دومین روز دادگاه بین‌المللی مردمی آبان؛ شهادت عفو بین‌الملل، معترض قطع نخاع شده، مقام پلیس

پنجشنبه ۱۴۰۰/۰۸/۲۰

در دومین روز «دادگاه بین‌المللی مردمی آبان» نماینده سازمان عفو بین‌الملل درباره جان‌باختگان و شکنجه و تجاوز زندانیان گزارش داد و دو معترض آسیب‌دیده و یک سرگرد نیروی انتظامی شهادت دادند.

در نوبت دوم جلسه روز پنجشنبه فردی که با نام شاهد شماره ۱۹۵ از او یاد شد گفت که یک سرگرد نیروی انتظامی بوده و به دلیل اجرا نکردن دستور یک فرمانده سپاه برای اعزام به یک پمپ بنزین که آتش زده شده بود به پنج سال زندان محکوم شد.

او گفت روز ۲۳ آبان ۹۸ به او ماموریت داده شد که به همراه ۶۰ نفر نیرو به یکی از شهرهای غرب کشور رفته و در یک مدرسه مستقر شوند.

این شاهد که سومین شاهد در جریان دادگاه بود گفت که روز ۲۷ آبان نیروهای لباس شخصی وابسته به سپاه پاسداران و اداره اطلاعات به معترضان به صورت رگباری تیراندازی کردند و در این روز پیکر ۱۵ نفر از معترضان کشته شده به سردخانه بیمارستان منتقل شد.

او همچنین اعلام کرد که اکثر مجروحان به دلیل ترس از عواقب بعدی به بیمارستان مراجعه نمی‌کردند.

این سرگرد نیروی انتظامی گفت که یکی از فرماندهان سپاه در بی‌سیم به او دستور داد که با نیروهایش به یک پمپ بنزین که آتش زده شده برود و در روند سرکوب معترضان مشارکت کند اما او به دلیل اینکه این فرد از یک نهاد دیگر بوده و هم رده او نبوده این دستور را اجرا نکرد و ۲۵ اسفند همان سال بازداشت شد.

این مامور سابق نیروی انتظامی درباره موراد دیگر گفت که برخی از اعتراضات مختلف در ایران قابل کنترل و مسالمت‌آمیز بوده اما ماموران اموال عمومی را تخریب کرده و فضا را متشنج کرده‌اند و کنترل از دست همه خارج شده است.

روایت یکی از مجروحان قطع نخاع شده

یکی از مجروحان اعتراضات آبان که بر اثر شلیک گلوله قطع نخاع شده نیز در جریان دومین روز دادگاه اعلام کرد که خانواده‌اش دو بار اقدام به شکایت کردند و دادگاه هر دو بار پرونده را به صورت یک‌طرفه مختومه اعلام کرد.

به گفته او، نیروی انتظامی در ابتدا تیراندازی را تکذیب کرد و در دفعه دوم نیز با گفتن اینکه «خب اعتراض کردی، تیر خوردی» پرونده را بست.

او گفت که در بیمارستان حدود ۱۵ نفر را هم دیده که ماموران به قصد کشت به آنان شلیک کرده بودند.

در جلسه دادگاه ویدیوهایی نیز از اعتراضات در جاده منتهی شهرستان راسک پخش شد و این شاهد گفت که حدود ۲۰۰ متر جلوتر نیروهای سپاه پاسداران با اسلحه و تیربار ایستاده بودند و به معترضانی که قصد داشتند از روستاها به شهر بروند شلیک می‌کردند.

در نوبت صبح دادگاه پنجشنبه همچنین رها بحرینی، پژوهشگر امور ایران در سازمان عفو بین‌الملل، گزارشی را درباره سرکوب اعتراضات آبان ۹۸ ارائه و اعلام کرد که به بازداشت شدگان، از جمله کودکان، تجاوز شده است.

بحرینی گفت که نیروهای امنیتی صدها کودک را در استان‌های خوزستان، کرمانشاه، کردستان و ایلام بازداشت کردند و در استان کهگیلویه و بویراحمد برخی از آنها پس از اعتراضات در مدرسه بازداشت شده و به آنها شوک الکتریکی زده شده است و همچنین شکنجه شده‌اند.

بر اساس این گزارش، به برخی از کودکان تجاوز شده بود و همچنین کودکان دچار آسیب‌های شدید جسمی، از جمله شکسته شدن دست و دندان، شده بودند.

بحرینی گفت که بازداشت‌شدگان تحت انواع شکنجه، از جمله تجاوز و آزار جنسی، آویزان شدن از سقف و اعدام نمایشی قرار گرفتند.

به گفته او، اعتراضات آبان اغلب در مناطق فقیرنشین و قسمت‌های محروم جامعه رخ داد اما در بین کشته‌شدگان افرادی از اقشار مختلف، از جمله پزشکان، پرستاران، معلمان و دانشجویان، حضور داشتند.

رها بحرینی با اشاره به استفاده از شلیک مستقیم گلوله و «آتش گسترده» علیه معترضان، ویدیوهایی را از اعتراضات و سرکوب آنان توسط نیروهای امنیتی در دادگاه پخش کرد.

او روز دوم اعتراضات آبان را خونین‌ترین روز این اعتراضات ذکر کرد و همچنین گفت که ۲۳۶ نفر در روز دوم و سوم که اینترنت قطع بوده کشته شده‌اند.

بر اساس اطلاعات عفو بین‌الملل، جان‌باختگان در۳۷ شهر مختلف در هشت استان ایران بودند و ۲۲ کودک نیز در بین آن‌ها بودند؛ بیشترین تعداد کشته‌شدگان نیز مربوط به استان تهران بود و همچنین ۵۹ نفر در استان خوزستان و ۱۳ نفر در کرمانشاه کشته شدند.

مقام‌های جمهوری اسلامی به نامه درخواست حضور در این دادگاه پاسخی نداده و در آن حاضر نشده‌اند.

در جلسه روز اول دادگاه خانواده تعدادی از کشته‌شدگان، از جمله امین انصاری‌فر پدر فرزاد، مادر پژمان قلی‌پور، و ناهید شیرپیشه مادر پویا بختیاری، شهادت دادند.

دادگاه بین‌المللی مردمی آبان که با هدف «رسیدگی به کشتار و شکنجه مردم در اعتراضات آبان ۹۸» در لندن تشکیل شده قصد دارد درباره بیش از ۱۳۰ مقام ایرانی و احتمال انجام جنایت علیه بشریت از سوی آن‌ها، اظهارات ده‌ها شاهد را بررسی کند.

این دادگاه همچنین قرار است اظهارات ۴۵ شاهد علیه بیش از ۱۳۰ مقام جمهوری اسلامی، از جمله علی خامنه‌ای و ابراهیم رئیسی، را بررسی کند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
اقتصاد و بازار
تیتر اول
جهان‌نما

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.