مقامهای آمریکا: ایران نفتکشی با پرچم ویتنام را در دریای عمان توقیف کرده است
رسانههای جمهوری اسلامی گزارش دادند نیروی دریایی سپاه پاسداران «چندی پیش» با اجرای «عملیات هلیبرن» بر روی عرشه یک نفتکش، جلوی «ربوده شدن» محموله نفت صادراتی ایران از طرف آمریکا را گرفته است. مقامهای آمریکایی گزارشها درباره توقیف یک نفتکش با پرچم ویتنام را تایید کردند.
بر اساس گزارش یکسانی که رسانههای مختلف ایران از جمله صدا و سیما منتشر کردهاند، آمریکا یک نفتکش را که حامل نفت صادراتی ایران بوده در آبهای دریای عمان مصادره کرده و پس از انتقال محموله نفت آن به یک نفتکش دیگر، آن را به سوی «مقصدی نامعلوم» هدایت کرده است.
این گزارش اضافه کرده نیروی دریایی سپاه با اجرای «عملیات هلیبرن» بر روی عرشه نفتکش، آن را به تصرف خود درآورده و به سمت آبهای ایران هدایت کرده است.
به نوشته رسانههای ایران، نیروهای آمریکا با چندین ناو جنگی و بالگرد به تعقیب نفتکش پرداختهاند، اما با «ورود قاطعانه» نیروهای سپاه موفق نشدند و این نفتکش اکنون در آبهای ایران است.
سپاه پاسداران چند ساعت بعد از انتشار این گزارش رسانهای، در بیانیهای اعلام کرد نیروهایش روی عرشه نفتکش حامل نفت «سرقتشده» رفتند و با تصرف آن، نفتکش را به سوی آبهای سرزمینی ایران هدایت کردند.
بر اساس این بیانیه، این نفتکش سوم آبان در بندرعباس پهلو گرفته است. سپاه پاسداران درباره سرنوشت نفتکش اول توضیحی نداده است.
پیشتر، جواد اوجی، وزیر نفت جمهوری اسلامی، در پیامش از سپاه به خاطر «نجات محموله نفتکش ایرانی» تشکر کرده و این اقدام را «راهحل قدیمی» آمریکا برای جلوگیری از صادرات نفت ایران خوانده است.
در حالی که به نوشته رسانههای ایران این برخورد «چندی پیش» اتفاق افتاده، جمهوری اسلامی آن را در آستانه ۱۳ آبان و سالروز حمله به سفارت آمریکا در تهران اعلام کرده است.
واکنش مقامهای آمریکا
فرماندهی ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا که در بحرین مستقر است ابتدا در گفتوگو با رویترز اعلام کرد گزارشها درباره رویارویی نیروهای سپاه پاسداران و آمریکا در دریای عمان را مشاهده کرده، اما در حال حاضر اطلاعاتی برای ارائه به رسانهها ندارد.
بعد از آن، دو مقام آمریکایی به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفتند که ایران دوم آبان یک نفتکش با پرچم ویتنام را در دریای عمان توقیف کرده و همچنان این نفتکش را در اختیار دارد.
بر اساس این گزارش، این مقام آمریکایی خواستند نامشان فاش نشود چرا که توقیف کشتی از سوی ایران همزمان شده با تلاشها برای از سرگیری مذاکرات اتمی با تهران.
این خبرگزاری طبق دادههای ردیابی کشتیها گزارش کرد نفتکش توقیفشده تا روز سهشنبه همچنان در نزدیکی بندرعباس قرار داشته است. بر اساس این گزارش، مقامهای سفارت ویتنام در واشینگتن هنوز در مورد این خبر اظهار نظر نکردهاند.
یک مقام نظامی آمریکا هم در گفتوگو با «نیوزویک» اظهارات سپاه پاسداران را در این مورد که نیروهایش با نظامیان آمریکایی وارد رویارویی شده و مانع گرفتن یک نفتکش از سوی آنها شدهاند، تکذیب کرد و گفت ایران نفتکشی را در دریای عمان تصرف کرد، اما ما فقط نظارهگر حادثه بودیم.
به گفته این مقام، بیش از ۱۰ قایق تندروی ایرانی نفتکش را احاطه کرده و یک هلیکوپتر نیز در آسمان پرواز میکرده است، ولی نیروهای آمریکا صحنه را در نظر داشتند.
به گفته او، آمریکا به دلیل برخی حساسیتها نخواسته جزئیات این حادثه را که هفته پیش اتفاق افتاده، فاش کند.
شرکت تانکر ترکرز که در زمینه ردیابی نفتکشها فعالیت دارد هم در توییتی نوشت کشتی مکران، متعلق به ایران که بیشتر برای اهداف تبلیغاتی استفاده میشود، بندر باهنر را همزمان با انتقال نفتکش تصرفشده از سوی سپاه ترک کرده است.
بهمن سال گذشته خبرگزاری بلومبرگ گزارش داد دولت آمریکا نفتکش «آشیلاس» را با محموله حدود دو میلیون بشکه نفت که احتمالا متعلق به ایران بوده در بندر فجیره امارات توقیف کرده است.
خرداد سال ۱۴۰۰ خبرگزاری آسوشیتدپرس بر اساس اسناد قضایی و آمار دولتی آمریکا اعلام کرد این کشور حدود دو میلیون بشکه نفت خام ایران را که از نفتکش «آشیلاس» توقیف کرده بود، به قیمت ۱۱۰ میلیون دلار فروخته است.
این خبرگزاری به نقل از دادستانهای آمریکایی نوشت که صادرکنندگان این نفت تلاش کرده بودند آن را به عنوان «نفت خام سبک بصره» به فروش برسانند.
همزمان با به نتیجه نرسیدن مذاکرات اتمی ایران، آمریکا تلاش کرده فروش نفت ایران را بیشتر کاهش دهد و چین را قانع کند تا خرید نفت از این کشور را محدود کند.