مردم و فعالان سیاسی مشارکت زیر ۴۰ درصد در انتخابات را «نه» به جمهوری اسلامی خواندند

مردم و فعالان سیاسی مشارکت زیر ۴۰ درصد در انتخابات را «نه» به جمهوری اسلامی خواندند
خلاصه

نرخ مشارکت در انتخابات ریاست‌جمهوری حدود ۴۰ درصد اعلام شد

وحید نعمتی، رپر ایرانی، که یک قطعه موسیقی درباره دختر قالیباف منتشر کرده بازداشت شد

وحید نعمتی، رپر ایرانی، که یک قطعه موسیقی درباره دختر قالیباف منتشر کرده بازداشت شد

بر اساس گزارش‌های منتشر شده، وحید نعمتی، رپر ایرانی، که در روزهای اخیر یک قطعه موسیقی درباره دختر قالیباف منتشر کرده بود بازداشت و صفحه اینستاگرامی او مسدود شده است.

در استان‌هایی که کانون خیزش انقلابی بودند، مشارکت در انتخابات در پایین‌ترین سطح بود

آمارهای رسمی و غیر رسمی نشان می‌دهد در استان‌هایی که در خیزش انقلابی شاهد گسترده‌ترین اعتراضات بودند، مشارکت مردم در انتخابات در مقایسه با دوره‌های قبلی شدیدترین افت را داشته است.

آمارهای رسمی نشان می‌دهد در شهر تهران که در زمان خیزش مهسا بسیاری از مناطق آن تا ماه‌ها عرصه اعتراضات علیه جمهوری اسلامی بود، تنها ۲۳ از مردم پایتخت پای صندوق رای رفتند. آمار مشارکت مردم تهران در انتخابات ۱۴۰۰ نیز ۲۶ درصد بود.

طبق داده‌های رسمی، در استان کردستان که در سال ۱۴۰۱ از کانون‌های اصلی خیزش مهسا ژینا امینی بود، میزان مشارکت ۲۳ درصد بود. این در حالی است که در انتخابات خرداد ۱۴۰۰ میزان مشارکت این استان ۳۷.۴ درصد اعلام شده بود.

در استان سیستان و بلوچستان که در سال ۱۴۰۰ طبق آمار رسمی میزان مشارکت در انتخابات ۶۲.۸ درصد ثبت شده بود، این بار آمارهای رسمی از مشارکت ۴۰ درصدی رای‌دهندگان خبر می‌دهد.

در استان گیلان نیز که در خیزش انقلابی یکی از کانون‌های خیزش «زن، زندگی، آزای» بود، میزان مشارکت در انتخابات ۳۲.۶ درصد اعلام شده است. این در حالی است که در انتخابات ۱۴۰۰، آمارهای رسمی از مشارکت ۵۷ درصدی مردم این استان خبر داده بودند.

در استان خوزستان نیز که با وجود منابع گسترده انرژی، با معضلات گسترده اقتصادی و بیکاری و بحران‌های زیست‌محیطی مواجه است، آمارهای غیر رسمی نشان می‌دهد که در این دور از انتخابات تنها ۲۹.۶ درصد مردم مشارکت کردند. در انتخابات ۱۴۰۰، آمار رسمی مشارکت مردم خوزستان ۵۰ درصد اعلام شده بود.

مشروح گزارش را اینجا بخوانید

معمار صادقی، فعال سیاسی: حکومت با نگران کردن جامعه درپی افزایش مشارکت در انتخابات است

مریم معمار صادقی، فعال سیاسی، به ایران‌اینترنشنال گفت جمهوری اسلامی قصد دارد با قرار دادن جلیلی و پزشکیان در مقابل هم در دور دوم انتخابات، به نگرانی جامعه درباره پیامدهای رییس‌جمهور شدن جلیلی دامن بزند و از این راه مشارکت در انتخابات را افزایش دهد.

او گفت مردم می‌دانند که جمهوری اسلامی سال‌هاست که از حضور مردم در انتخابات به عنوان ابزاری برای تضمین بقای خودشان استفاده کرده ‌است.

معمار صادقی خاطرنشان کرد آمار مشارکت ۴۰ درصدی چیزی است که حکومت اعلام کرده و آمار واقعی مشارکت بسیار پایین‌تر از این رقم است.

حسین رونقی: انتخاب مردم ایران با رای اکثریت «نه به جمهوری اسلامی» است

حسین رونقی، فعال سیاسی، شنبه ۹ تیر در شبکه‌های اجتماعی نوشت با وجود انواع «ترفندهای رسانه‌ای و آمارسازی‌های غیرواقعی» حکومت، انتخاب مردم ایران با رای اکثریت «نه به جمهوری اسلامی» است.

او با اشاره به اینکه میزان مشارکت بسیار کمتر از چیزی است که اعلام شده گفت: «هم خودشان و هم مردم می‌دانند که دروغ می‌گویند.»

رونقی خطاب به مقام‌های جمهوری اسلامی گفت: « ایران ملک میراثی شما اقلیت نیست فقط چون قدرت و پول و اسلحه دارید. ایران و منافع آن، برای تمام ایرانیان است که امروز در فقر و فلاکت هستند و آنها را نادیده می‌گیرید.»

این زندانی سیاسی پیشین با تاکید بر لزوم تقویت صدای مردم ایران که امروز «در سیاه‌چاله فقر و انواع فشارهای اقتصادی، حتی فرصت نفس کشیدن از آنها گرفته شده»، گفت تفاوتی بین جناح‌های سیاسی داخل حکومت نیست و آنها صرفا به دنبال منافع خود هستند.

رونقی گفت: «نه به جمهوری اسلامی یعنی نه به جریان فریب اصلاحات در لباس مبدل آزادی‌خواه و روشنفکر که مردم را بنده و مطیع خود می‌خواهند. یعنی نه به جریان‌های افراطی و تندرو که خود را جبهه انقلاب می‌دانند و اکثریت ناراضی را بیگانه، منافق، جاسوس و دشمن می‌شمارند و مردم را برده خود می‌بینند.»

تلاش مشترک خامنه‌ای و اصلاح‌طلبان چگونه شکست خورد؟

علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی و اصلاح‌طلبان پیش از انتخابات بارها مردم را به شرکت در انتخابات فراخواندند.

به رغم تلاش مشترک خامنه‌ای و اصلاح‌طلبان برای کشاندن مردم پای صندوق‌های رای، طبق آمار رسمی، بیشتر از ۶۰ درصد واجدین شرایط در انتخابات شرکت نکردند.‌

اگرچه ناظرین مستقل معتقدند آمار مشارکت به مراتب پایین‌تر بوده است.

این شکست چگونه رقم خورد؟

مجتبا پورمحسن گزارش می‌دهد:

رئیس ستاد پزشکیان: نترسید! افزایش قیمت بنزین را با آرامش جا می‌اندازیم

علی عبدالعلی‌زاده، رییس ستاد مسعود پزشکیان، نامزد انتخابات ریاست جمهوری تایید کرد که در صورت پیروزی پزشکیان قیمت بنزین در دولت او افزایش خواهد یافت.

او در یک گفت‌وگوی مطبوعاتی گفت: «نترسید! هر قیمتی که برای بنزین کارشناسی شود، خواهید دید که آن چنان با آرامش و همکاری مردم جا می‌افتد؛ بنزین، گازوئیل و برق، که هم موجب رضایت مردم شود و هم موجب آبادانی کشور.»

در دوره‌های مختلف تصمیم دولت به سهمیه‌بندی سوخت و افزایش قیمت بنزین، اعتراضاتی را به دنبال داشته است.

بزرگ‌ترین این اعتراضات در آبان ماه ۹۸ رخ داد که به گزارش خبرگزاری رویترز، نیروهای امنیتی هزار و ۵۰۰ نفر از معترضان را کشتند.


تحلیلتاثیر تحریم انتخابات بر نگاه غربی‌ها به جمهوری اسلامی چیست؟

حسین علیزاده، دیپلمات پیشین به ایران اینترنشنال گفت: «مشارکت پایین مردم در انتخابات پیش از اینکه پیامی برای داخل کشور داشته باشد، برای خارج از کشور دارد.»

او افزود که چنین میزان مشارکتی، معادلات را در نگاه غربی‌ها متفاوت می‌کند.

به عقیده علیزاده، مشروعیت نماینده خامنه‌ای در مذاکرات، با حمایت زیاد مردم یا حمایت اندک جامعه وضعیت‌های متفاوتی به‌وجود می‌آورد.

تحلیلرحیم بندوئی: مردم در برابر جمهوری اسلامی مقاومت می‌کنند

رحیم بندوئی، فعال سیاسی و عضو حزب مردم بلوچستان درباره انتخابات گفت که مردم بلوچستان در برابر جمهوری اسلامی مقاومت می‌کنند.

به ایران اینترنشنال گفت: «مردم بلوچستان با توجه به شرایط سختی که در زیستشان دارند بسیار صبور هستند اما وقتی کاسه صبرشان لبریز شود تا آخرش می‌ایستند و مقاومت می‌کنند.»

او افزود: «آخرین نقطه تحمل این مردم در برابر جمهوری اسلامی مربوط به جمعه خونین زاهدان و خاش بوده است.»

مسیح علینژاد: تغییر واقعی را نمی‌توان از طریق انتخابات جعلی به دست آورد

مسیح علینژاد روزنامه‌نگار و فعال مدنی در پیامی به زبان انگلیسی درباره مرحله اول انتخابات ریاست‌جمهوری نوشت که مردم ایران به جمهوری اسلامی نه قاطع گفتند.

علینژاد در این پیام تاکید کرد که «تغییر واقعی را نمی‌توان از طریق انتخابات جعلی به دست آورد.»

او نوشت: «این تحریم قاطع معرکه انتخاباتی جمهوری اسلامی شاهدی قدرتمند بر پیگیری تزلزل‌ناپذیر ملت برای دموکراسی واقعی و حقوق بشر است.»

این فعال مدنی افزود که ایرانیان از هر قشری مشروعیت حکومت جمهوری اسلامی را باطل اعلام کرده‌اند و جمهوری اسلامی اکنون با بحران مشروعیت بی‌سابقه‌ای مواجه است.

تحلیلدلایل تحریم گسترده انتخابات ریاست‌جمهوری چیست؟

رکورد پایین‌ترین میزان مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری ایران با تحریم گسترده چهاردهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری شکسته‌ شد.

پیش از این آمار پایین‌ترین میزان مشارکت مردم مربوط به انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۱۴۰۰ بود.

مسعود کاظمی، روزنامه‌نگار و مراد ویسی، از ایران اینترنشنال، این موضوع را بررسی می‌کنند.

کاظمی به نقل از برخی کاربران شبکه‌های اجتماعی می‌گوید که آرای اعلام شده مضربی از عدد سه است که احتمال دستکاری در نتایج را مطرح می‌کند.

ویسی نیز می‌گوید که تحریم گسترده انتخابات تمام معادلات اصولگرایان و اصلاح‌طلبان را از بین برده است.