بوریس جانسون کنارهگیری خود را از مقام نخستوزیری بریتانیا اعلام کرد

بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا که تاکنون تلاش داشت در مقابل سیل بیسابقه استعفاها در دولت و انتقادها در محافل سیاسی و رسانهای مقاومت کند، سرانجام در یک سخنرانی مقابل دفترش، اعلام کرد «در یک فرایند»، مقام نخستوزیری را واگذار خواهد کرد.
جانسون روز پنجشنبه (۱۶ تیر) در این سخنرانی کوتاه با اعلام کنارهگیری از رهبری حزب حاکم که منجر به کنار رفتن او از مقام نخستوزیری میشود، گفت روند انتصاب رهبر جدید حزب محافظهکار آغاز شده است.
او اضافه کرد زمانبندی نحوه انجام این فرایند، هفته آینده اعلام خواهد شد.
استعفای جانسون پس از موج استعفاها در دولت او صورت گرفت که در واکنش به یک جنجال سیاسی دیگر بود؛ به این ترتیب که نخستوزیر بریتانیا مقام کریس پینچر، از نمایندگان ارشد حزب محافظهکار را ارتقا داد و در ماه فوریه، او را به سمت مسئول انظباط پارلمانی نمایندگان حزب محافظهکار منصوب کرد.
این در حالی است که پینچر به تازگی به تعرض جنسی به دو مرد در یک باشگاه خصوصی متهم شد و پیشتر نیز در سال ۲۰۱۷ اتهامی مشابه علیه او وجود داشت.
پینچر از مقام خود استعفا و جانسون هم از این اقدام عذرخواهی کرد اما این واکنشها نتوانست از موج کنارهگیریها در دولت بریتانیا جلوگیری کند؛ به ویژه آنکه جانسون متهم شد درباره پینچر و این ادعایش که سوابق او را نمیدانسته، دروغ گفته است.
حزب محافظهکار بریتانیا که قدرت را در این کشور در دست دارد، اکنون باید رهبر جدید خود را طی فرایندی انتخاب کند که ممکن است این فرایند حدود دو ماه به طول بینجامد.
جانسون که در تابستان سه سال پیش به عنوان جانشین ترزا می، رهبر پیشین حزب محافظهکار، دولت را در بریتانیا در دست گرفت و در دسامبر همان سال در انتخابات پارلمانی به پیروزی رسید، در ماههای اخیر با رسواییهای متعدد و وضعیت ناگوار اقتصادی کشور، جایگاهش تضعیف شد.
نقض مقررات آمدوشد در زمان شیوع کرونا با برگزار کردن مهمانی، یکی از جنجالیترین رسواییهای سیاسی برای جانسون بود و یکی از آخرین رسواییهای دولت او نیز، اتهام تعرض جنسی در مورد یکی از اعضای دولتش بود که موجب یک سلسله استعفاها در کابینه او شد.
همچنین دولت جانسون به دلیل موفق نشدن در کنترل بحران قیمتها و افزایش هزینه سوخت و غذا با انتقادهای گستردهای روبهرو شد.
از روز گذشته، بیش از ۵۰ نفر از اعضای کابینه بریتانیا از سمت خود کنارهگیری کردند و صراحتا نخستوزیر را به دلیل شیوه او در اداره کشور هدف انتقاد قرار دادند.
هشت وزیر یا معاون وزیر، صبح روز پنجشنبه استعفا دادند که برخی از آنان به تازگی منصوب شده بودند.
بوریس جانسون روز چهارشنبه ضمن دفاع از عملکرد خود گفت: «قرار نیست از سمت نخستوزیری بریتانیا استعفا دهم.»
جاستین تاملینسون، معاون رهبر حزب محافظهکار بریتانیا اما روز پنجشنبه در توئیتی نوشت که استعفای جانسون اجتنابناپذیر بود و این حزب باید هر چه زودتر اتحاد خود را بازیابد.