واکنش‌ها در آمریکا و دیگر کشورها به عملیات کشتن رهبر القاعده، ایمن الظواهری در افغانستان

سه‌شنبه ۱۴۰۱/۰۵/۱۱

اعلام کشته شدن ایمن الظواهری، رهبر القاعده که در افغانستان به سر می‌برد، واکنش شماری از رهبران فعلی و پیشین ایالات متحده و نیز برخی دولت‌ها را برانگیخت. در حالی که در این واکنش‌ها از کشته شدن الظواهری ابراز خرسندی شده است، طالبان عملیات کشتن او را نقض توافق خود با آمریکا خواند.

یک مقام ارشد دولت بایدن جزییاتی از عملیات کشتن ایمن الظواهری را در اختیار خبرنگاران قرار داد و گفت اوایل سال جاری میلادی همسر، دختر و نوه‌های الظواهری در خانه‌ای امن در کابل ساکن شدند و پس از آن نیز خود او در آن خانه رویت شد.

این مقام آمریکایی گفت: «الظواهری بعدا به این خانه آمد و چندین بار روی بالکن آن رویت شد و نهایتا هم در آن بالکن هدف قرار گرفت.»

او گفت: «این خانه امن از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار گرفت تا در جریان حمله به الظواهری، خانواده او و دیگر غیرنظامیان در معرض خطر واقع نشوند.»

پیش از این اما ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان، بدون اشاره به کشته شدن الظواهری، حمله هوایی به منطقه شیرپور کابل به وسیله پهپاد آمریکایی را خلاف توافق‌نامه دوحه خوانده بود. در مقابل آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا گفت طالبان با میزبانی و پناه دادن به ایمن الظواهری در کابل، آشکارا توافق دوحه را نقض کرده است.

او در ادامه گفت: «در مواجهه با عدم تمایل یا ناتوانی طالبان در پای‌بندی به تعهدات خود، ما به حمایت از مردم افغانستان با کمک‌های بشردوستانه قوی و دفاع از حقوق بشر آنان، به ویژه زنان و دختران ادامه خواهیم داد.»

همچنین میچ‌مک‌کانل و کوین مک‌کارتی، رهبران جمهوری‌خواهان در دو مجلس آمریکا، با وجود اظهار خشنودی از «اجرای عدالت» درباره الظواهری، بار دیگر از خروج بی‌برنامه بایدن از افغانستان انتقاد کردند.

آنان یادآور شدند حضور الظواهری در کابل یعنی افغانستان در حال تبدیل دوباره به مرکز فعالیت‌های تروریستی است.

سناتور لیندزی گراهام نیز هدف قرار دادن ایمن الظواهری را به دولت بایدن تبریک گفت اما تأکید کرد القاعده از افغانستان نرفته و خروج آمریکا از افغانستان بار دیگر آنجا را به پناهگاه امن اسلامگرایان تندرو تبدیل می‌کند.

گراهام گفت: «آنچه مرا عصبانی می‌کند این است که الظواهری پس از به قدرت رسیدن طالبان با آسودگی خاطر در کابل رفت‌وآمد آشکار داشته است.»

پس از انتشار خبر کشته شدن الظواهری، جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا در سخنانی در کاخ سفید، گفت: «اکنون عدالت برقرار شده است و این رهبر تروریست دیگر وجود ندارد.»

بایدن در ادامه گفت: «مهم نیست چقدر طول بکشد و مهم نیست کجا پنهان شوید. اگر تهدیدی برای مردم ما باشید، آمریکا شما را پیدا می‌کند و بیرون می‌اندازد.»

باز هم در آمریکا، باراک اوباما، رئیس‌جمهوری پیشین این کشور، کشته شدن ایمن الظواهری را «اجرای عدالت» خواند و دلیلی بر آن دانست که «می‌توان بدون جنگ در افغانستان تروریسم را ریشه‌کن کرد.»

عربستان سعودی، متحد آمریکا نیز از اعلام خبر کشته شدن الظواهری از سوی بایدن استقبال کرد.

وزارت امور خارجه عربستان سعودی در بیانیه‌ای نوشت: «الظواهری از رهبران تروریستی و طراح عملیات مختلفی بود که به کشته شدن هزاران نفر، از جمله شهروندان سعودی منجر شدند.»

جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا نیز در توئیتی نوشت: «ریشه‌کن کردن تروریسم در افغانستان بدون جنگ امکان‌پذیر است.»

او ابراز امیدواری کرد این اقدام آمریکا تسکین کوچکی برای خانواده‌های داغدار حادثه یازدهم سپتامبر و همه کسانی باشد که از حملات القاعده آسیب دیده‌اند.

مقام‌های جمهوری اسلامی هنوز به خبر کشته شدن الظواهری واکنشی نشان نداده‌اند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
حرف آخر
جهان‌نما
هت‌تریک با مزدک میرزایی

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.