بهرام عیناللهی وزیر بهداشت روز یکشنبه ۱۲ دی به خبرنگاران گفت: «پزشکان و به ویژه اعضای هیاتهای علمی که داروهای خارجی تجویز کنند از نظر ما امتیاز کمتری خواهند داشت.»
او با بیان این که از اواخر سال ۹۷ تاکنون حدود ۲۵۰۰ قلم دارو در ایران گران شده، گرانی داروهای خارجی را به دلیل افزایش قیمت دلار «طبیعی» دانست.
همچنین همزمان با تاکید وزیر بهداشت بر تولید واکسن داخلی کرونا، بهرام دارایی رییس سازمان غذا و دارو گفت واردات واکسن خارجی کرونا ممنوع شده است.
به گفته او، قرار شده واکسنسازهای داخلی حداقل ۱۵ میلیون دوز واکسن در ماه به وزارت بهداشت تحویل دهند.
این در حالی است که پیشتر به بهانه تولید داخلی، واکسیناسیون کرونا در ایران با تاخیر صورت گرفت و شرکتهای وابسته به حکومت نیز نتوانستند به تعهدات خود در این زمینه عمل کنند.
اما جلوگیری از واردات دارو در حالی است که برخی از مقامهای صنفی، روند تولید دارو در ایران را زیر سوال بردهاند.
مجتبی بوربور نایب رییس اتحادیه واردکنندگان دارو روز یکشنبه به ایلنا گفت: «ما در واردات ماده اولیه به شدت وابسته به ارز هستیم و امسال هم حدود ۱.۵ میلیارد دلار ارز گرفته است.»
به گفته او، حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد ماده اولیهای وارداتی برای دارو از هند و چین وارد ایران میشود.
در حالی که مقامهای جمهوری اسلامی همواره در سالهای اخیر کمبود دارو در ایران را به تحریمهای بینالمللی علیه جمهوری اسلامی مربوط دانستهاند، نایب رییس اتحادیه واردکنندگان دارو گفت: «اثر تحریمها آنقدر نیست که از آن صحبت میشود، ما بیشتر خودتحریمی داریم.»
او با تاکید بر این که اطلاعات دقیقی از میزان واردات دارو به ایران منتشر نمیشود، ادامه داد: «آنچه ما میدانیم این است که سال ۹۹ میزان واردات داروی ساخته شده ۱.۱ میلیارد دلار بود و در سال ۱۴۰۰ ادعا میشود که این رقم به ۷۰۰ میلیون دلار رسیده است.»
بوربور تاکید کرد علت کاهش چشمگیر واردات دارو به ایران «سیاستهای داخلی بوده که جلوی واردات دارو را میگیرند.»
اواخر آذرماه، حیدر محمدی، مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، گفته بود درحالی که سومین ماه پاییز رو به پایان است هنوز سهمیه ارزی شش ماه دوم سال برای واردات دارو تخصیص داده نشده است.
کمبود دارو در ایران به حدی رسیده که به تازگی همشهریآنلاین گزارش داد که حداقل هزینه یک هفته درمان هر کودک دارای سرطان به ۸ میلیون تومان افزایش یافته و برخی خانوادهها به دلیل ناتوانی در تهیه دارو، از درمان کودکان خود صرفنظر میکنند.
پیشتر همایون سامهیح نجفآبادی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس در گفتوگو با وبسایت «دیدهبان ایران» با بیان این که واردات دارو با ارز ۴۲۰۰ تومانی در سال آینده متوقف میشود، گفته است: «در سال آینده، قیمت دارو به نسبت سال ۱۴۰۰ بسیار گرانتر خواهد بود.»