معاون وزارت خارجه ایران: توافق کردیم مذاکرات اتمی را پیش از پایان نوامبر شروع کنیم

چهارشنبه ۱۴۰۰/۰۸/۰۵

همزمان با گفت‌وگوی نمایندگان ایران و اتحادیه اروپا در بروکسل و توافق برای از سرگیری مذاکرات اتمی پیش از پایان ماه نوامبر، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، درباره مذاکرات گفت: «نمی‌خواهیم از نقطه بن‌بست مذاکرات وین وارد مذاکرات شویم.»

امیرعبداللهیان روز چهارشنبه پنجم آبان در نشست خبری خود که پس از نشست وزرای خارجه کشورهای افغانستان در تهران برگزار شد، توضیحات بیشتری درباره «بن‌بست مذاکرات وین» ارائه نکرد، اما پیشتر مقام‌های آمریکا اعلام کرده‌اند اصرار جمهوری اسلامی بر لغو همه تحریم‌ها می‌تواند این مذاکرات را به بن‌بست بکشاند.

وزیر خارجه ایران درباره مذاکرات هسته‌ای ادامه داد: «ولی فرمتی که در مذاکرات وین شکل گرفته را قبول داریم و به زودی پس از ارزیابی از گفت‌وگوهای امروز باقری با مورا درباره این‌که در چه تاریخی وارد گفتگو با ۱+۴ شویم، تصمیم می‌گیریم.»

علی باقری کنی، معاون سیاسی وزیر خارجه ایران و انریکو مورا، مسئول هماهنگ‌کننده کمیسیون مشترک برجام روز چهارشنبه برای دومین بار طی دو هفته اخیر با یکدیگر دیدار کردند.

در حالی که دور پیشین گفت‌وگوی این دو مقام پیشتر در تهران برگزار شده بود، این دور از مذاکرات در بروکسل مقر اتحایه اروپا انجام شد.

مذاکرات ایران و سایر طرف‌های برجام تاکنون شش دور از مذاکرات هسته‌ای را در وین با حضور غیرمستقیم آمریکا برگزار کرده‌اند.

امیرعبداللهیان گفت: «صرف بازگشت آمریکا به برجام اهمیت ندارد، مهم این است که نتیجه بازگشت به نفع ایران شود.»

او افزود ما فرض را بر این گذاشتیم که جو بایدن، رییس جمهوری آمریکا، حسن نیت دارد و گفتیم به نشانه کوچکی از حسن نیتش ۱۰ میلیارد دلار از اموال متعلق به ایران را آزاد کند.

وزیر خارجه ایران پیشتر نیز چنین خواسته‌ای را مطرح کرده بود، اما مقام‌های آمریکایی اعلام کردند واشینگتن برای بازگشت ایران به مذاکرات برجام امتیازی نمی‌دهد.

امیرعبداللهیان همچنین گفت که یک توافق کلی بین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و تهران در حال شکل‌گیری است.

او افزود:‌ «اصل این‌که گروسی به تهران سفر خواهد کرد قطعی است ولی بحث تاریخ و زمان خیلی اهمیت ندارد.»

پیشتر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، هشدار داده که فعالیت‌های نظارتی این سازمان بر برنامه هسته‌ای تهران دیگر کامل نیست و او با وجود سفر به ایران در دوران ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی، هرگز با امیرعبداللهیان صحبت نکرده است.

دومین دیدار باقری کنی و مورا: زمان دقیق ازسرگیری مذاکرات هفته آینده اعلام می‌شود

رسانه‌های ایران گزارش دادند باقری کنی که به بروکسل سفر کرده روز چهارشنبه پنجم آبان در مقر اتحادیه اروپا و پشت درهای بسته با مورا گفت‌وگو کرد.

باقری کنی در پی دیدار با مورا در توییتی نوشت:‌ «گفت‌وگویی جدی و سازنده با انریکه مورا در مورد عناصر ضروری مذاکرات موفق داشتم. توافق کردیم‌ پیش‌ از پایان ماه نوامبر مذاکرات را شروع کنیم. تاریخ دقیق هفته بعد اعلام خواهد شد.»

باقری کنی پیش از این دیدار به خبرگزاری صداوسیما گفته بود: «در ادامه گفت‌وگوهای مفید که در تهران با آقای مورا داشتم، اکنون در پی زمینه‌های لازم و مناسب برای شکل‌گیری مذاکرات جدی جهت دستیابی به توافقی هستیم که نتیجه عملی را در پی داشته باشد.»

او همچنین پیش از دیدار با مورا، با تئودورا گنتزیس، دبیرکل وزیر خارجه بلژیک، دیدار کرد. او در توییتی نوشت که در این دیدار «مسائل دوجانبه، افغانستان و سایر موضوعات بین‌المللی» مورد بحث قرار گرفت.

همچنین وزارت خارجه بلژیک در توییتی نوشت که در این دیدار «تبادل نظر آزاد» درباره توافق هسته‌ای ایران صورت گرفت.

وزارت خارجه بلژیک تاکید کرد این کشور بر این باور است که «برجام بهترین ابراز برای یک راه‌حل دوجانبه قابل قبول برای مسئله هسته‌ای» ایران است.

همزمان با سفر باقری کنی به بروکسل، شبکه تلویزیونی انگلیسی‌زبان پرس‌ تی‌وی متعلق به صداوسیمای جمهوری اسلامی، به نقل از یک مقام آگاه نوشت «برخلاف ادعای برخی رسانه‌های آمریکایی» ایران آمادگی خود را برای مذاکره مستقیم با سه کشور اروپایی امضاکننده برجام در تهران یا پایتخت‌های این سه کشور رسما اعلام کرده است.

این مقام آگاه با این حال اضافه کرد جمهوری اسلامی برای این درخواست خود هنوز پاسخی نگرفته است.

لارنس نورمن، خبرنگار وال استریت ژورنال به نقل از وزارت خارجه آلمان نوشت سه کشور اروپایی امضاکننده برجام برخلاف آنچه رسانه‌های ایران گفته‌اند، برای مذاکره مستقیم دعوتی دریافت نکرده‌اند و در عوض، ایران پیشنهاد این سه کشور را برای دیدار با باقری در جریان سفرش به اروپا را رد کرده‌ است.

پیشتر ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در واکنش به گفت‌وگوهای مقامات جمهوری اسلامی و اتحادیه اروپا در بروکسل، گفت اتحادیه اروپا نقش هماهنگ‌کننده برجام را دارد و واشینگتن از تعامل آن با ایران استقبال می‌کند، اما «مقصد نهایی» باید وین باشد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

نمادهای قرن بیستم
جهان‌نما
خبرها
خبر ورزشی

شنیداری

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.