زنان،صلح، امنیت- امن‌‌ترین و خطرناک‌ترین نقاط زمین برای زنان

شنبه ۱۴۰۰/۱۲/۱۴
آرام بلندپز

ایران اینترنشنال

از ابتدایی‌ترین حقوق انسانی، داشتن امنیت شخصی است. نیمی از افراد جهان اما به طور روزانه امنیت شخصی‌شان در معرض تهدید قرار می‌گیرد . زنان از تمام گرو ه‌های سنی و نژادی در روزمره خود با شرایط ناامن، چه روانی، چه جسمی رو به رو می‌شوند.

به عنوان نمونه، زمانی که تنها در حال طی کردن مسیر خانه پیاده‌اند یا زمانی که در تاکسی نشسته اند و یا زمانی که خیلی ساده در مکان های عمومی حضور دارند.

از نظر تاریخی در بیشتر جوامع جهانی تلاشی برای قرار دادن اولویت امنیت زنان  نشده است؛ یعنی بیشتر جوامع دنیا به طور کلی مهری نسبت به زنان نشان نداده‌اند.

برخی تحقیقات و مطالعات تاریخی نشان می‌دهد دوازده هزار سال پیش با پیدایش کشاورزی و سکونت گاه های جمعی، اساس جوامع مرد سالار بنا نهاده شده است.

یک تغییر ناگهانی در سبک زندگی که عامل مهم انتقال پایه ای قدرت به سمت مردان شد؛ تغییری بنیادین در جامعه که بذر نابرابری جنسیتی، تبعیض و خشونت را پاشید.

عوامل متفاوتی باید سنجیده شود تا میزان امنیت یک جامعه برای زنان در آن مشخص شود اما دو شاخصه، گویای شرایط ناامن برای زنان است:

اولی تعداد جرایم مرتکب شده نسبت به زنان و دومی قوانینی که زنان را در برابر آن جرایم محفوظ نگه می دارد.

قتل/ تجاوز/سوءاستفاده جنسی و خشونت خانگی چهار دسته از جرایم اصلی مرتکب شده نسبت به زنان است.

البته از آن جایی که آمارهای رسمی دولت ها همیشه با شفافیت نمی آیند اکثر آمارهای تحقیقاتی تنها می‌تواند نزدیک به واقعیت اما نه خود واقعیت باشد.

به طور مثال کشور سوئد یکی از بالاترین نرخ‌های تجاوز به زنان را در جهان نشان می‌دهد  و این تنها به این دلیل است که این جرائم توسط زنان گزارش شده و پلیس آن‌ها را ثبت می‌کند حال آن که در بسیاری از کشورهای خاورمیانه از جمله ایران، بحرین و افغانستان که شهادت زنان نصف مردان حساب می‌شود، زنان با گزارش جرم خود محکوم می شوند و در واقع آمار پایین جرایم ثبت شده نسبت به زنان، بیانگر عدم امنیت زنان است!

طبق آمارهای سال گذشته ی سازمان جمعیت جهانی، ژاپن و لهستان کم‌ترین تعداد جرائم نسبت به زنان و آفریقای جنوبی بیشترین آن‌ها را ثبت کردند.

بخشی دیگر از فاکتور امنیت زنان قوانین حقوقی آن ها در یک اجتماع است؛  قوانینی در حوزه های :سقط جنین، خشونت خانگی، تجاوز توسط همسر، سو استفاده جنسی در محیط کار، سن ازدواج، استقلال زنان، حق ارث، حق تحصیل، حق کار، ازدواج اجباری و حق رای.

بر اساس گزارش تحقیقاتی سال گذشته «سیفتی دیتکتیوز»، آلبانی، استرالیا و اتریش دارای بهترین قوانین برای زنان نام‌گذاری شدند در حالی که یمن، سوریه در نقطه ی مقابل قرار گرفتند؛ البته با روی کار آمدن دوباره طالبان در تابستان سال گذشته، افغانستان در صدر جدول بالای یمن قرار می‌گیرد.

سیستم قضایی یک کشور مهم ترین نقش را در حفظ امنیت زنان تعریف می‌کند مخصوصا وقتی موضوع دفاع از خود، مطرح می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهد یک جناح‌گیری موروثی جنسیتی در ریشه قوانین کشورهای جهان نهادینه شده است.

به طور مثال بر اساس داده‌های آماری یک رشته تحقیق در سال ۲۰۱۹، هشتاد درصد زنان محکوم  به ارتکاب قتل در زندان های روسیه در دفاع از خود مرتکب جرم شده‌اند؛ علیرغم این که روسیه در این زمینه برای حمایت از زنان قانون وضع کرده اما به خاطر بندی دیگر از قانون که برای دفاع از خود حد و حدود تعیین کرده است، در عمل نمی‌تواند حامی برای زنان گرفتار شده باشد.

به گفته سازمان ملل در هر یک ساعت شش زن توسط فردی نزدیک و خویشاوند به خود کشته می شود.

به عنوان نمونه، در ایران فرزندکشی مجازات پایینی برای پدر دارد مثل مجازات زندان از سه تا ده سال؛ یا اگر زنی در مقابل تجاوز از خود دفاع کند و فرد متجاوز کشته شود زن به سختی می‌تواند آن را به دادگاه اثبات کند. همچنین سال‌هاست لایحه حمایت از زنان در هزارتوی اتاق‌های قانون گذار جمهوری اسلامی دارد خاک می‌خورد.

آمار سازمان جمعیت جهانی نشان می دهد که آفریقای جنوبی، برزیل، روسیه، مکزیک و ایران پنج کشور خطرناک در جهان برای زنان فهرست گذاری شده‌اند و در نقطه مقابل اسپانیا، سنگاپور، ایرلند، اتریش و سوئیس امن‌ترین کشورها برای زنان نام گذاری کرده است.

در یک تحقیق میدانی در سال گذشته میان پنجاه و دو کشور جهان، پنجاه درصد زنان در طول روز برای تنها پیاده روی کردن حس خطر نمی‌کنند، در حالی که همین پنجاه درصد برای تنها بیرون رفتن در شب احساس خطر می‌کنند. بسیاری از افراد شرکت کننده در این تحقیق نیز بر این باور بودند که سوئد، نروژ و کانادا امن‌ترین کشورها برای زندگی‌اند.

طبق شاخص آماری زنان-صلح و امنیت، قاره آفریقا و غرب قاره آسیا خطرناک‌ترین جاهای زمین برای زنان است. در تحقیقات جدید سال۲۰۲۲ ، بر اساس داده‌های پزشکی و امنیتی سازمان  اینترنشنال اس او اس، افغانستان، جمهوری آفریقای مرکزی، عراق، لیبی، سوریه و یمن ناامن ترین کشورهای جهان برای زنان و ایسلند، دانمارک، نروژ، فنلاند و سوئیس امن ترین کشورها ذکر شده‌اند

اما حالا سوال اصلی این‌جاست که چه طور می‌شود برای بهبود شرایط امنیت زنان در جهان تلاش کرد. جدا از برنامه های سازمان‌های حقوق بشری، شاید نخستین قدم آموزش این نکته باشد که جرایمی چون تجاو و سوء استفاده جنسی خطای قربانی نیست. همین‌طور آموزش نپذیرفتن خشونت در جامعه، قدمی بنیادین دیگر برای فراهم کردن امنیت زنان است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
جهان‌نما
خبرها
پان‌عربیسم

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.