به گزارش شبکه تلویزیونی انتیوی، اردوغان روز جمعه (۱۰ تیر) گفت اگر پارلمان ترکیه پیشنویس قانونی برای احیای مجازات اعدام در این کشور را به او ارسال کند، با آن موافقت خواهد کرد.
او گفت: «در صورت لزوم این موضوع باید دوباره در دستور کار قرار گیرد و بحث شود. باید ببینیم چه اتفاقی برای این بحث میافتد.»
اردوغان تأکید کرد: «قبلا گفتهام، اگر مجلس در نتیجه کار وزارت دادگستری چنین تصمیمی بگیرد، من این تصمیم را تأیید میکنم.»
پیشتر بکیر بوزداغ، وزیر دادگستری ترکیه که از اعضای حزب عدالت و توسعه به رهبری اردوغان است درباره رسیدگی به پرونده متهمان آتشسوزی جنگلها در ترکیه گفته بود موضوع احیای اعدام بررسی خواهد شد.
در زمان محاکمه متهمان کودتای نافرجام سال ۲۰۱۶ ترکیه نیز نیز موضوع احیای مجازات اعدام در ترکیه مطرح شده بود.
در آن زمان، طرفداران دولت و اعضای خانوادههای کشتهشدگان کودتا مقابل دادگاه و در برابر دوربینهای تلویزیونی شعار «اعدام باید گردد» سر دادند و طنابهایی به شکل حلقه دار را به سوی متهمان پرتاب کردند.
دولت باحچلی، متحد ملیگرای اردوغان هم از طرح احتمالی احیای اعدام در ترکیه حمایت کرده و گفته است این مجازات باید شامل تروریسم، تجاوز جنسی و قتل زنان شود.
مجازات اعدام در سال ۲۰۰۴ در ترکیه لغو شده است.
اردوغان اما روز جمعه درباره توافق امضا شده با فنلاند و سوئد برای عضویت این دو کشور در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) هم گفت که استکهلم تا به حال سه-چهار نفر که او آنان را «تروریست» خواند، به ترکیه فرستاده، اما تأکید کرد که این کافی نیست.
رئیسجمهوری ترکیه گفت: «سوئد ۷۳ تروریست را مسترد خواهد کرد. وزارت دادگستری و امور خارجه و میت (سرویس امنیتی ترکیه)، پیگیری خواهند کرد.»
اردوغان خطاب به مقامهای سوئد و فنلاند گفت: «وعدههای داده شده در تفاهمنامه سه جانبه مهم است اما اجرای آن مهمتر است. به عنوان کشوری که بارها در مبارزه با تروریسم از پشت خنجر خورده، ما محتاطانه عمل میکنیم.»
ترکیه در ابتدا با نامزدی فنلاند و سوئد برای عضویت در ناتو مخالفت و این دو کشور را به حمایت از گروهها و افرادی که او آنان را «تروریست» میخواند، متهم کرده بود.
آنکارا همچنین از فنلاند وسوئد برای رعایت تحریمهای تسلیحاتی علیه ترکیه و نیز اقدام نکردن این دو کشور برای استرداد افراد مورد نظر ترکیه انتقاد کرده بود.
با وجود این، ترکیه، فنلاند و سوئد شامگاه سهشنبه (هفتم تیر) در مادرید توافقی را امضا کردند و آنکارا در ازای موافقت خود با پیوستن این دو کشور به ناتو، خواستار تعهد و اقدامهای ملموس آنان در زمینه درخواستهای خود شد.
سوئد روز پنجشنبه در واکنش به درخواست ترکیه برای استرداد مخالفان گفت که دستگاه قضایی سوئد «مستقل» است.
همچنین پیش از آن، رئیسجمهوری فنلاند درباره کسانی که ترکیه به دنبال آنهاست، گفت: «اگر تصمیم دادگاه باشد، نمیتوانیم و نمیخواهیم کاری کنیم و این توافق تفاوتی را [در شرایط] ایجاد نخواهد کرد.»