

همزمان با سفر وزیر خارجه اسرائیل به ترکیه، رسانههای این کشور از بازداشت یک گروه هشت نفره وابسته به جمهوری اسلامی خبر دادند که متهماند به تلاش برای ترور شهروندان اسرائیلی در استانبول. دستکم پنج نفر از این افراد ایرانی هستند و عناوینی چون توریست، تاجر، دانشجو و ... داشتهاند.
بعدازظهر روز پنجشنبه دوم تیر، هواپیمای یائیر لاپید، وزیر امور خارجه اسرائیل، در آنکارا به زمین نشست. پرواز او به دلیل «مشکلات فنی» در هواپیما، دو ساعت دیرتر از زمان برنامهریزی شده انجام شد.
اعلام شده بود که قرار است لاپید و مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه، در مورد همکاری برای خنثی کردن تلاشهای ایران به منظور آسیب رساندن به مسافران اسرائیلی گفتوگو کنند.
سفر وزیر امور خارجه اسرائیل به ترکیه با وجود رأی کنست و از رسمیت افتادن دولت بنت انجام شده است.
قرار است لاپید تا زمان برگزاری انتخابات به عنوان نخست وزیر در رأس دولت موقت قرار بگیرد.
همزمان با این سفر اما رسانههای ترکیه خبر دادند مأموران امنیتی این کشور پنجشنبه هفته گذشته یک گروه هشت نفره وابسته به جمهوری اسلامی را همراه تعدادی اسلحه به اتهام تلاش برای ترور شهروندان اسرائیل در استانبول بازداشت کردهاند.
این افراد به چهار گروه دو نفره تقسیم شده بودند که در دو اتاق جداگانه در یک هتل و آپارتمانهای دیگر در استانبول مستقر بودند.
در گزارشهای منتشر شده اعلام شده است همه این افراد ایرانی نبودهاند اما به تابعیت آنان اشاره نشده است.
در هفتههای گذشته رسانههای اسرائیل به نقل از مقامهای امنیتی این کشور گزارش داده بودند جمهوری اسلامی باندهای ایرانی و ترکیهای را به استخدام درآورده تا شهروندان اسرائیلی را در ترکیه هدف قرار دهند.
وزیر امور خارجه ترکیه نیز ماه گذشته به سرزمینهای فلسطینی و اسرائیل سفر کرده بود.
ترکیه نخستین کشور اسلامی بود که پس از تشکیل اسرائیل با این کشور روابط دیپلماتیک برقرار کرد اما روابط دو کشور در ۱۵ سال گذشته با تنش شدیدی روبهرو بوده است.
روابط دو کشور پس از حمله اسرائیل به کشتی گروهی از فعالان ترک هوادار فلسطین و کشته شدن ۱۰ نفر از آنها در ماه می سال ۲۰۱۰ دچار تنش شد و پس از آن نیز مقامهای دو کشور چندین بار درگیری لفظی شدید پیدا کردند.
آنکارا و اورشلیم در یک سال گذشته کوشیدند روابط خود را بهبود بخشند و اسحاق هرتسوگ، رییس جمهوری اسرائیل، دو ماه پیش در سفر به آنکارا، با رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه دیدار کرد.
اسرائیل از ترکیه خواسته است فعالیت رهبران حماس را در این کشور محدود و رهبران شاخه نظامی حماس را از استانبول اخراج کند.
اردوغان چندی پیش که خبر دعوت از اسحاق هرتزوگ را اعلام کرد گفت دو طرف میتوانند بر روی انتقال گاز اسرائیل به اروپا و احیای ایدهای که نخستین بار ۲۰ سال پیش درباره آن بحث شد، گفتوگو کنند.
خط لوله انتقال گاز اسرائیل به اردن از حدود دو سال پیش راهاندازی شده و ادامه آن از مسیر عراق به ترکیه میتواند گاز را به اروپا برساند. با این حال چندی پیش برخی رسانهها گزارش دادند آمریکا به سه کشور یونان، اسرائیل و قبرس خبر داده است دیگر حاضر نیست از طرح انتقال گاز اسرائیل به اروپا از طریق یونان و قبرس حمایت کند.
بر اساس این گزارشها، دولت جو بایدن دلیل لغو حمایت خود را مخالفت ترکیه و احتمال به وجود آمدن تنش میان ترکیه و دیگر کشورهای منطقه عنوان کرده است.
پیش از سفر وزیر امور خارجه اسرائیل به ترکیه، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی در ادامه سفر منطقهای خود به آنکارا سفر کرد تا با رجب طیب اردوغان، رییسجمهوری ترکیه، دیدار و درباره طیفی از مسائل دو جانبه، منطقهای و بینالمللی گفتوگو کند.
پیش از این و قبل از سفر اردوغان به عربستان سعودی در اواخر اردیبهشت ماه، دستگاه قضایی ترکیه تصمیم گرفت پرونده قتل جمال خاشقچی، روزنامهنگار واشینگتنپست را که منتقد دولت ریاض بود، برای پیگیری به مقامهای سعودی واگذار کند.
روز چهارشنبه اما دو کشور در بیانیه مشترکی که پس از دیدار اردوغان با بن سلمان در آنکارا منتشر شد، بر عزم آغاز دوره جدیدی از همکاری در روابط دوجانبه اعم از سیاسی، اقتصادی، نظامی و امنیتی اشاره کردند.
طرفین با پافشاری بر اینکه حاکمیت کشورهای منطقه نباید نقض شود، بر حمایت خود از یافتن راه حل سیاسی برای همه بحرانهای کشورهای منطقه و دور نگه داشتن منطقه از تنش و تضمین امنیت و ثبات، تأکید کردند.