد و گفت: «به هیچ عنوان نباید اجازه دهیم به این سنتهای بومی و مذهبی خوب خدشه وارد شود و نباید بگذاریم شیطانصفتها از بیتوجهی ما استفاده کنند.»