واکنش‌های داخلی و جهانی به شکست حزب‌الله و همپیمانانش در انتخابات پارلمانی لبنان

چهارشنبه ۱۴۰۱/۰۲/۲۸

تحلیگران سیاسی نتایج انتخابات پارلمانی لبنان را همچون کابوسی برای احزاب و گروه‌های لبنانی نزدیک به ایران و رژیم سوریه خواندند. شکست تلخ این گروه‌ها امروز تیتر بارزترین روزنامه‌های محلی در لبنان و جهان بود.

شکست سخت گروه‌های ایران و رژیم بشار اسد و در رأس آنها حزب‌الله و از دست دادن اکثریت پارلمانی آنها، عناوین گوناگونی در روزنامه‌های محلی لبنان و همچنین رسانه‌های خارجی و بین‌المللی داشت.

حزب‌الله و همپیماناش به جای ۷۱ کرسی پارلمان که قبلا در اختیار داشتند، تنها ۶۱ کرسی به دست آورده‌اند؛ یعنی ۱۰ کرسی از دست داده‌اند که بنا به گفته تحلیگران مسائل لبنان، رقم کمی نیست. البته الجزیره، تعداد کرسی‌های جناح حزب‌الله و همپیمانانش را ۵۸ کرسی اعلام کرده و خبرگزاری رویترز این عدد را ۶۲ کرسی نوشته است. اما هر کدام از این عددها درست باشد، حزب‌الله و حامیانش که پیش‌تر ۷۱ کرسی در اختیار داشتند، شکست خورده‌اند و اکثریت لازم (بیش از ۶۵ کرسی) را از دست داده‌اند.

در لبنان هر جریان سیاسی برای آنکه دست بالاتری در انتخاب اعضای کابینه و نخست‌وزیر داشته باشد، نیازمند داشتن حداقل ۶۵ کرسی از پارلمان است.

بر اساس اعلام وزارت کشور لبنان، تکلیف ۱۲۸ کرسی پارلمان آینده لبنان روشن شد اما در تحلیل این وضعیت گفته می‌شود نتیجه این انتخابات، گره‌های بیشتری بر کلاف پیچیده تشکیل دولت باثبات در این کشور زد.

در این شرایط رسانه‌های جهانی بیشتر بر شکست حزب‌الله در انتخابات تأکید کرده‌اند.

روزنامه واشنگتن پست بیش از هر چیز به تخلفات انتخاباتی و تهدیدهایی که از سوی ناظران ثبت شده است پرداخته و نوشته است بیشتر این تهدیدها و تخلفات در مناطق تحت کنترل حزب‌الله و جنبش امل، دو گروه شیعه نزدیک به ایران اتفاق افتاد.

تحلیگران سیاسی اما تأکید کردند توجه جهانی به انتخابات پارلمانی لبنان، نشان می‌دهد که جهان انتخابات لبنان را یک نظرسنجی درباره مشروعیت حزب‌الله می‌داند. به نظر این ناظران، نتایج انتخابات فاصله حزب‌الله و دیگر گروه‌های سیاسی لبنان را بیشتر کرد. شکست همپیمانان حزب‌الله یعنی کاهش مشروعیت پارلمانی که حزب‌الله در سال‌های گذشته آن را در مقابل مخالفانش به کار می‌برد.

برخی تحلیگران همچنین نتیجه انتخابات لبنان را پایان دوره تسلط ایران بر این کشور خواندند و پیش‌بینی کردند که لبنان به آغوش جهان عرب باز خواهد گشت. این کارشناسان ابراز امیدواری کردند که بیروت به پیش از اشغال لبنان توسط ایران باز گردد.

از سوی دیگر، پیام‌های عربی، اروپایی و جهانی از جمله پیام آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل، بر ضرورت تسریع در تشکیل دولت جدید تأکید دارند تا وضع لبنان بهبود پیدا کند و این کشور در مسیر تحول اقتصادی قرار بگیرد.

جبران باسیل، رهبر جریان ملی آزاد نزدیک به حزب‌الله که با چهار کرسی کمتر نسبت به دوره پیش اکثریت مسیحی در پارلمان را از دست داده، همچنان از اعلام شکست خودداری می‌کند. این در حالی است که نگاه‌ها امشب به سخنرانی حسن نصرالله، دبیر کل حزب‌الله است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما
خبرها

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.