سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه، گفت که برنامه اتمی ایران بیتردید در دستور کار سفر جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا به خاورمیانه است و امنیت منطقه نیز از دیگر موضوعات این سفر خواهد بود.
در همین حال کاخ سفید اعلام کرد بایدن در سفر خود به خاورمیانه، به دنبال «همکاری گستردهتر» بر سر مسائلی چون دفاع هوایی بهویژه برای مقابله با تهدیدهای ایران است.
جان کربی، سخنگوی وزارت دفاع ایالات متحده، روز پنجشنبه گفت: «ما به اقدامات خود برای یکپارچه کردن دفاع هوایی در سراسر منطقه ادامه خواهیم داد.»
در همین حال رویترز به نقل از چهار منبع آگاه خبر داد ایالات متحده و اسرائیل به دنبال ایجاد زمینه برای به وجود آوردن یک اتحاد امنیتی و تشکیل سیستم دفاع هوایی واحد با کشورهای عربی به منظور مقابله با حملههای موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی هستند.
یک مقام اسرائیلی که نامش ذکر نشده، گفت که بر اساس این طرح کشورها به جای استفاده از امکانات فیزیکی مشابه، سیستمهای دفاع هوایی خود را از طریق ارتباطات الکترونیکی از راه دور هماهنگ میکنند.
بنی گنتس، وزیر دفاع اسرائیل نیز سفر بایدن به اسرائیل و عربستان سعودی را پیامی به ایران دانست و گفت که این سفر «موضع اسرائیل را بسیار تقویت میکند.»
گنتس اعلام کرد کرد از زمان توافقات ابراهیم، حدود ۱۵۰ نشست میان مقامهای دفاعی اسرائیل با همتایان خود در کشورهای منطقه (به استثنای مصر و اردن) برگزار شده و توافقنامههایی به ارزش بیش از سه میلیارد دلار با کشورهای منطقه امضا شده است.
او تأکید کرد: «ما قصد داریم به گسترش چارچوب فعالیتهای امنیتی تحت رهبری آمریکا ادامه دهیم و حضور بایدن در خاورمیانه به این امر کمک خواهد کرد.»
گنتس همچنین پهپادهایی را که حزبالله لبنان به سمت میدان گازی کاریش در آبهای شمالی اسرائیل فرستاد و به وسیله پدافند اسرائیل سرنگون شدند، انجام مأموریت از سوی جمهوری اسلامی خواند و گفت: «این مأموریت میتواند به مأموریتی مرگبار بدل شود که بیش از هر چیز به منافع شهروندان لبنان آسیب خواهد زد.»
ارتش اسرائیل روز شنبه ۱۱ تیر ماه سه پهپاد حزبالله لبنان را در آبهای مدیترانه و در مسیر میدان گازی کاریش رهگیری و منهدم کرد. این گروه مورد حمایت جمهوری اسلامی مسئولیت پرتاب پهپادها را بر عهده گرفت.
پیش از این رسانههای اسرائیل گزارش داده بودند دولت بایدن پیگیر امضای توافقنامه همکاری دفاعی-امنیتی میان اسرائیل و شش کشور عربی از جمله مصر، اردن و عراق در برابر تهدیدهای ایران است.
۱۳ خرداد ۱۴۰۱ نیز روزنامه جروزالمپست از توافق عربستان سعودی و اسرائیل بر سر موضوع دو جزیره استراتژیک تیران و صنافیر و همچنین عبور پروازهای اسرائیل از فراز آسمان عربستان خبر داده بود.
قرار است حاکمیت جزیره استراتژیک تیران و صنافیر در دریای سرخ از مصر به عربستان سعودی منتقل شود و در مقابل عربستان سعودی به خطوط هوایی اسرائیل اجازه پرواز بر فراز حریم هوایی این کشور را بدهد.
در همین حال عیساوی فریج، وزیر همکاری منطقهای اسرائیل، از عربستان سعودی خواست تا پیش از سفر جو بایدن، با انجام پروازهای مستقیم از تلآویو برای زائران مسلمان موافقت کند.
فریج که یکی از اعضای اقلیت مسلمان ۱۸ درصدی اسرائیل است، ابراز امیدواری کرد که از فرودگاه تلآویو برای انجام فرایض دینی به عربستان سفر کند.
عربستان سعودی مدتهاست زائران مسلمان را از اسرائیل میپذیرد اما آنها باید از طریق کشورهای ثالث به عربستان سفر کنند.
بنا بر اعلام کاخ سفید، جو بایدن روزهای ۱۳ تا ۱۶ ژوییه (۲۲ تا ۲۵ تیر)، به اسرائیل، کرانه باختری رود اردن و عربستان سعودی سفر میکند.
رئیسجمهوری آمریکا در کرانه باختری رود اردن با محمود عباس، رهبر تشکیلات خودگردان فلسطین ملاقات خواهد کرد.
بنا بر اعلام کاخ سفید، بایدن پس از دیدار از اسرائیل به عربستان سعودی خواهد رفت که اکنون ریاست دورهای شورای همکاری اقتصادی خلیج فارس را بر عهده دارد. او در نشست این شورا شرکت میکند.
دیگر شرکتکنندگان این نشست رهبران امارات متحده عربی، بحرین، عمان، کویت، قطر، مصر، اردن و عراق خواهند بود.
سفر بایدن به جده با یک پرواز مستقیم «تاریخی» از اسرائیل به عربستان سعودی خواهد بود.