ثبت رکورد ۷۰ ساله دمای خرداد ماه در خوزستان؛ رودخانه دز برای اولین بار خشک شد

سه‌شنبه ۱۴۰۱/۰۳/۳۱

سازمان هواشناسی در ایران از افزایش دمای هوا در آبادان به ۵۲/۲ درجه خبر داد و اعلام کرد این رقم، یک رکورد جدید طی ۷۰ سال گذشته در زمینه دمای خرداد ماه این شهر و در مجموع، استان خوزستان است. همزمان گزارش‌هایی از خشک شدن بخش‌هایی از رودخانه دز منتشر شده است.

بر اساس گزارش رسانه‌های داخلی، تا پیش از این بالاترین دمایی که خرداد ماه خوزستان به خود دیده بود مربوط به ۲۴ خرداد سال ۱۳۸۹ بود که بیشینه دمای هوا در آبادان به ۵۲ درجه سلسیوس رسید و گرم‌ترین دمای این ماه استان از زمان تأسیس ایستگاه‌های هواشناسی تا آن موقع ثبت شد.

هواشناسی آبادان جزو قدیمی‌ترین ایستگاه‌های هواشناسی کشور است که پیش از سال ۱۳۳۰ و پس از اکتشاف نفت در جنوب ایران و احداث فرودگاه‌ها در مناطق نفت‌خیز تأسیس شده ‌است.

دمای هوای آبادان در روز دوشنبه ۳۰ خرداد تنها چهار دهم درجه کمتر از رکورد ۷۰ ساله بیشینه دمای مطلق ایران در خرداد ماه، یعنی ۵۲/۶ درجه سلسیوس است.

این دما سال ۱۳۹۴ در میناب هرمزگان به ثبت رسیده‌ بود.

بنا بر اعلام سازمان هواشناسی، پیش‌تر اداره کل هواشناسی خوزستان با صدور هشدار سطح نارنجی نسبت به افزایش دمای هوا در استان هشدار داده ‌است.

همزمان با افزایش شدید دما در خوزستان، اخبار و گزارش‌هایی نیز درباره موج جدید خشکسالی در این استان منتشر شده است.

خشک شدن بخش‌هایی از رودخانه دز برای اولین بار

خبرگزاری دولتی ایرنا روز دوشنبه در خبری با عنوان «دز خشکید» نوشت که در روزهای اخیر فعالان محیط زیست و اهالی حاشیه پایین دست رودخانه دز، در بخش شعیبیه از توابع شوشتر در شمال خوزستان، با انتشار ویدیوهایی فاجعه خشک شدن رودخانه دز را به تصویر کشیدند.

فاطمه کرم‌الله‌ چعب، مدیر انجمن محیط زیستی «رمانه» با اشاره به «سوء مدیریت در بخش آب»، در این باره ایرنا گفت: «حدود یک هفته است که رودخانه دز در روستاهای پایین دست بخش شعیبیه کاملا خشک شده و کف رودخانه مشخص است.»

به گفته کرم‌الله چعب، چند سال است که این منطقه با کمبود آب روبه‌روست و آب رودخانه دز در ماه‌های اخیر بسیار کاهش یافته است اما: «این نخستین بار است که رودخانه کاملا خشک می‌شود.»

این فعال محیط زیستی از قطع شدن آب لوله‌کشی روستاهای این بخش در روزهای اخیر نیز خبر داد و گفت: «با خشک شدن رودخانه، پمپ‌های آب روستایی امکان برداشت آب ندارند و در این روزها مردم مجبور شده‌اند برای شست‌وشو و بهداشت از همین اندک آبی که در کف رودخانه است استفاده کنند.»

کرم‌الله‌ چعب درباره مصرف آب برای کشاورزی نیز گفت: «ممنوعیت کشت شلتوک اعلام شده اما در بالادست برخی کشاورزان اقدام به کشت شلتوک کرده‌اند زیرا کشت این منطقه شلتوک است. کشاورزان سالیان درازی است که شلتوک می‌کارند و با آن خو گرفته‌اند و فقط همین کشت را بلد هستند. از سوی دیگر جهاد کشاورزی برای معرفی کشت‌های جایگزین مناسب منطقه و آموزش کشاورزان اقدامی نکرده است.»

بحران کمبود آب در دیگر استان‌ها

خشکسالی در خوزستان در حالی است که به تازگی گزارش‌هایی از بحران آب در استان اصفهان نیز منتشر شده است.

مردم این دو استان که در سال‌های اخیر با کمبود شدید آب مواجه بوده‌اند، پیشتر با برگزاری تجمع‌هایی اعتراض خود را به ناکارآمدی مدیریت دولت در زمینه حل بحران آب اعلام کردند.

جمهوری اسلامی اما اعتراضات خوزستان و اصفهان و برخی دیگر از استان‌های ایران را سرکوب کرد و جان تعدادی از معترضان را گرفت.

روز دوشنبه و چند روز پس از تکرار وعده‌های ابراهیم رئیسی درباره حل مشکل کمبود آب در استان اصفهان، مجتبی موسوی نائینی، مدیر سد و نیروگاه زاینده‌رود اعلام کرد تنها ۳۰ درصد سد زاینده‌رود آب دارد و برنامه ابلاغی وزارت نیرو درباره این سد محقق نمی‌شود.

مدیر سد و نیروگاه زاینده‌رود هشدار داد: «حتی در ماه‌های آینده مقدار خروجی سد زاینده‌رود بیش از ورودی آن می‌شود که خود این عامل موجب کاهش حجم سد زاینده‌رود می‌شود.»

با این حال، بحران کمبود آب فقط منحصر به استان‌های مرکزی و جنوبی ایران نیست و استان‌های شمالی ایران هم که پیشتر از این نظر در وضعیت بهتری قرار داشتند با چنین بحرانی مواجه شده‌اند.

بهزاد برارزاده، مدیرعامل آب و فاضلاب مازندران روز دوشنبه در یک نشست خبری گفت: «تنش شدید آبی در استان به ویژه شرق مازندران از نکا تا گلوگاه جدی و نگران کننده است.»

به گفته او، اکنون ۲۰ شهر و ۲۱۳ روستا در مازندران با تنش آبی مواجه هستند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
خبر ورزشی
دنیای چین
خبرها

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.