دیانا الطحاوی، معاون دفتر خاورمیانه و شمال آفریقای عفو بینالملل، درباره حکم دادگاه منطقه استکهلم مبنی بر محکومیت حمید نوری، گفت: در پی این گام مهم، ضرورت دارد که همه کشورها با اعمال اصل صلاحیت قضایی جهانی سایر مقامات سابق و فعلی در ایران را که شواهدی مبنی بر دست داشتن آنها در جنایات گذشته و جاری علیه بشریت وجود دارد، از جمله ابراهیم رئیسی، رییس جمهوری اسلامی، را تحت تحقیقات کیفری قرار دهند.
عفو بینالملل در بیانیه خود، محکومیت حمید نوری در سوئد به دلیل ارتکاب جرایم مرتبط با کشتار زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷، گامی بیسابقه در راستای تحقق عدالت در حق بازماندگان و خانوادههای قربانیان این جرایم در ایران است.
این سازمان افزود: برای بیش از سه دهه، بازماندگان و خانوادههای هزاران مخالف و دگراندیش سیاسی که در سال ۱۳۶۷ در زندانهای ایران بهطور فراقضایی اعدام و قهرا ناپدید شدند، برای دستیابی به حقیقت و عدالت تلاش و مبارزه کردند و امروز شاهد پاسخگو نگه داشته شدن یک مقام ایرانی برای ارتکاب این جنایات سهمگین بودهاند.
عفو بینالملل در بیانیه خود تاکید کرد که حکم تاریخی دادگاه سوئد باید زنگ بیداری برای جامعه جهانی به منظور مقابله با بحران جاری مصونیت از مجازات در ایران باشد.
این سازمان افزود: برای رسیدگی به بحران مصونیت از مجازات در ایران، اعضای شورای حقوق بشر سازمان ملل باید فورا یک مکانیسم بینالمللی برای انجام تحقیقات و تضمین پاسخگویی در مورد جدیترین جنایات ارتکاب یافته در ایران، از جمله هزاران مورد ناپدیدسازی قهری تاسیس کنند که با گذشت بیش از ۳۰ سال پس از کشتار ۶۷ همچنان ادامه یافته و مسکوت باقی ماندهاند.
در همین حال، شاهزاده رضا پهلوی نیز صدور حکم حبس ابد برای حمید نوری را «یک پیروزی بزرگ و واقعی» برای آزادیخواهان و فعالان حقوق بشر ایرانی خواند و گفت: عدالت برای ملت ایران سرانجام پیروز خواهد شد و امروز دادگاه سوئد گام مهم نخست را برداشت.
انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز پیاس-۷۵۲ نیز با صدور بیانیهای، صدور حکم حبس ابد برای حمید نوری را به خانوادههای دادخواه دهه ۶۰ تبریک گفت و افزود: این حکم به خانوادههای دادخواه امید میدهد که یافتن حقیقت و اجرای عدالت شدنی است.
از سوی دیگر، وزارت خارجه جمهوری اسلامی اعلام کرد که در اعتراض به صدور حکم حبس ابد برای حمید نوری در دادگاه سوئد، کاردار این کشور در تهران را احضار کرده و یادداشت رسمی اعتراض به وی تسلیم کرده است.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، نیز حکم حبس ابد صادر شده برای حمید نوری پس از برگزاری ۹۳ جلسه دادرسی را «مردود و مخدوش» خواند و همزمان رییس فراکسیون حقوق بشر و حقوق شهروندی مجلس شورای اسلامی نیز گفت که دادگاه حمید نوری در سوئد «ناعادلانه» بوده است.
دادگاه حمید نوری اولین مورد از محاکمه یکی از متهمان به دست داشتن در اعدامهای دستهجمعی هزاران زندانی سیاسی در سال ۱۳۶۷ است. همچنین، این اولینبار است که یک مقام قوه قضاییه جمهوری اسلامی، به اتهام مشارکت در اعدامهای دسته جمعی زندانیان، در خارج از ایران محاکمه شده است.
توماس ساندر، قاضی دادگاه حمید نوری در سوئد، روز پنجشنبه اعلام کرد که دادگاه پذیرفته است نوری در موارد اتهامی مجرم بوده و نقشش در موارد مورد رسیدگی دادگاه، محرز است.
این قاضی دادگاه استکهلم سوئد برای دادیار سابق زندان گوهردشت و متهم به مشارکت در اعدام زندانیان سیاسی در ایران در تابستان سال ۱۳۶۷، حکم حبس ابد صادر کرد.