امیرعبداللهیان روز دوشنبه ششم دی در حاشیه پنجمین کنفرانس تاریخ روابط خارجی ایران در مرکز مطالعات وزارت خارجه ایران به خبرنگاران گفت: «امروز سند مشترک و قابلقبولی روی میز مذاکرهکنندگان داریم که آنها را از اسناد یکم و پانزدهم دسامبر میخوانیم؛ هم در موضوع هستهای و هم تحریمها. یعنی دیگر سند ژوئن ۲۰۲۱ را کنار گذاشتیم.»
به گفته وزیر خارجه ایران، دور جدید مذاکرات هستهای در وین برای احیای برجام از روز دوشنبه ششم دی آغاز میشود و بحث تضمین و راستیآزمایی از محورهای گفتوگوهای دوشنبه است.
او اضافه کرد: «مهمترین مساله برای ما این است که به نقطهای برسیم که اولا نفت ایران به آسانی و بدون هیچ مرزی فروخته شود و پول نفت به صورت ارزی در حسابهای بانکی ایران وارد شود و ما از همه مزایای اقتصادی در بخشهای مختلف استفاده کنیم.»
ایرنا هم گزارش داد علی باقریکنی، مذاکرهکننده ارشد جمهوری اسلامی، در راس هیاتی برای پیگیری مذاکرات وین وارد پایتخت اتریش شده و قرار است برای رایزنیهای دیپلماتیک پیش از نشست کمیسیون مشترک برجام به هتل کوبورگ برود.
پیشتر جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، گفته است این کشور و دیگر قدرتهای جهانی پشت درهای بسته در مذاکرات وین یک ضربالاجل تعیین کردهاند که زمان آن دور نیست.
اما یک منبع نزدیک به تیم مذاکره کننده ایران در واکنش به این اظهارات گفت برای جمهوری اسلامی «حالت اضطراری در مذاکرات» وجود ندارد.
امیرعبداللهیان درباره مذاکرات ایران و عربستان سعودی نیز گفت زمان دور جدید این مذاکرات هنوز مشخص نشده است.
تاکنون چهار دور از مذاکرات تهران و ریاض برگزار شده است.
پیشتر سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران گفته بود با وجود دیدار کوتاه وزرای خارجه ایران و عربستان سعودی در اسلامآباد، تحولی در زمینه گفتوگوها میان تهران و ریاض صورت نگرفته است.
«پاسخ اطمینانبخشی به ایرانیان خارج از کشور برای ورود و خروج داریم»
همچنین امیرعبداللهیان از ارائه «تسهیلات» برای ایرانیان خارج از کشور و راهاندازی یک سامانه اینترنتی با عنوان «میخک» خبر داد.
او گفت همه ایرانیان خارج از کشور میتوانند اطلاعات اولیه خود را در این سامانه وارد کنند و «بر اساس هماهنگیهایی که با دستگاههای امنیتی و قوه قضاییه صورت گرفته پاسخ وزارت خارجه به ایرانیان خارج از کشور برای ورود و خروج از کشور اطمینانبخش است.»
وزیر خارجه ایران در این باره توضیح نداد چه تضمینی برای افراد وجود دارد که حتی با استعلام از دستگاههای قضایی و امنیتی، مشکلی بعد از ورود به ایران برایشان ایجاد نشود.
در سالهای اخیر نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی با بازداشت اتباع خارجی و شهروندان دوتابعیتی و حتی ربایش ایرانیان ساکن در خارج از کشور، نگرانیهایی را در زمینه سفر ایرانیان به کشورشان ایجاد کرده است.
برخی از بازداشتشدگان با دعوت رسمی دولت جمهوری اسلامی ایران به تهران سفر کرده بودند.
امیرعبداللهیان گفت: «البته در مدت اقامت در ایران همه قوانین و مقررات را باید رعایت کنند و این موارد در سایت میخک در قسمت قوانین جمهوری اسلامی ایران درج شده است.»
دولت ابراهیم رئیسی از ابتدای آغاز کار خود تاکنون بارها از ایرانیان خارج از کشور به ویژه ایرانیان دارای سرمایه خواسته به کشور بازگردند.
این در حالی است که در مهرماه، محمد ناطقی، اقتصاددان و کارشناس سرمایه، با اشاره به ناامنیهای سیاسی و اقتصادی در ایران گفت حتی یک خارجی، از سر کنجکاوی هم که شده در این کشور سرمایهگذاری نکرده است.
ناطقی در گفتوگو با روزنامه اینترنتی فراز گفت علاوه بر این که ایران «از نظر برخی آزادیها» جذابیت دیگر کشورها را ندارد، حتی نسبت به دیگر کشورهای منطقه «در بسیاری از زمینههای سیاسی و اقتصادی دچار ناامنی» است.
گزارشهای پیدرپی در ماههای اخیر حاکی از فرار سرمایهها از ایران و افزایش خرید مسکن در ترکیه از سوی خریداران ایرانی است.