رؤسای جمهوری ایران و ونزوئلا روز شنبه ۲۱ خرداد در مجموعه فرهنگی - تاریخی سعدآباد، سند همکاریهای جامع راهبردی ۲۰ ساله دو کشور را امضا کردند.
همزمان بخشهای عمومی مجموعه سعدآباد از جمله موزههایش برای دو روز به روی مردم بسته شد.
رئیسی در نشست مشترک با رییس جمهوری ونزوئلا، همکاریهای نظامی و خدمات فنی و مهندسی را از جمله موارد سند ۲۰ همکاریها عنوان کرد.
او همچنین گفت: «ملت ایران تصمیم گرفته تحریمها را فرصتی در جهت پیشرفت کشور قلمداد کند. اراده ونزوئلا هم مقاومت در برابر تحریمها بوده و این کشور اَبَر تورمها را پشت سر گذاشته و رشد اقتصادی آغاز شده است. این نشان خوبی است که ثابت میکند مقاومت جواب میدهد.»
رئیسی تاکید کرد پارکهای علم و فناوری و شرکتهای دانشبنیان میتوانند زمینه خوبی برای همکاری ایران و ونزوئلا باشند.
نیکلاس مادورو نیز گفت: «آینده دوستی ما بسیار مسرتبخش و بدون خدشه خواهد بود و شاهد خواهیم بود جهان جدید چگونه شکل خواهد گرفت. دنیای آینده، دنیای تساوی و عدل و ایستادگی در برابر امپریالیسم است.»
او در پایان سخنان خود به فارسی به رئیسی گفت: «سلام!»
مادورو پیش از این در آبان سال ۹۵ به تهران سفر کرده بود.
پیش از سفر مادورو به تهران در روز جمعه، جواد اوجی، وزیر نفت جمهوری اسلامی، ۱۳ اردیبهشت به کاراکاس سفر کرده بود. یک هفته پس از این سفر، بر اساس اسناد شرکت دولتی نفت ونزوئلا، مشخص شد این کشور واردات نفت خام سنگین ایران را برای مصرف در پالایشگاههای خود آغاز کرده است.
ونزوئلا خود نیز صاحب ذخایر عظیمی از نفت سنگین است و پالایشگاههای این کشور عمدتا برای فرآوری نفت خام سنگین تنظیم شدهاند و در دو سال گذشته با واردات میعانات گازی از ایران اقدام به رقیق کردن و فرآوری نفت فوق سنگین خود کرده است.
پیش از سفر وزیر نفت ایران اما هیأتی از آمریکا برای مذاکره درباره تأمین نفت به ونزوئلا سفر کرده بود.
با این حال تعدادی از اعضای کنگره گفتند بایدن نباید از تصمیم خود برای ممنوعیت نفت روسیه به عنوان بهانهای برای تکیه بر کشورهایی مانند ایران و ونزوئلا استفاده کند.
همکاریهای ایران و ونزوئلا به قراردادهای تجاری و نفتی محدود نیست و پیشتر مقامهای وزارت دفاع اسرائیل گفتهاند ایران بمبهای هدایت شونده برای استفاده در «پهپاد مهاجر» و سایر مدلهای مشابه را به ونزوئلا تحویل داده است.