رویترز روز چهارشنبه ۱۷خرداد نوشت متن رسمی این قطعنامه که این خبرگزاری به آن دسترسی یافته، بسیار شبیه پیشنویسی است که هفته گذشته منتشر شد.
در حالی که قرار است این پیشنویس در نشست این هفته شورای حکام مورد بررسی و رأیگیری قرار گیرد، برخی دیپلماتها به رویترز گفتند این قطعنامه با وجود هشدارهای تهران درباره عواقب احتمالی آن، تصویب خواهد شد.
مقامهای جمهوری اسلامی تاکنون بارها نسبت به تصویب چنین قطعنامهای هشدار دادهاند و در همین رابطه، فداحسین مالکی، عضو کمیسیون ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی از برگزاری یک جلسه فوقالعاده در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در روز چهارشنبه خبر داد.
او گفت: «در این جلسه ضمن بررسی موضعگیری آقای گروسی در شورای حکام، موضوع تلاش سه کشور اروپایی در نشست فصلی شورای حکام درباره ایران مورد بررسی قرار میگیرد.»
در حالی که نگرانی مقامهای جمهوری اسلامی از تصویب قطعنامه علیه برنامه هستهای ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه دارد، کاظم غریبآبادی، نماینده پیشین جمهوری اسلامی در آژانس گفت اورانیومی که در یکی از مکانهای اعلام نشده ایران از سوی آژانس کشف شده، مربوط به «یکی از کشورهای دارای سلاح هستهای بوده» است.
کاظم غریبآبادی که اکنون معاون امور بینالملل قوه قضاییه و دبیر ستاد حقوق بشر این قوه است، شامگاه دوشنبه در گفتوگو با صداوسیمای جمهوری اسلامی گفت اورانیومهای غنیشده با منشأ انسانی که آژانس در سه مکان اعلام نشده ایران کشف کرده، «مقادیر ناچیزی» است.
او به یکی از این مکانها اشاره کرد و گفت: «خود آژانس به ما اطلاع داد که این اورانیوم از نوع اورانیوم کشف شده در یکی از کشورهای دارای سلاح هستهای بوده، نه به دلیل اینکه این اورانیوم در سلاح هستهای به کار میرود، بلکه منشا آن آنجا بوده است.»
غریبآبادی جزییاتی از این مکان و همچنین کشور مورد اشاره خود ارائه نکرد اما گفت: «زمانی که راهاندازی ذوب آهن اصفهان پیش از انقلاب صورت گرفته، یکی از این کشورها در آن مکان فعال بوده است.»
در حالی که مذاکرات هستهای وین برای احیای برجام از چند ماه پیش متوقف شده، مسائل حل نشده میان ایران و آژانس به یک چالش اساسی در پرونده هستهای ایران تبدیل شده است.
یک سال پیش آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد در سه محل اعلامنشده در ایران ذرات اورانیوم غنیشده با منشأ انسانی یافته است.
روز دوشنبه، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، از تورقوزآباد، ورامین و مریوان به عنوان این سه مکان اعلام نشده نام برد و گفت: «همچنین ایران مکان یا مکانهای فعلی مواد هستهای و/یا تجهیزات آلوده به مواد هستهای را که در سال ۲۰۱۸ از تورقوزآباد منتقل شدهاند، به آژانس اطلاع نداده است.»
پیشتر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر پیشین اسرائیل نام سایت تورقوزآباد را افشا کرده بود.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه هم در سخنرانی خود در آغاز نشست شورای حکام آژانس و هم در نشست خبری بعد از آن، بار دیگر اعلام کرد جمهوری اسلامی درباره یافتههای آژانس در سه مکان اعلام نشده ایران، توضیحاتی که از نظر فنی معتبر باشد ارائه نکرده است.
محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران اما اعلام کرد پاسخهایی که این کشور تاکنون درباره سوالهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه داده، «دقیق» بوده است.
اسلامی روز دوشنبه به شبکه تلویزیونی الجزیره گفت: «هیچ اراده جدیای از سوی مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای اینکه جوابهای ایران را قانع کننده توصیف کند، وجود ندارد.»
غریبآبادی نیز با این ادعا که «آژانس نقش مستقل ندارد»، گفت: «اگر فشار سیاسی به آژانس وارد نمیشد، امکان حل و فصل موضوع میان ایران و آژانس بسیار بالا بود چون توضیحات ما از نظر فنی و علمی در مورد این مکانها معتبر است.»
روز دوشنبه همچنین وزیر دفاع اسرائیل اعلام کرد نفتالی بنت، نخست وزیر این کشور، در دیدار اخیر خود با مدیرکل آژانس، اطلاعاتی درباره برنامه هستهای ایران به او داده است.
آژانس در گزارش اخیر خود هم نسبت به بیپاسخ ماندن پرسشهایش درباره مواد هستهای اعلام نشده از سوی جمهوری اسلامی ابراز نگرانی کرد و هم از تداوم نقض برجام از سوی ایران خبر داد.
در واکنش به این گزارش، کشورهای غربی پیشنویس قطعنامهای را برای ارائه در نشست جاری شورای حکام تهیه کردهاند که در آن از ایران خواسته شده به سوالات قدیمی آژانس در مورد آثار مشکوک اورانیوم در سه سایت اتمی پاسخ دهد.