وال استریت ژورنال: ایران با استفاده از گزارش‌های سری آژانس، فعالیت‌هایش را پنهان کرده است

چهارشنبه ۱۴۰۱/۰۳/۰۴

وال‌استریت‌ژورنال اعلام کرد جمهوری اسلامی دو دهه پیش با دسترسی به گزارش‌های محرمانه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، از آنها برای سناریوسازی و پنهان‌ کردن فعالیت‌های مشکوک خود در زمینه تسلیحات هسته‌ای استفاده کرده است.

وال‌استریت‌ژورنال روز چهارشنبه چهارم خرداد نوشت که این موضوع را بر اساس سخنان مقامات اطلاعاتی خاورمیانه و همچنین بررسی اسناد داخلی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دریافته است.

بر اساس این گزارش، جمهوری اسلامی تقریبا دو دهه پیش و در بحبوحه تحقیقات درباره برنامه هسته‌ای مشکوک به تسلیحاتی بودن، به گزارش‌های محرمانه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دسترسی یافت و آنها را میان مقامات ارشد خود که مسئول داستان‌‌سازی و سرپوش گذاشتن بر فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی بودند، توزیع کرد.

این مقام‌های جمهوری اسلامی نیز برای سرپوش گذاشتن بر برنامه نظامی اتمی این کشور، برخی سوابق مربوط به فعالیت‌های هسته‌ای ایران را جعل کردند.

آمریکا و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی طی سال‌های گذشته بارها گفته‌اند ایران از پاسخ دادن به سوالات مربوط به فعالیت‌های هسته‌ای خود در گذشته خودداری کرده است.

وال استریت ژورنال به نقل از مقام‌های اطلاعاتی خاورمیانه نوشت که اسناد محرمانه آژانس، همراه مدارک ایران به زبان فارسی در فاصله سال‌های ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۶ میان نظامیان ارشد، مقام‌های دولتی و مقام‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی دست به دست شده است.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در آن زمان در حال بررسی اطلاعاتی بود که نشان می‌داد جمهوری اسلامی بر روی سلاح‌های اتمی کار کرده است.

دیوید آلبرایت، رییس مؤسسه علوم و امنیت بین‌المللی و بازرس سابق آژانس به وال استریت ژورنال گفته است دستیابی ایران به اسناد حساس آژانس «نشان‌دهنده نقض جدی امنیت داخلی آژانس است.»

او گفت: «ایران می‌تواند پاسخ‌هایی را آماده کند که به آنچه آژانس از قبل می‌داند اعتراف کند و اطلاعاتی را که احتمالا خود به خود کشف خواهد شد ارائه دهد و همزمان، آنچه را آژانس هنوز نمی‌داند و ایران خواهان حفظ آن است، پنهان کند.»

به نوشته وال استریت ژورنال، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که در وین مستقر است، از اظهارنظر درباره این اسناد خودداری کرده و به سوالات مربوط به مدیریت امنیتی خود پاسخی نداده است.

مدارک آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که جمهوری اسلامی به آنها دسترسی پیدا کرده، در میان بیش از ۱۰۰ هزار سند و پرونده‌ای است که توسط موساد در ژانویه سال ۲۰۱۸ از تهران کشف و ضبط شد.

برخی از این اسناد همراه با یادداشت‌هایی دست‌نویس به زبان فارسی درباره این اسناد است.

وال استریت ژورنال تأکید کرد در چند سندی که بررسی کرده، متوجه شده که مقام‌های ایرانی به «روش‌های اطلاعاتی» برای دست‌یابی به گزارش‌های آژانس اعتبار می‌دهند.

چند روز پیش، رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، اعلام کرد از اینکه ایران همچنان اطلاعات لازم درباره سه مکان مشکوک هسته‌ای را در اختیار آژانس نمی‌گذارد به شدت نگران است.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز سه‌شنبه ۲۰ اردیبهشت با اشاره به پیدا شدن رد اورانیوم غنی‌ شده در سه محل اعلام‌ نشده گفت به ایران هشدار داده که درباره فعالیت‌های هسته‌ای خود به اندازه کافی شفاف نیست.

این چندمین بار در ماه‌های اخیر است که گروسی به عدم شفافیت و قانع‌ کننده نبودن پاسخ‌های جمهوری اسلامی درباره مراکز مشکوک به غنی‌سازی اورانیوم اشاره می‌کند.

عدم پاسخگویی جمهوری اسلامی در این زمینه، بر تلاش‌های آمریکا و شرکای اروپایی‌اش در مذاکرات وین برای احیای برجام که از ماه اسفند تاکنون متوقف مانده، سایه انداخته است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
وقتی نفت ملی شد
جهان‌نما
خبرها

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.