کابینه ابراهیم رئیسی چند روز پیش، چهارشنبه هشتم دی، با صدور مجوز برای گشایش سرکنسولگری چین در بندرعباس موافقت کرد.
مجیدرضا حریری، رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین، روز شنبه به ایلنا گفت تعداد زیادی از اتباع چین در خودروسازی کرمان، صنایع سیرجان، رفسنجان و چابهار کار میکنند و در جریان توافقهای سفر رییس جمهور چین به ایران در سال ۲۰۱۶ قرار شده که شهرکهای صنعتی مشترک در جاسک و مَکران ایجاد شود.
محمدحسین ملائک، سفیر سابق ایران در چین، نیز به ایلنا گفت «چینیها پیشبینی کردهاند بتوانند سهم بزرگی در توسعه مَکران داشته باشند» و باید تعداد زیادی از شرکتهای چینی در آنجا مستقر شوند.
سواحل مَکران در جنوب شرقی ایران و جنوب غربی پاکستان و در مجاورت دریای عمان واقع شده و پس از تاکید علی خامنهای بر توسعه این منطقه، ستادی برای توسعه این سواحل توسط دولت تشکیل شده است. سپاه پاسداران نیز قرار است پروژههایی را در این منطقه اجرا کند.
محمدحسین ملائک همچنین در گفتوگو با ایلنا تعداد اتباع چین در ایران را بین پنج تا شش هزار نفر ذکر کرد و گفت احتمالا کنسولگری تهران کفاف این تعداد را نداده و چین برای ارائه خدمات به اتباع خود درخواست یک کنسولگری دیگر را داده است.
توافق ۲۵ ساله بین ایران و چین هفتم فروردین امسال در مراسمی در تهران به امضای محمدجواد ظریف و وانگ ئی، وزیران خارجه وقت دو کشور، رسید.
بر اساس سندی که ایراناینترنشنال پیش از این منتشر کرده، این قرارداد مواردی چون تضمین خرید نفت ایران از سوی چین در قبال حضور این کشور در ایران، توسعه بنادر و جزایر، همکاری در ساخت پیام رسانهای اجتماعی و تامین تجهیزات نظامی و پیشبرد صنایع نظامی را شامل میشود.